Τσαβούσογλου για νησιά: Διπλωματία, δικαστήριο, στρατός

0
166

Άγρια κόντρα ξέσπασε στην τουρκική βουλή με φόντο τα νησιά του Αιγαίου, με την κεμαλική αντιπολίτευση να κατηγορεί την παράταξη του Ταγίπ Ερντογάν ότι άφησε την Ελλάδα να «καταλάβει» νησιά.

Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι τα νησιά «κατελήφθησαν» πριν από την κρίση των Ιμίων το 1996 (Καρντάκ, τα αποκάλεσε), εννοώντας ότι αυτό είχε επί κεμαλικών κυβέρνήσεων. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν τρεις εναλλακτικές για την επίλυση του θέματος: διολωματία, διεθνές δικαστήριο ή στρατός.

Όπως είπε: «Όταν αυτό το ζήτημα τέθηκε νωρίτερα στην ατζέντα, είπα στους αντιπροέδρους των κομμάτων ‘αυτό είναι σημαντικό ζήτημα και έχει να κάνει με την εθνική πολιτική. Γι’ αυτό να μην κάνουμε πατριδοκαπηλία σε ένα τέτοιο ζήτημα. Αν το κάνετε, αυτό ζημιώνει τα προηγούμενα κόμματα που δεν έκαναν τίποτα για αυτό, όχι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Μάλιστα πρότεινα να κάνουμε συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών και να ενημερώσω τους αρχηγούς των κομμάτων. Πότε με καλέσατε; Είμαι έτοιμος να έρθω όποτε με καλέσουν οι αρχηγοί. Έπειτα από την κρίση των Ιμίων το 1996, δεν έγινε καμία αλλαγή όσον αφορά το νομικό στάτους των νησιών. Όλα έγιναν πριν. Άρα, επί του θέματος αυτού υπαίτιος δεν είναι το AKP. Ναι, να το λύσουμε, αλλά να μην λέτε ψέματα ότι αυτά τα νησιά καταλήφθηκαν κατά τη διακυβέρνηση του AKP».

Τότε, ξέσπασαν έντονες αντιδράσεις από την πτέρυγα των βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), με τον Τσαβούσογλου να τους απαντά ότι: «Ο δικός σας ο αντιπρόεδρος ήταν εκείνος που είπε ότι αυτά (τα νησιά) καταλήφθηκαν κατά την περίοδο του Ατατούρκ. Δεν το είπα εγώ. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα συζητώντας με την Ελλάδα.

Τρεις εναλλακτικές υπάρχουν:
-Ή να τα βρούμε λύση μέσω της διπλωματίας.
-Ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο.
-Ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά.

Εμείς συνεχίζουμε τη διπλωματία με την Ελλάδα. Αν δεν συμφωνήσουμε, η βουλή θα αποφασίσει για τις εναλλακτικές και εμείς θα τις εφαρμόσουμε. Όμως αυτό είναι εθνική πολιτική. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί στους διαδρόμους και που θα χρησιμοποιηθεί για να φέρει κάποιον σε δύσκολη θέση. Δημιουργήσαμε μία ομάδα που αποτελείται και από στρατιωτικούς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Συζητάμε το πρόβλημα και ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε. Είναι πιο ωφέλιμο να μειώσουμε την ένταση ή να την αυξήσουμε; Αυτά είναι εθνικά θέματα και εμείς μπορούμε αντίστοιχα να γίνουμε πατριδοκάπηλοι. Είναι εύκολο να σας κατηγορήσω. Σας δείχνω τα έγγραφα, τα δίνω και σε άλλους και βλέπουμε ποιανού η υπογραφή υπάρχει σε αυτά. Όμως αυτό δεν είναι σωστό».

Έντονα όμως αντέδρασε ο βουλευτής του CHP, Οζτούρκ Γιλμάζ.

«Όσο εσείς δεν λέτε τίποτα για την κατάληψη αυτών των νησιών, η κατάληψη συνεχίζεται. Εδώ υπάρχει κατάληψη και δεν μπορεί να διαβιβάσετε ούτε μία ρηματική διακοίνωση. Όλοι ξέρουν ότι δεν μπορεί να λυθεί τίποτα με τις διερευνητικές συνομιλίες. Τότε τι πρέπει να κάνουμε; Λέτε «εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αν το βάλουμε στην ατζέντα, τότε αρχίζει πόλεμος”. Εσείς τα βάζετε με τη Ρωσία, την Ε.Ε. και φοβάστε την Ελλάδα; Κανείς δεν θέλει πόλεμο και η Ελλάδα δεν θα τολμήσει να πολεμήσει με εσάς», κατέληξε.

Τσαβούσογλου για νησιά: Διπλωματία, δικαστήριο ή πόλεμος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here