Τρύπα στον ΕΝΦΙΑ-Φόβοι για μεγαλύτερα βάρη στα ακίνητα

0
96

Τρύπα ύψους 340,6 εκατ. ευρώ έχει προκύψει στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, μετά από δικαστικές αποφάσεις που μείωσαν τις τιμές ζώνης των ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές (Ψυχικό κ.α.) και απαλλαγή των σεισμοπλήκτων από τον φόρο. Τα έσοδα το 2017 ήταν 3,02 δισ. ευρώ έναντι 3,36 δισ. ευρώ το 2016.

Αν στο γεγονός αυτό συνυπολογιστεί και η επερχόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η τρύπα ενδέχεται να διευρυνθεί. Ήδη στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συζητείται το σενάριο αναπροσαρμογής των συντελεστών ΕΝΦΙΑ, πράγμα που θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων. Στην περίπτωση αυτή είναι πολύ πιθανο να υπάρξει μεγαλύτερη επιβάρυνση στα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, αποδίδοντας 629 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να εκτοξευθεί σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Έως τις 15 Μαρτίου θα πρέπει  να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους για τις νέες αντικειμενικές αξίες οι εκτιμητές  που έχουν αναλάβει το έργο σε όλη την επικράτεια. Το πιθανότερο, πάντως, ςίναι να ζητηθεί παράταση, καθώς πολλοί από τους εκτιμητές δεν θα προλάβουν να τις ετοιμάσουν.

Τρύπα στον ΕΝΦΙΑ-Φόβοι για μεγαλύτερα βάρη στα ακίνητα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here