Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια πράσινο. Είναι γκρίζο…‏

5
28

Έχω χάσει το λογαριασμό, πόσες εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ έχω καλύψει. Συνέδρια, συνδιασκέψεις, περιοδείες, ημερίδες, «πορείες προς το λαό». Έχω παρακολουθήσει, στο πλαίσιο της επαγγελματικής μου ιδιότητας, ακόμη και αυτό το οποίο στα …ελληνικά λέμε ‘brainstorming sessions‘ (και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε)…

Ό,τι υπάρχει στον κατάλογο το έχω κάνει . Όχι μόνο εγώ, φυσικά. Πάμπολλοι συνάδελφοί μου, που η επαγγελματική μας ρότα είτε μας οδήγησε, είτε μας …ξέβρασε κάποια στιγμή, σε αυτό που συντεχνιακά οι δημοσιογράφοι λέμε «ρεπορτάζ  ΠΑΣΟΚ».

Το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκα σε ένα ακόμη Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Ακριβή αριθμό δεν θυμάμαι, αλλά σίγουρα είναι διψήφιος. Αυτό, όμως, ήταν ένα διαφορετικό Εθνικό Συμβούλιο, μιά εντελώς διαφορετική «μάζωξη» των ίδιων σχεδόν προσώπων, οι περισσότεροι των οποίων μου είναι αν όχι προσωπικά, σίγουρα φυσιογνωμικά γνωστοί.

Γιατί ήταν διαφορετική; Για τους λόγους που ο καθένας φαντάζεται υποθέτω. Πολύ περισσότερο για όσους είτε από ιδεολογική είτε από επαγγελματική υποχρέωση, είτε κι από τα δύο σε ορισμένες περιπτώσεις, βρεθήκαμε και βρισκόμαστε κοντά στο ΠΑΣΟΚ και τις «δραστηριότητές» του.
Τι διαπιστώσαμε σχεδόν όλοι; Νομίζω το ίδιο:

Το ΠΑΣΟΚ πνέει τα λοίσθια! Και αυτό είναι γεγονός. Με εξαίρεση κάποια …επαγγελματικά στελέχη του (τουλάχιστον εκείνα που πληρώνονται ακόμη, ελπίζω ) και ορισμένα άλλα που εξακολουθούν να βιοπορίζονται από κάποιο κορβανά του ελληνικού δημοσίου (οπότε έχουν και κάθε λόγο να συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν αφιονισμένοι Δερβίσηδες), οι υπόλοιποι φαντάζομαι πως αναγνωρίζουν ότι με το να συμμετέχεις στις εσωκομματικές διαδικασίες για την «επόμενη μέρα» του Κινήματος έχεις περίπου την ίδια …προοπτική με το να είσαι παρέα με τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, τον Ντέϊβυ Κρόκετ στο Άλαμο και τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο στα τείχη της Πόλης, ενώ πλησιάζουν τα μεσάνυχτα της 28ης προς την 29η Μαΐου του 1453. Και, μάλιστα, ταυτόχρονα!!!

Το ΠΑΣΟΚ θυμίζει πια …Ωνάσειο, με τη διαφορά ότι αυτή τη στιγμή στην εντατική δεν είναι ο «Ιδρυτής» του, αλλά ολόκληρο το Κίνημα. Ό,τι εκπροσώπησε, ό,τι πήρε και ό,τι έδωσε. Οι αγώνες του αλλά και οι παρακαταθήκες του, βρίσκονται πια σε «μηχανική υποστήριξη» αφού είναι αμφίβολο αν υπάρχει έστω κι ένας πολίτης, ένα οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο -αλλοδαπό ή ημεδαπό- που ζει σε αυτή τη χώρα, που θα …προσχωρούσε ως νέο μέλος στο ΠΑΣΟΚ και την όποια ιδεολογία πρεσβεύει.

Δεν έχει σημασία πώς και σε ποιόν θα καταλήξει το ΠΑΣΟΚ, που έχει ήδη …λήξει. Ας το κρατήσει ο Παπανδρέου, ας το πάρει ο Βενιζέλος, ο Λοβέρδος, ο Χρυσοχοϊδης, η Διαμαντοπούλου, ο Παπουτσής. Ας το πάρει ο Τζουμάκας ή ο Αμοιρίδης.

Όταν μπαίνεις σε μια διαδικασία που δεν θυμίζει τίποτα περισσότερο από μια δημοπρασία ονόματος πτωχευμένης επιχείρησης που μπορείς να την αγοράσεις με το συμβολικό τίμημα του ενός ευρώ, πόση πραγματική αξία έχει για οποιονδήποτε -εκτός από εκείνους που η σχέση τους με το ΠΑΣΟΚ απλά κρατάει ακόμη το λογαριασμό τους πάνω από το πιστωτικό όριο- ακόμη κι αν πρόκειται πια για πενταροδεκάρες;
Λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, συνάντησα τυχαία και στο πλαίσιο του ρεπορτάζ ένα από τα πρόσωπα που έχτισαν το μύθο του ΠΑΣΟΚ πολύ πριν από τη γέννησή του.

Ήταν τότε πιτσιρικάς και τόλεγε η καρδιά του. Ήταν τότε η χούντα. Δραπέτευσε και κολύμπησε κυνηγημένος, από την Κέρκυρα στην Αλβανία του Χότζα.
Τον ρώτησα: «πώς κατάφερες και πέρασες απέναντι;«:

«Όταν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο είναι εύκολο», μου απάντησε. «Όταν υπάρχουν …αποχρώσεις είναι το πρόβλημα», πρόσθεσε.
Δεν είχε άδικο. Το ΠΑΣΟΚ είναι γκρι, όλες οι αποχρώσεις του γκρι, αλλά σε καμιά περίπτωση άσπρο ή μαύρο.

Και αυτό το καταλάβαμε σχεδόν όλοι όσοι περάσαμε από το ξενοδοχείο που γινόταν το Εθνικό Συμβούλιο. Και το καταλάβαμε τουλάχιστον εμείς, αφού απ΄ ό,τι φαίνεται δεν το κατάλαβαν εκείνοι που υποτίθεται ότι συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες που θα χαράξουν την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠολιτική δε γίνεται με ψευτομαγκιές, αλλά με συνεργασία
Επόμενο άρθροH σπαραζόμενη Μάννα-Ελλάδα
Ο Σταμάτης Γιαννίσης είναι ανταποκριτής του ευρωπαϊκού δορυφορικού δικτύου Euronews στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αγγλία, όπου έκανε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στις διεθνείς σχέσεις. Έχει εργαστεί ως πολιτικός συντάκτης στο MEGA, ως κοινοβουλευτικός συντάκτης στις εφημερίδες «Ακρόπολη» και «Μακεδονία» και ως ανταποκριτής του γραφείου Αθήνας του πρακτορείου Reuters.

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. κ. Γιαννίση
  αυτή είναι στο περίπου η διάρκεια ζωής των «πετυχημένων» κομμάτων , εκ προσωπικοτήτων και εκ….συγκυριών ! Το ΠΑΣΟΚ ήταν πετυχημένο , σε απήχηση
  εννοώ , λόγω… Ανδρέα και μεταχουντικών αναζητήσεων του λαού , φτάνοντας ποσοστά ακόμη και του 48% ! Ο ίδιος ο Ανδρέας άλλωστε λίγο πολύ τα είπε προς
  τέλος …εκφράζοντας σχετικούς φόβους του ….
  Ιστορικά : Τα «κόμματα» ( τρόπος του λέγειν ) της Επανάστασης : διάρκεια 30 χρόνια
  ( 1825- 1853 Κριμαϊκός) / ακολουθεί ο… μύλος των «κηπουρών» ….Γεωργίου του Α’ /
  Κόμμα Φιλελευθέρων Βενιζέλου 1910 – 1934 , με ενδιάμεσες …δοκιμές δικτατορίας /
  και μετά απ’όλα έχει ο μπαξές στο 30χρονο ανάμεσο των δύο εθνοσωτηρίων και φτάνουμε έτσι στην ….»Μεταπολίτευση» , για την οποία , αν θέλετε, δείτε στο
  http://chrisblog.gr «Μεταπολίτευση : γονείς , κηδεμόνες , λοιποί συγγενείς» καθώς και δύο προηγούμενα σχετικά ….

 2. Οταν η ΝΔ κατακρεμνίστηκε στις προηγούμενες εκλογές διαλύθηκε; Οπότε αφήστε τις κηδείες πρίν απο τον θάνατο γιατί εκτείθεστε.

 3. …το ΠαΣοΚ δεν ήταν ποτέ πράσινο, ούτε κ γκρίζο. Ήταν μαύρος λύκος που φορούσε πράσινη προβιά. Κ αφού μετέτρεψε σε λύκους (ή μάλλον πιθήκους) όλους τους Έλληνες, αποφάσισε να διαλυθεί να μας αφήσει στην ησυχία μας. Ελπίζω η ιστορία να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…

 4. TO ΠΑΣΟΚ Κ.ΓΙΑΝΝΙΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩ ΔΕ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΓΚΡΙΖΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑΤΕ.ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΚΗΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΙΟΧΑΡΤΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ.Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΑ ΠΑΡΑΧΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΣΠΙΛΕΥΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΙΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΟΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here