Τσίπρας: «Θαύμα» η συμφωνία με Εκκλησία – Εγώ είπα στον Κοτζιά να πάει στον εισαγγελέα

0
202

Για ιστορικό βήμα προς τα εμπρός έκανε λόγο σχετικά με τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Αlpha τονίζοντας ότι «αλλάζουν πολλά» και «ερχόμαστε να επιλύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών, από τη δεκαετία του ’20».

«Με τη συμφωνία δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό Δημόσιο να απελευθερώσει 10.000 θέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον σε ισόποσες προσλήψεις σε τομείς που έχουμε ανάγκη» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην εκκλησιαστική περιουσία, ανέφερε ότι «το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μπαίνει μέσα όλη η αμφισβητούμενη περιουσία αλλά και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά» προσθέτοντας ότι από αυτή την αξιοποίηση που θα προχωρήσει άμεσα, υπολογίζεται ότι έως περίπου το 2030 το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος ή το όλον της επιδότησης για τη μισθοδοσία των κληρικών.

«Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό βήμα χωρίς αντιδράσεις, όταν πηγαίνεις σε έναν συμβιβασμό και οι δυο πλευρές πηγαίνουν ένα βήμα πίσω για να πάνε πολλά βήματα μπροστά», είπε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι μέσα στο 2019 θα γίνει η προκήρυξη 10.000 προσλήψεων για να καλύπτονται από το 2020 και μετά.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για αμοιβαία επωφελή συμφωνία και για την Εκκλησία και για το κράτος, που θα έχει πολλαπλά οφέλη και οικονομικά.

«Ακόμη κι αν κάποιος είναι άθρησκος, στα θαύματα της βούλησης μπορεί να πιστεύει. Εδώ είχαμε το θαύμα μιας κοινής βούλησης και πολύ καλής θέλησης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας που ανέφερε ότι η συμφωνία ήρθε έπειτα από τρία χρόνια ουσιαστικού και επίμονου διαλόγου με τον Αρχιεπίσκοπο.

Σχολίασε πως όταν έπειτα από 79 χρόνια επιλύεται μια εκκρεμότητα, που κανείς άλλος δεν κατάφερε να επιλύσει, τότε πρόκειται για ένα «θαύμα».

Επεσήμανε ότι «θα φθάσω μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας μου» ξεκαθαρίζοντας ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.

«Εδώ και 3 χρόνια έχουμε εκλογές για την αντιπολίτευση. Θα πάρω και είκοσι μέρες ακόμα. Τον Οκτώβρη του 2019 θα γίνουνε οι εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 και στις βουλευτικές εκλογές», υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον κ. Μητσοτάκη η δημοσκοπική πρωτιά της ΝΔ όταν θα διαπιστώσει μετά τις ευρωεκλογές ότι πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας για τα σκάνδαλα είπε: «Λαϊκή απαίτηση μετά την ύβρι να υπάρχει και η νέμεσις». Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά Πολάκη, είπε πως αυτό που είπε ο υπουργός απομονώθηκε και πως αποτύπωσε το κοινό αίσθημα ότι πέρα από την οικονομική ανάκαμψη ο κόσμος θέλει να δει και τη δικαιοσύνη να λειτουργεί. Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν κανέναν φυλακή, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουν και το κάνει η δική μας είναι να διαμορφώνει κλίμα ελευθερίας στους δικαστικούς προκειμένου να πράξουν το καθήκον τους, είπε.

«Αν το ‘δόγμα Πολάκη’ είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα. Αν το δόγμα της άλλης πλευράς είναι η ατιμωρησία, τότε ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η πολιτική ευθύνη έχει αποδοθεί για πολλά σκάνδαλα και πως γι’ αυτό είναι στα έδρανα της αντιπολίτευσης και «θα μείνουν για πολύ ακόμη», «πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι κανείς από δω και στο εξής δεν θα έχει τη δυνατότητα να στερεί δημόσιους πόρους από τους πολίτες».

Όσον αφορά στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί καθυστέρησης για την επιστροφή των αναδρομικών ο Αλέξης Τσιπρας ανέφερε: «Αντί να κάτσουν ήρεμα και ήσυχα και να πουν μπράβο, τα καταφέρατε, κάνουν και κριτική… Η κριτική της αντιπολίτευσης στο θέμα της επιστροφής των αναδρομικών θυμίζει τον εμπρηστή που βάζει φωτιά στο δάσος και μετά βγαίνει στα κανάλια και κατηγορεί την Πυροσβεστική ότι άργησε να σβήσει τη φωτιά».

«Η κυβέρνηση ματώνει όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσει τους αδύναμους και να αποκαταστήσει αδικίες», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που σημείωσε ότι η μόνη περίπτωση να μην αποκατασταθεί η αδικία στους συνταξιούχους είναι να εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης στις βουλευτικές εκλογές του 2019, διότι θα εφαρμόσει Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και μέτρα ΔΝΤ».

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αυτή «θα περάσει από τη Βουλή, γιατί και ο τελευταίος πολίτης αρχίζει και καταλαβαίνει ότι παρά τις δυσκολίες αυτή η συμφωνία αναβαθμίζει τη χώρα… Πιστεύω ότι η κυβέρνηση την επόμενη μέρα θα έχει τη δεδηλωμένη. Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα συνταχθεί με τη ΝΔ, δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ομαλή πορεία της χώρας προς την ομαλότητα και τη σταθερότητα αν και θα καταψηφίσει τη συμφωνία» ξεκαθάρισε.

Όσον αφορά στην παραίτηση του κ. Κοτζιά τόνισε ότι «δεν θυσίασα κανέναν, ο κ.Κοτζιάς παραιτήθηκε» και υπογράμμισε ότι: «Εγώ ζήτησα από τον κ. Κοτζιά να πάει στον εισαγγελέα. Ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι δεν κατηγόρησε ποτέ την κυβέρνηση για κάτι τέτοιο».

Σχετικά με την προαναγγελία για την αιγιαλίτιδα ζώνη είπε ότι είναι «κυριαρχικό δικαίωμα η επέκταση χωρικών υδάτων» σημειώνοντας ότι «άλλαξε η τακτική, όχι η στρατηγική για τα χωρικά ύδατα. Θα ενημερωθούν τα κόμματα»

Απηύθυνε μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο σημειώνοντας: «Δημιουργείται νέος ενεργειακός χάρτης με Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ – Αίγυπτο. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ένα διμερές ζήτημα. Το μήνυμα που θα μεταφέρω στον κ. Ερντογάν είναι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν απειλείται και από κανένα».

Αναφερόμενος στον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα είπε: «Μέρα πένθους για την οικογένεια Κατσιφα και την ομογένεια. Δικαιολογημένη η πικρία και η οργή και ο θυμός. Δεν θέλω να μπω σε αντιπαράθεση με αυτό. Η Ελλάδα έκανε από την πρώτη στιγμή ό,τι έπρεπε να κάνει. Θα μας δοθεί πλήρες πόρισμα για τα αίτια αυτής της πολύ δυσάρεστης εξέλιξης. Αυτό το γεγονός μας έχει κάνει να ξεχάσουμε ότι στις Βουλιαράτες εκείνη την ημέρα είχαμε των ταφή των οστών των πεσόντων ηρώων μας στην Αλβανία, με παρουσία της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού. Αυτές είναι εξελίξεις που δεν πρέπει να τις ξεχνάμε.Πρέπει να προχωρήσουμε σε βήματα ώστε να αποδοθούν στην Ομογένεια στην Αλβανία όλα όσα δικαιούται».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here