Το μπαλάκι στην Ελλάδα για την «καραντίνα» στα αεροδρόμια

0
92

Στην Ελλάδα πετα το μπαλάκι η Γερμανία για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι Έλληνες ταξιδιώτες κατά την άφιξή τους στα γερμανικά αεροδρόμια.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, «όσο περισσότερα κάνει η Ελλάδα, τόσο λιγότερα θα πρέπει να γίνονται από τη Γερμανία».

υπονοώντας πως αν οι ελληνικές Αρχές διεξάγουν σωστά τους ελέγχους στα ελληνικά αεροδρόμια και απαγορεύουν σε άτομα που δεν διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα την επιβίβαση σε πτήσεις για τη Γερμανία, τότε θα καταργηθούν και οι έλεγχοι στις πτήσεις από την Ελλάδα.

Στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης στο Βερολίνο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Άνεγκρετ Κορφ παραδέχθηκε ότι μετά την επιβολή των ελέγχων οι επιβάτες σε πτήσεις από την Ελλάδα ταλαιπωρούνται αρκετά. Όπως τόνισε όμως, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο έλεγχος περιορίζεται στα «απολύτως αναγκαία», δηλαδή οι συνοριακοί συγκρίνουν συνήθως μόνο τη φωτογραφία στην ταυτότητα με το πρόσωπο του κατόχου. Επίσης οι καθυστερήσεις και η δημιουργία ουρών αφορά μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις. Πάντως, διαβεβαίωσε ότι οι Aρχές και το υπουργείο καταβάλλουν «στο μέγιστο δυνατό βαθμό» προσπάθειες ώστε να αποφεύγονται προβλήματα.

Ερωτηθείσα για τις κατηγορίες επιβατών πως οδηγήθηκαν σε χώρους των αεροδρομίων που προβλέπονται για όσους έρχονται από προορισμούς εκτός Σένγκεν, η Α. Κορφ δήλωσε ότι αυτό δεν συνέβη στα μεγάλα αεροδρόμια, όπως για παράδειγμα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης αλλά σε μικρότερα τα οποία δεν διαθέτουν πάντα τους αναγκαίους χώρους. Στόχος του υπουργείου της είναι πάντως ο έλεγχος να πραγματοποιείται σε κάθε περίπτωση στους χώρους που εξυπηρετούνται οι αφίξεις από κράτη του Σένγκεν.

Αναφερόμενη στην ελληνογερμανική συνεργασία στο ζήτημα των ελέγχων στα αεροδρόμια η κ. Κόρφ τόνισε πως είναι «καλή». Εδώ και χρόνια γερμανοί συνοριακοί αστυνομικοί υπηρετούν στα ελληνικά αεροδρόμια. Η αποστολή τους είναι σε συνεργασία με έλληνες συναδέλφους τους να παρεμποδίζουν άτομα που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα εισόδου να επιβιβασθούν σε αεροπλάνα για τη Γερμανία. Κατά αυτό τον τρόπο κατάφεραν σύμφωνα με την Άνεγκρετ Κορφ να «αποκλείσουν από την πτήση» 3.200 άτομα κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2017.

Η Α. Κορφ επιβεβαίωσε την είδηση πως στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έγιναν σε γερμανικά αεροδρόμια σε πτήσεις από την Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2017 διαπιστώθηκαν 1.000 παράτυπες είσοδοι. Σύμφωνα με πληροφορίες της DW, το πρώτο τρίμηνο ο αριθμός αυτών των ατόμων ανήλθε στα σχεδόν 427 άτομα, από τα οποία οι 234 ήταν Σύροι.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είχε ενημερωθεί από τις 11 Οκτωβρίου για την απόφαση του Γερμανού ΥΠΕΣ Τόμας ντε Μεζιέρ να θέσει τον ελέγχο των συνόρων σε εθνική δικαιοδοσία για 6 μήνες από τις 12 Νοεμβρίου.   Στις 13 Οκτωβρίου ο κ. ντε Μεζιέρ ενημέρωσε και τους άλλους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ σε σύσκεψή τους στο Λουξεμβούργου. Όπως τόνισε η κ.Κορφ «έκτοτε βρισκόμαστε σε μια συχνή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές» όπως επίσης και με την Κομισιόν.

Στην ερώτηση της DW γιατί η γερμανική πλευρά δεν επιδίωξε πριν ανακοινώσει μονομερώς τον έλεγχο των πτήσεων από την Ελλάδα να έρθει σε συνεννόηση με το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να βρεθεί μια άλλη λύση, δηλαδή ο έλεγχος στα ελληνικά αεροδρόμια να διεξάγεται πιο αποτελεσματικά, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών η Α. Κορφ δεν έδωσε άμεση απάντηση. Τόνισε όμως πως η ελληνογερμανική συνεργασία στα θέματα που σχετίζονται με το προσφυγικό και την ασφάλεια ήταν στενή και πριν πάρει η Γερμανία την σχετική απόφαση.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here