Τσίπρας και Ζάεφ ρίχνουν τους τόνους των προσδοκιών για συμφωνία σε 48 ώρες

0
111

Αθήνα και Σκόπια χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών 48 ώρες πριν από τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στα Σκόπια. Κόντρα στη φημολογία των τελευταίων ημερών περί επικείμενης συμφωνίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι «η συνάντηση θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική, ωστόσο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προεξοφλήσουμε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση τού Ζόραν Ζάεφ. «Κυκλοφορούν ορισμένες πληροφορίες που αναφέρουν ότι είναι έτοιμα τα πράγματα και θα έχουν λυθεί μέχρι τις 17 του μήνα. Κάτι τέτοιο δε ισχύει. Ακόμη και εάν έχουμε μια λύση μέχρι τότε, πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχει μια προσέγγιση στα θέματα που εκκρεμούν, θα πρέπει να κάνουμε μια εσωτερική διαδικασία διαβούλευσης στην Ελλάδα και την πΓΔΜ», τόνισε.

Το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας συσκέφθηκε με τον Πάνο Καμμένο (που έχει ξεκαθαρίσει πως δε δέχεται ονομασία με το όνομα Μακεδονία) και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για το θέμα, όπου και αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς το περασμένο Σάββατο στο Σούνιο.

Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει ακόμη στις συνομιλίες με τη γείτονα χώρα είναι η αποδοχή εκ μέρους της μιας νέας σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις. Η κυβέρνηση Ζάεφ φαίνεται να υποχωρεί από την αδιάλλακτη θέση για χρήση τού ονόματος «Δημοκρατία τής Μακεδονίας» στο εσωτερικό της. Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα το πώς η νέα ονομασία θα περάσει και στο Σύνταγμα. Πληροφορίες μιλούν για σύναψη διεθνούς συνθήκης, σε περίπτωση που υπάρξει τελική συμφωνία -συνθήκη που θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Τα Σκόπια θα μπορούν να μπουν στο ΝΑΤΟ σε δεύτερη φάση αν αλλάξουν το Σύνταγμά τους.

Τσίπρας και Ζάεφ ρίχνουν τους τόνους των προσδιοκιών για συμφωνία σε 48 ώρες

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here