Το νέο μυθιστόρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη: Φονικό στη Μεγάλη Εκκλησία

0
175

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, γνωστός μαθηματικός και συγγραφέας , ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής+Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, μας καθηλώνει με το τελευταίο του βιβλίο «Φονικό στη Μεγάλη Εκκλησία».

Το έργο διαδραματίζεται στην Κων/πολη από το 537μ.Χ. μέχρι το 562 μ.Χ., εποχή αποκατάστασης και εγκαινίων του Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας, της «Μεγάλης Εκκλησίας», που αποτελεί το θαύμα των βυζαντινών χρόνων, το οποίο στηρίχτηκε στην αρχαία ελληνική σοφία : τη γεωμετρία και τη μηχανική.

Το βιβλίο μάς ταξιδεύει στο για πολλά χρόνια περιφρονημένο Βυζάντιο, για το οποίο αξίζει να αναφερθούν τα λόγια του Michelangelo Jacobucci,καθηγητή και τ.πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα: «ήρθε πλέον η ώρα να ξεκινήσει μια «επαναγραφή» της Ιστορίας των ριζών μας, μια νέα αποτίμηση της συμβολής του Ελληνισμού και στη συνέχεια των «Ρωμαίων» της Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης στην ανθρωπιστική αναβίωση του Ελληνισμού και την ανάδυση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας».

Ο συγγραφέας, λοιπόν, επιχειρεί μια περιγραφή της ζωής στο Βυζάντο με τα σκάνδαλα , τις καταχρήσεις, τη μισαλλοδοξία. την διαχρονική πάλη για την εξουσία και γεγονότα που συνδέονται άμεσα με την Μεγάλη Εκκλησία. Πρόσωπα ιστορικά, όπως η Θεοδώρα και ο Ιουστινιανός, αλλά και μυθοπλαστικοί ήρωες συναντιούνται στα συνεχή επεισόδια του μυθιστορήματος και μας μεταφέρουν στον πρώτο βυζαντινό χρυσό αιώνα.

Το 537, ο Ιωάννης, στενός συνεργάτης των αρχιτεκτόνων του Ναού, βρίσκεται δολοφονημένος, και όλες οι ενδείξεις οδηγούν στη Θεανώ, πρώην σπουδάστρια στην Ακαδημία Πλάτωνος και στενή φίλη του θύματος. Ο Ευτόκιος, μαθηματικός που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη συγκέντρωση και διάσωση, καθώς και την έκδοση και τον σχολιασμό των έργων του Αρχιμήδη, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση. Οι συνθήκες της δολοφονίας ευνοούν την ενοχή της Θεανώς, η προσωπικότητά της, όμως, το αποκλείει. Πολύ πιθανό φαίνεται να έχει πέσει θύμα καλοστημένης συνωμοσίας. Οι αστυνομικές δεξιότητες του Ευτοκίου, που τις έχει αναλάβει το δαιμόνιο του συγγραφέα, οδηγούν στην τελική κάθαρση, σύμφωνα με τον ορισμό της τραγωδίας του Αριστοτέλη: « δι’ ελέου και φόβου περαίνουσα την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν».

Από τις 15 συνολικά ενότητες του βιβλίου, οι 11 αναφέρονται στην Κωνσταντινούπολη, η 4η στην Αθήνα του 528 μ.Χ., η 5η στην Ακαδημία Πλάτωνος το 528 μ.Χ., η 11η Εκτός και Εντός των τειχών της Πόλης 537-538 μ.Χ. και η 14η στην Περσία και τα ανάκτορα του Χοσρόη το 548 μ.Χ.

Το βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη συνδυάζει αρμονικά την λογοτεχνία με την επιστήμη, τον μύθο με την ιστορία. Κείμενο λογοτεχνικό σε γλώσσα χυτή και ευαίσθητη κρατά αδιάκοπο το ενδιαφέρον του αναγνώστη , που παρακολουθεί και συμπάσχει με τις συνεχείς τραγικές περιπέτειες της ηρωίδας Θεανώς.

Στο εξώφυλλο η Σάρα Μπερνάρ, ως αυτοκράτειρα Θεοδώρα στο έργο «Θεοδώρα»του Victorien Sardou(1884), συμπληρώνει με εξαιρετική αισθητική το όλο αξιόλογο μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Πόλις.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Φονικό στη Μεγάλη Εκκλησία
μυθιστόρημα
Εκδόσεις Πόλις 2019

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤο νόμιμο και το ηθικό μίας αφίσας
Επόμενο άρθροΗ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρόεδρος του ΣτΕ, η πρόταση Μητσοτάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here