Το δίδαγμα ήρθε από τα «τάρταρα»

0
29

Τί θα θυμόμαστε από το 2010;
Πολλά είναι εκείνα τα γεγονότα του 2010 που, ίσως, αποδειχτούν σημαντικότερα από ό,τι τα θεωρήσαμε. Ιδιαίτερα για μας στην Ελλάδα και για όλους εμάς στην Ευρώπη. Η πορεία της κρίσης δεν είναι προβλέψιμη και οι εξελίξεις θα αξιολογήσουν την σημασία των γεγονότων του έτους που πέρασε.

Υπάρχει, όμως, ένα γεγονός που πιστεύω είναι ιστορικής σημασίας και πρέπει να το θυμόμαστε και να το διδάσκουμε στα σχολεία μας γιατί αποτελεί εφόδιο στην πορεία μας.
Το 2010, για πρώτη φορά, 33 άνθρωποι έζησαν σε 700 μέτρα βάθος για 69 «ημέρες» και κατάφεραν να ξαναδούν το φως του ήλιου ως νέοι αναστημένοι Λάζαροι. Αναφέρομαι στη χιλιανή περιπέτεια, όταν μετά από ατύχημα σε ορυχείο 33 άνδρες εγκλωβίστηκαν στα «τάρταρα». Μετά από 17 ήμερες κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους πάνω στη γη. Ξεκίνησε απίστευτης δυσκολίας και ταχύτητας προσπάθεια για την «ανέλκυση» τους στη επιφάνεια.

Σίγουρα, η τεχνολογία, η παγκόσμια ανθρωπιά που δεν φείστηκε κόστος για την διάσωση τους, η παγκόσμια συνεργασία για την επίτευξη του στόχου, είναι ζητήματα θαυμασμού και επαίνου. Όμως, ο μεγάλος θαυμασμός και ο μεγάλος έπαινος ανήκει σε αυτούς, που άντεξαν την περιπέτεια αυτή. «Ο θεός να μη δίνει στον άνθρωπο όσα μπορεί να αντέξει», λένε οι ηλικιωμένοι στη Κρήτη. Από την εμπειρία των 33 χιλιανών αναδεικνύονται δυο μεγάλα στοιχεία ζωής: η ελπίδα και ο συνάνθρωπος.

Αντεξαν 17 ημέρες να ελπίζουν ότι δεν χάθηκαν, ότι θα επικοινωνήσουν με τους ζωντανούς. Άντεξαν 69 ημέρες να ελπίζουν στον απεγκλωβισμό τους. Αντεξαν εκατομμύρια δευτερόλεπτα να πιστεύουν ότι το καλό θα επικρατήσει. Και όταν κάποιοι δεν άντεχαν, όταν η ελπίδα χανόταν, τότε ακουμπούσαν στον διπλανό τους. Μα ένα βλέμμα, μα ένας λόγος, μα μια διαταγή, μα η αίσθηση της κοινής μοίρας, στήριξε 33 ψυχές.

Και για να παραφράσουμε τον ποιητή: «όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί όπου και να θολώνει ο νους σας» Ελπίζετε, το φως του ήλιου μας περιμένει.

Πάνω στη γη, μας περιμένουν αυτοί που μας αγαπούν και τους αγαπούμε. Η περιπέτεια μας είναι απλά μια δοκιμασία. Η συλλογικότητα μας κάνει την δοκιμασία περαστική και διαχειρίσιμη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΓιάννα, η φιλανθρωπία της σπατάλης…
Επόμενο άρθροTα ράσα ξανά στην πρώτη γραμμή;
Ο Μανόλης Γιακουμάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1958. Σήμερα, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διδάκτωρ Μηχανικός Υπολογιστών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Έχει διδάξει Τεχνολογία Λογισμικού σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και μαθήματα Γλωσσών προγραμματισμού και Ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Έχει σημαντικό συγγραφικό έργο σε αναγνωρισμένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους με κριτές, σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια καθώς επίσης και σε εκπαιδευτικά συγγράμματα. Επιπλέον έχει θητεύσει σε υψηλές διοικητικές θέσεις, όπως: Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΣΥΠ ΑΕ, Προϊστάμενος Τομέα Πληροφορικής της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here