Τσίπρας: Εσωκομματικές βολές και «δεύτερη φορά Αριστερά»

0
84

Διεύρυνση και, ταυτόχρονα, ματασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποκτήσει βαθιές ρίζες και οργανικές σχέσεις με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα σε όλα τα πεδία και τους θεσμούς, ανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής. Εξέφρασε δε την απόλυτη διαφωνία του με την άποψη του γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να θυμίζουν τους followers των social media. 

«Για να φτιάξουμε ένα μαζικό αριστερό, δημοκρατικό και προοδευτικό κόμμα πρέπει να ανασυγκροτηθούμε οργανωτικά, να διευρυνθούμε πολιτικά και να μετασχηματιστούμε κοινωνικά. Διότι σήμερα μπορεί να καταφέρνουμε να εκφράζουμε και να εκπροσωπούμε μεγάλα τμήματα των λαϊκών τάξεων, αλλά δεν είμαστε ακόμη το κόμμα των λαϊκών τάξεων και της νεολαίας».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι το κόμμα πρέπει να προετοιμαστεί για να κυβερνήσει ξανά, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα αργήσει πολύ η στιγμή των εκλογών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα απολογηθεί, αλλά θα μάθει από τα λάθη και τις παραλείψεις της πρώτης φοράς αριστερά. Πρώτιστο καθήκον της περιόδου, είναι να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη δεύτερη φορά. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, η φθορά της κυβέρνησης είναι ταχύτατη εξαιτίας της πολύ γρήγορης διάψευσης των βασικών προεκλογικών της υποσχέσεων».

Όσον αφορά στη «δεύτερη φορά Αριστερά» έθεσε δυο ερωτήματα: 

«Πώς θα καταφέρει τη δεύτερη φορά η Αριστερά, κερδίζοντας τις εκλογές, να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας»;

— «Πως θα μπορέσει να εφαρμόσει, με δεδομένες τις δεσμεύσεις την ΕΕ αλλά χωρίς μνημόνια άρσης κυριαρχίας, ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μεγάλων τομών, που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας»;

Και έδωσε την απάντηση:

«Κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία, αλλά αφού ξηλώσεις τη σαπίλα που σε τρώει σαν το σαράκι. Αν αυτό δεν το συνειδητοποιήσουμε κι αν νομίζουμε ότι η διακυβέρνηση μιας χώρας και, μάλιστα, από μια δύναμη που επιδιώκει ριζοσπαστικές τομές προς όφελος των πολλών και άρα εις βάρος ισχυρών συμφερόντων, είναι εκδρομή στο δάσος, να ξέρετε ότι δε θα μπορέσουμε να κυβερνήσουμε ούτε τη δεύτερη φορά. Και τότε, επαναλαμβάνω, δε θα υπάρχει καμία δικαιολογία».

Φυσικά, αναφέρθηκε και στη μεγάλη συζήτηση για την προσθήκη στο όνομα δίπλα στη λέξη ΣΥΡΙΖΑ. 

«Θα υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ που θα αποφασισθεί σε συνεννόηση και με τους συντρόφους μας που στη πορεία προς το συνέδριο θα ενσωματωθούν οργανικά και ισότιμα στο κόμμα μας». Την τελική απόφαση θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης. «Θέλω να πιστεύω ότι με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να αποφασίσουμε τη πρόταση για τη προσθήκη στην ονομασία που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here