Καταγγελίες για το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τα δελφίνια- Η απάντηση του Πάρκου

0
235

Άμεση ήταν η αντίδραση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου μετά τις καταγγελίες για την αντμετώπιση των δελφινιών από τον Γερμανό ακτιβιστή Andreas Morlok της οργάνωσης ProWal.
Ο Andreas Morlok επισκέφτηκε το Πάρκο στις 19 Νοεμβρίου 2017.

Στο βίντεο που δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας φαίνεται η παράσταση στην οποία συμμετέχουν τα κητώδη εκτελώντας εντολές και γενικότερα οι συνθήκες εγκλεισμού τους στις πισίνες του Πάρκου.

Τα ρινοδέλφινα που είναι είδος με υψηλότατο δείκτη νοημοσύνης, ενσυναίσθηση και αυτοσυνείδηση, είναι αναγκασμένα να ζουν σε πισίνες και όχι στο φυσικό τους περιβάλλον, για σκοπούς καθαρά επιχειρηματικούς.

Πέραν του ηθικού ζητήματος, υπάρχει και η παράνομη πράξη χρησιμοποίησης ζώων σε παράσταση, που απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία.

Καμία πισίνα δελφιναρίου στον κόσμο δεν μπορεί να προσομοιώσει την ανοιχτή θάλασσα. Τα ζώα αυτά ζουν ολόκληρη την ζωή τους και πεθαίνουν φυλακισμένα σε μερικές χιλιάδες λίτρα φιλτραρισμένου και χλωριωμένου νερού.

Ο Andreas Morlok που ανήκει στην ακτιβιστική οργάνωση ProWal, κατέγραψε με την κάμερά του τις εγκαταστάσεις του δελφιναρίου με τις τσιμεντένιες πισίνες και τα μικρά και ανεπαρκή σκίαστρα, τον τραυματισμό πτερυγίου ενός δελφινιού, τις κολοτούμπες και ολόκληρη την παράσταση που έδωσαν τα ζώα, τον εξαναγκασμένο υποσιτισμό τους ώστε να εκτελούν τις εντολές των χειριστών, όπως και ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται «target» και χρησιμοποιείται για να τα εκπαιδεύει να πηδούν ψηλά έξω από το νερό.

Τι αποκαλύπτει μέσω του Δελτίου Τύπου του ο οργανισμός ProWal:
Δελτίο Τύπου
Ο Γερμανικός Οργανισμός Προστασίας των Ζώων ProWal, επισκέφθηκε το Αττικό Παρκο και δελφινάριο στα Σπάτα Αθήνα, και αφού κατέγραψε παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας προβαίνει σε μήνυση γιά εγκληματική συμπεριφορά.

Ειδαμε με τα ίδια μας τα ματια και καταγράψαμε σε βιντεο και φωτογραφίες το “πρόγραμμα επιμόρφωσης με δελφίνια” το οποίο δεν είναι τίποτα λιγότερο από μία συχαμένη και απεχθής παράσταση που στοχεύει ΟΧΙ σε επιμόρφωση αλλά στο κέρδος ττων ιδιοκτητών του δελφιναρίου και στη ψυχαγωγία των θεατών, κάτι που ρητά απογορεύεται από την Ελληνική νομοθεσία (νόμος 4039/2012, Aρ. 12).
Ο Ανδρέας Μόρλοκ,διευθύνων σύμβουλος της ProWal,κατέγραψε προσωπικά τις παραστάσεις των δελφινιών και δηλώνει: “Στα δελφίνια δίνονατι εντολές από τους εκπαιδευτές να εκτελούν παραστάσεις ενώπιον του κοινού.Οσο πιο θεαματικές είναι οι “ τούμπες“ και οι πιρουέτες των δελφινιών τόσο πιό δυνατό είναι το χειροκρότημα του κοινού. Παρατηρήσαμε και καταγράψαμε σε βίντεο ότι τα δελφίνια έπρεπε να πηδούν πάνω από τσιμεντένιους τοίχους εκτός της πισίνας,σίγουρα όχι φυσιολογική συμπεριφορά των δελφινιών. Μάθαμε ότι η επίσημες Ελληνκές αρχές θεωρούν αυή τη συμπεριφορά “ εκπαιδευτική“ ,εμείς όμως έχουμε διαφορετική άποψη αφο’υ έχουμε καταγράψει και παρατηρησει δελφίνια σε πάνω από50 δλφινάρια του κόσμου”.

Καταγράψαμε επίσης ελλειπείς εγκαστάσεις κράτησης των φυλακισμένων δελφινιών και διαπιστώσαμε σοβαρότατες παραβάσεις κατά την επιθεώρησή μας.

Ο Ανδρέας Μόρλοκ στη καταγραφή και αναφορά του παρατηρεί:
«Πίσω από τις κερκίδες υπήρχαν κουτιά με σπρέυ μπογιάς,σκουριασμένα εργαλεία,καλώδια και σύρματα. Οπιοσδήποτε επισκέπτης,ακόμα και ένα παιδί, μπορούσε να πετάξει στη πισίνα κάποιο από αυτά τα αντικείμενα,κάτι που αποτελεί θανάσιμο κίνδυνομ γιά τα έγκλειστα δελφίνια.
Η μεγαλύτερη πισίνα στερείται σκιερών σκεπάστρων με αποτέλεσμα τη παντελή έλειψη προστασίας των δελγινιών από τον ήλιο.
Ενας εργαζόμενος στο πάρκο μας διαβεβαίωσε ότι όλα τα δελφίνια έχουν πρόσβαση σε όλες τις πισίνες. Ακόμα και αν αυτό αληθεύει, δεν ισχύει πάντα καθώς παρατηρήσαμε βαλβίδες απομόνωσης στο πάτωμα σε όλες τις πισίνες.

Καταγράψαμε είσης ότι τα δελφίνια είναι απομονωμένα το ένα από το άλλο και κλειδωμένα σε μινιμαλιστικά περιφράγματα,κάτιμ που φυσικά είναι απαράδεκτο γιά τόσο κινητικά ζώα όπως τα δελφίνια είναι.

Ακόμη και η μεγαλύτερη από τις πισίνες του πάρκου έιναι ΕΝΤΕΛΩΣ ακατάλληλη γία δελφίνια,ζώα που στο φυσικό τους περιβάλλον κολυμπουν μέχρι 100 km την ημέρα.
Παρατηρήσαμε είσης τη παντελή απουσία παιχνιδιών γιά τα δελφίνια,συνηθισμένη πρακτική σε δελφινάρια καθώς η στέρηση απο παιχνιδια είναι συνηθισμένη πρακτική σε δελφινάρια έτσι ώστε τα δελφίνια να βαριούνται και να θεωρούν παιχνίδι την παράσταση.

Καταγράψαμε επίσης την απάνθρωπη συμπεριφορα προς ένα τραυματισμένο δελφίνι που παρά το τραυματισμό του αναγκάστηκε να συμετάσχει στη παράσταση,κάτι που είναι καθαρά εγκληματική συμπεριφορά απέναντι στο ζώο.

Καταγράψαμε επίσης κιβώτια με χλωρίνη. Ναι μεν απολυμαίνει το νερό της πισίνας αλλά η έκθεση τραυματιμένου δελφινιού σε χλωρίνη είναι καθαρή εγκληματική ενέργεια και η καταγραφή του γεγονότος περιλαμβάνεται στη μήνυσή μας και στη δημοσίευση της αναφοράς μας στις μεγαλύτερς Ελληνικές και Γρεμανικές εφημερίδες.

Και φυσικά παρατηρήσαμε και καταγράψαμε τη τακτική του δελφιναρίου,γνωστή μέθοδος σε όλα τα δελφινάρια,που είναι η στέρηση τροφής.

Είδαμε δελφίνια να προσπαθούν να φτάσουν ένα κουβά με τροφή πηδώντας έξω από τη πισίνα πάνω στο τσιμέντο. Τα δελφίνια δεν πηδούν πάνω σε τσιμεντένια πατώματα για διασκέδαση. Η γνωστή πρακτική των δελφιναρίων,και του Αττικού πάρκου εν προκειμένω,είναι η στέρηση τροφής στα δελφίνια έτσι ώστε να αμοίβονται με κάτι που τους στερέιται,δηλαδή τροφή,μετά από κάθε εκτέλαση εντολής.
Αν εσεις τέτοια συμπεριφορά τη θεωρείτε «…εκπαιδευτική», εμείς τη θεωρούμε ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ και ως τέτοια τη καταγκέλουμε.

Το συμπέρασμα από την επίσκεψή μας στο Αττικό πάρκο και μετα από καταγραφή των πάντων,συνοψίζεται στη φραση: Το Αττικό πάρκο είναι ΕΝΤΕΛΏΣ ακατάλληλο γιά δελφίνια και ο θάνατος έξι δελφινιών απο το 2010 ενισχύει αυτή μας την άποψη.”
Η ProWal υπέβαλλε μήνυση κατά των υπευθύνων αρχών γιά παράβαση του ισχύοντος Ελληνικού νόμου και για εγκληματική συμπεριφορά προς τα ζώα.

Επίσης δημοσίευσε πλήρη αναφορά και σε συνεργασία με άλλες ακτιβιστικές οργανώσεις,έθεσε αυτή την αναφορά στη διάθεση των μέσων ενημέρωσης σε Γερμανία και Ελλάδα.

Κλείνουμε αυτή την αναφορά μας υπογρμμίζοντας οτι υπάρχει πρόγραμμα διατήρησης των ρινοδέλφινων της Ευρωπαικής Ενωσης στο οποίο συμμετέχουν όλα τα δελφινάρια της ΕΟΚ. Αυτό το πρόγραμμα συντονίζεται από το Ολλανδικό δελφινάριο στο Harderwijk. Είναι σκανδαλώδες ότι αυτή η συγχώνευση το 2016 συγκατατέθηκε στη μεταφορά δελφινιών από τη Γαλία και τη Φιλανδία στο Αττκό πάρκο στα Σπάτα,αφού ο συγκεκριμένος ζωολογικός κήπος λειτουργουσε παράνομα και χωρίς άδεια επί χρόνια.
Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιες αρχές θα θελήσουν τελικά ώστε να δώσουν ένα οριστικό τέλος στη λυπηρή ιστορία των αιχμάλωτων δελφινιων στην Ελλάδα.

Στην απάντησή του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αναφέρει
«Τα τελευταία χρόνια μια μειοψηφική ομάδα που διεκδικεί αυτάρεσκα για τον εαυτό της το μονοπώλιο της ζωοφιλίας, επιχειρεί με πλέον γνωστές πρακτικές αυθαίρετης και αβάσιμης επιχειρηματολογίας, την συνεχή δυσφήμηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, καταγγέλλοντας ζητήματα που αφορούν σε πολεοδομικές παραβάσεις μέχρι και κακοποίηση ζώων, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα αφού το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει δικαιωθεί σε όλες τις περιπτώσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, εντάσσονται καταγγελίες που έγιναν προς Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι οποίοι, την ίδια στιγμή, στην έκθεση τους αναφέρονται με την ίδια φρασεολογία με τους αντιτιθέμενους στην ύπαρξη και λειτουργία ζωολογικών πάρκων εν γένει. Καταγγελίες που αφορούν στην λειτουργία και την αδειοδότηση του Πάρκου.

Πρώτον, θα πρέπει να αναφερθεί ότι αναφορικά με την άδεια λειτουργίας, όπως αναγράφεται στην έκθεση κατά την επίσκεψη των Επιθεωρητών, η άδεια είχε ημερομηνία λήξης 18/3/2013. Ωστόσο, αυτό που δεν αναφέρεται είναι το γεγονός ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αιτήθηκε της ανανέωσής της, προ της λήξης της όπως προβλέπεται από το νόμο. Η ανανέωση της άδειας η οποία και τελούσε υπό τις διαδικασίες των αρμοδίων φορέων και όχι από ενέργειες ή παραλείψεις του Πάρκου, εκδόθηκε τελικά στις 31/7/2017. Για το μεταβατικό διάστημα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση των επίσημων αρμόδιων υπηρεσιών, η παλιά άδεια παρέμενε σε ισχύ, λειτουργώντας έτσι καθόλα νόμιμα και σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, θα πρέπει να διευκρινίσουμε για μια ακόμη φορά, ότι για το θέμα των δήθεν «Παραστάσεων» το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει αθωωθεί δυο φορές στο δικαστήριο. Συγκεκριμένα, ο νόμος 4039/2012 πολύ ορθά απαγορεύει την χρήση των ζώων σε παραστάσεις. Δεν απαγορεύει όμως την εκπλήρωση του ρόλου των σύγχρονων Ζωολογικών Πάρκων, που δεν είναι άλλος από την ευαισθητοποίηση και τη σωστή ενημέρωση των επισκεπτών τους μέσα από Εκπαιδευτικά Προγράμματα, κατά τα οποία οι επισκέπτες ενημερώνονται για την βιολογία του εκάστοτε ζώου αλλά και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει στην φύση, προσφέροντας λύσεις για τους τρόπους που μπορούν οι ίδιοι να τα προστατεύσουν».

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο λειτουργεί για περισσότερα από 17 χρόνια συνεισφέροντας στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των επισκεπτών του, και φυσικά στη προστασία απειλούμενων ειδών, μέσα από τη συμμετοχή του σε περισσότερα από 60 προγράμματα αναπαραγωγής τους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ακολουθεί και εφαρμόζει πιστά τις διεθνείς προδιαγραφές που αφορούν στην ευζωία των ζώων και τις συνθήκες διαβίωσής τους, ενώ για την ποιότητα της δραστηριότητάς του ως προς την πληρότητα των αναφερόμενων προϋποθέσεων πραγματοποιείται αυστηρός έλεγχος από τον καθόλα αρμόδιο φορέα, την Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων (ΕΑΖΑ).

Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προτεραιότητά μας είναι η φροντίδα και η ευζωία των ζώων. Για τους ανθρώπους που απασχολούνται σε αυτό το Πάρκο, η παρουσία τους εδώ δεν είναι μια συμβατική καθημερινή εργασία. Είναι ένα έργο, συλλογικά χτισμένο με πολλή αγάπη και ευαισθησία για τα ζώα. Και είναι πραγματικά κρίμα, που όλοι εμείς που αγαπάμε τα ζώα, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε, ο καθένας με την δική του εμπειρία και τεχνογνωσία προς ένα κοινό σκοπό. Την προστασία και την διατήρηση της Άγριας Ζωής».

Πηγή: pfpo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here