Τσίπρας από Θράκη: Προαιρετική η Σαρία

0
103

Τη Θράκη επισκέφθηκε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ απηύθυνε ομιλία στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στα Θερμοκήπια των εταιρειών Πλαστικά Θράκης και Έλλαστρον στο Εράσμιο και τη μονάδα των Πλαστικών στο Μαγικό, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη, Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, ΕΣΠΑ Α. Χαρίτση, τους τοπικούς βουλευτές, κυβερνητικά στελέχη και άλλους παράγοντες ενώ σε όλες τις μονάδες τον ξενάγησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κώστας Χαλιορής, σύμφωνα με το xanthi2.gr.

Η επίσκεψη στα Πλαστικά, όπως ανέφεραν και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα συμβολισμό καθώς πρόκειται για μια εταιρία που στα χρόνια των μνημονίων παραμένει πρότυπο σε ζητήματα επενδύσεων και εργασιακών σχέσεων.

Από το βήμα του συνεδρίου ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι η Σαρία πλέον θα είναι προαιρετική για τη μουσουλμανική μειονότητα και περιέγραψε πέντε κύριες κατευθύνσεις της επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία επιχειρείται να μπει τέλος στην επικράτηση του ισλαμικού νόμου έναντι του αστικού δικαίου στη Θράκη.

Ιδιαίτερα θετικά αντιμετωπίζουν νομικοί και άνθρωποι του χώρου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την εξαγγελία του πρωθυπουργού  για τη μετατροπή της προσφυγής στους Μουφτήδες της Θράκης για κληρονομικά και οικογενειακά ζητήματα σε απολύτως προαιρετική και την υπαγωγή τους στο αστικό δίκαιο και όχι στη Σαρία, όπως μέχρι σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του xanthi2.gr.

Όπως σημειώνεται, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζεται το ισλαμικό δίκαιο σε υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου και για πολλές δεκαετίες επισημαίνεται η σύγκρουση με τους σύγχρονους κανόνες δικαίου και το νομικό πολιτισμό της Ευρώπης και η άνιση μεταχείριση της γυναίκας, ασύμβατη με το δυτικό κόσμο.

Oι περισσότεροι σημειώνουν ότι εφόσον η εξαγγελία υλοποιηθεί, θα δώσει τη δυνατότητα στη μειονότητα της Θράκης να αποδεσμευτεί de facto και συναινετικά από τη Σαρία.

Φωτό από xanthi2.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here