Το ΓΕΩΤΕΕ προειδοποιεί για πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη

0
98

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και συγκεκριμένα το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας καθώς όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του αν δεν ληφθούν μέτρα θα είναι πολύ πιο συχνό το πλημμυρικό φαινόμενο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τονίζει επίσης ότι η απομάκρυνση των φερτών υλικών από τις πλημμυρισμένες περιοχές και η αποζημίωση των πληγέντων είναι μέτρα που ανακουφίζουν μεν τους πλημμυροπαθείς, αλλά «δεν λύνουν το πρόβλημα».

Το ΓΕΩΤΕΕ κάνει λόγο για προτεραιότητες που πρέπει να μπουν όπως τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου.
Για τον χώρο της κεντρικής Μακεδονίας, τονίζεται, ότι υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες πλημμυρογένεσης και πρόκλησης σοβαρών καταστροφών σε αρκετές περιοχές.

Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ αναφέρεται ότι η λεκάνη απορροής του Δενδροπόταμου Θεσσαλονίκης, με τα έργα επικάλυψης κατά τμήματα της κοίτης του, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σημαντική πλημμύρα, στο δυτικό τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.
Υπογραμμίζει δε ότι αρκετές περιοχές στην κεντρική Μακεδονία απειλούνται από πλημμύρες, ενώ επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του σχεδίου διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος, που βρίσκεται σε διαβούλευση, είναι ευκαιρία να επισημανθούν οι περιοχές υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πλημμύρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here