Τσακαλώτος: Αυξημένη εποπτεία μετά τον Αύγουστο, όχι αξιολόγηση

0
89

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιέγραψε τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, τονίζοντας ότι θα υπάρχει αυξημενή εποπτεία από τους δανειστές σε σχέση με την Πορτογαλία, για παράδειγμα. Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν θα υπάρχει αξιολόγηση όπως τώρα, με προαπαιτούμενα.

«Νομίζω ότι η διαφορά με το ό,τι ισχύει σήμερα, είναι ότι θα ελέγχουν μόνο την επίτευξη των στόχων και όχι πώς θα τους πιάσουμε. Δεν θα έχουν μεγάλο λόγο», υπογράμμισε.  «Πάντα έλεγα- νομίζω κι ο Αλέξης- ότι δεν θα υπάρχει ένα πράγμα που θα φύγουμε από το σημερινό καθεστώς και θα πάμε σε άλλο με καθόλου επιτήρηση. Άλλο 3, 4 επισκέψεις κι άλλο αξιολογήσεις με προαπαιτούμενα». 

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας «Στο Κόκκινο», σχολίασε και τις πληροφορίες ότι έχουμε ζητήσει από τους δανειστές να μετατεθεί κατά ένα εξάμηνο η εφαρμογή τού μέτρου μείωσης των συντάξεων (να ξεκινήσει, δηλαδή, από 1/6/2019 και όχι την 1/1/2019.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ώρα για αυτήν τη συζήτηση. Κάθε πράγμα στην ώρα του. Να κλείσει η δ’ αξιολόγηση, το είδος της παρακολούθησης και το χρέος, και μετά θα το δούμε» είπε. «Ούτε εμείς το ζητήσαμε, ούτε κανένας άλλος. Είχε ένα δίκιο το ΔΝΤ όταν έλεγε ότι οι συντάξεις δεν μπορούν να λειτουργούν αντί κοινωνικού κράτους για βοήθεια σε άνεργα παιδιά, εγγόνια. Δεν μπορούμε να ξοδεύουμε για συντάξεις περισσότερα από άλλες πιο προωθημένες χώρες και να μην πληρώνουμε τίποτε για κοινωνικές δαπάνες».

Για το θέμα τού χρέους σημείωσε ότι πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Η συζήτηση συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή μέχρι τις 21 Ιουνίου.

«Η Γερμανία θέλει ήπια μέτρα για το χρέος, το Ταμείο θέλει σημαντική ελάφρυνση. Μπορεί το ΔΝΤ να βοηθήσει να πάρουμε περισσότερα για Χρέος. Να δοθεί καθαρός δρόμος για να ξέρουν οι αγορές. Περισσότερο καίγεται εκείνο να συμμετάσχει παρά οι Ευρωπαίοι άρα αισιόδοξοι ότι αυτή τη φορά δεν θα επιβάλει παράλογα πράγματα».

Τσακαλώτος: Αυξημένη εποπτεία μετά τον Αύγουστο, όχι αξιολόγηση

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here