Tres faciunt collegium

0
72

Η παραπάνω λατινική φράση αποτελούσε αξίωμα κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους και σύμφωνα με αυτό, τρία πρόσωπα αρκούσαν για να συστήσουν μια ένωση, μια ομάδα με οντότητα και άποψη. Η φράση αυτή παρέμεινε σε χρήση μέχρι σήμερα και δηλώνει την επάρκεια μικρού αριθμού προσώπων για τη δημιουργία μιας ομάδας.

Με αυτό το σκεπτικό λειτουργεί, ως φαίνεται, το τελευταίο διάστημα η Βουλή των Ελλήνων. Πότε τρεις, πότε έξι βουλευτές, που έχουν περάσει από διάφορα κόμματα, ενώνονται, κάνουν «collegium» και δηλώνουν υποταγή στην κυβέρνηση με την ελπίδα εκείνη να τους… προσεταιριστεί στο μέλλον. Ψηφίζουν υπέρ της κυβέρνησης και δίνουν τη δυνατότητα έγκρισης σοβαρών νομοσχεδίων, που με ομαλές δημοκρατικές συνθήκες δεν θα είχαν την ίδια τύχη.

Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά στην πιο πρωτότυπη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου!
Αρκεί να θυμηθούμε τον ορισμό της «δημοκρατίας» από τον Θουκυδίδη, ο οποίος στον Επιτάφιο του Περικλέους λέει χαρακτηριστικά: «…Και όνομα μεν, διά το μη ες ολίγους αλλ’ ες πλείονας οικείν δημοκρατία κέκληται», δηλαδή, το πολίτευμα ονομάζεται δημοκρατία, γιατί το κράτος κυβερνάται από τους περισσότερους και όχι από τους ολίγους.

Η πρώτη φορά Αριστερά καταφέρνει να ανατρέψει τον κανόνα της δημοκρατίας και να επιβάλει τη δημοκρατία των ολίγων!…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΒροχές και τοπικές καταιγίδες το Σάββατο
Επόμενο άρθροΔημοσκόπηση στη Θεσσαλονίκη: Προβάδισμα Ταχιάου, ακολουθεί η Νοτοπούλου
Η Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here