Τούρκος υπουργός Άμυνας: Παράνομα η Ελλάδα έχει στρατό σε 16 νησιά

0
36

Σε νέα κίνηση αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε νησιά του Αιγαίου προχώρησε η Τουρκία με δήλωση του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα παρανόμως διατηρεί στρατεύματα σε 16 νησιά.

«Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να τηρεί το διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες και να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας», είπε ο Ακάρ, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Ο Τούρκος υπουργός και πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων αμφισβήτησε, επίσης, το εύρος των 10 μιλίων για τον ελληνικό εναέριο χώρο. Δεν νοείται, όπως ανέφερε, να υπάρχουν χωρικά ύδατα 6 μιλίων και εναέριος χώρος 10 μιλίων. «Αυτό κάνουν οι Έλληνες, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, είναι παράνομο και παράδοξο».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «υποκριτική» την επίκληση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας και εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων.

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο. Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here