Τσίπρας από το Καστελόριζο: Δεν απειλούμε κανένα, αλλά και δεν φοβόμαστε κανένα

0
77

Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα, αλλά ούτε και φοβάται κανένα, έστειλε στην Τουρκία από το ακριτικό Καστελόριζο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή γης.

«Οι γείτονες δεν μας συμπεριφέρονται πάντα όπως αρμόζει στους καλούς γείτονες. Ορισμένες φορές οι πολιτικές ηγεσίες που δεν ακολουθούν τις συνήθειες των ανθρώπων και βρισκόμαστε σε ταραγμένες περιόδους και αδικαιολόγητες συμπεριφορές προκλητικής στάσης από την πλευρά των γειτόνων μας. Διάγουμε μια περίοδο αστάθειας που δεν συνάδει με τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Θέλω να περάσω μήνυμα συνεργασίας, ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και αποφασιστικότητας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανέναν. Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα σύνορα της είναι καθορισμένα από τις διεθνείς συνθήκες, δεν παραχωρούμε σπιθαμή ελληνικής γης», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα διαθέτει αδιαμφισβήτητη ισχύ και κομβική θέση. Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος. Προχθές σε μια ένδειξη καλής θέλησης ο Τούρκος πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο για να συλλυπηθεί για τον σμηναγό Μπαλταδώρο. Ηταν μια κίνηση καλής θέλησης, αυτές οι κινήσεις πρέπει να έχουν συνέχεια. Θα έπρεπε να συζητάμε πως θα αναπτύξουμε καλύτερα τον τουρισμό μας. Με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει έχουμε αξίες και θα τις υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο κι αν χρειαστεί».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έστειλε από το ακριτικό νησί το μήνυμα για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

«Βρίσκομαι σε έναν τόπο ιδιαίτερο και ιστορικό. Εδώ υπήρξαν σημαντικές μορφές, όπως η Κυρά της Ρω που κράτησε ψηλά την ελληνική σημαία. Είναι ένας τόπος που ατυχώς ταυτίστηκε με την έναρξη της μνημονιακής εποχής, ίσως της δυσκολότερης από τη μεταπολίτευση και μετά. Ωστόσο, σχεδόν οκτώ χρόνια μετά από τότε που ο λαός άκουγε από αυτό τον τόπο τα κακά μαντάτα των μνημονίων, φτάνουμε στο τέλος της δύσκολης αυτής εποχής. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την καθαρή έξοδο από την επιτροπεία και από τα προγράμματα και από την ασφυκτική λιτότητα που κόστισε όμως πολύ. Είχε κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Μπορούμε να σχεδιάσουμε το νέο ταξίδι με πυξίδα τις ανάγκες αυτού του τόπου και των νέων που κάθονται και ονειρεύονται το μέλλον τους εδώ και σε αυτούς αξίζει ευγνωμοσύνη. Η Ελλάδα της νέας εποχής οφείλει να έχει ως θεμελιώδη αξία και πυξίδα, την κοινωνική δικαιοσύνη. Στοιχείο της δεν μπορεί παρά να είναι η δίκαιη ανάπτυξη. Η στήριξη του εθνικού συμφέροντος περνά μέσα από την έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων που ζουν σε αυτούς τους τόπους. Πρέπει να στηρίξουμε τις περιοχές αυτές με υποδομές, και για αυτό ήρθα, δεν ήρθα να βγάλω διάγγελμα, δεν ήρθα για επικοινωνιακούς λόγους αν και θα μπορούσα γιατί αυτό το φόντο δεν το βρίσκεις εύκολα. Ηρθα για να δώσω κάτι σημαντικό και ουσιαστικό,να εγκαινιάσω τη δημιουργία δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης», τόνισε.

Τσίπρας από το Καστελόριζο: Δεν απειλούμε κανένα, αλλά και δεν φοβόμαστε κανένα

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here