Tσίπρας: Σημαντική κατάκτηση το «Βόρεια Μακεδονία» – Ας με κρίνει η ιστορία

0
123

Συνέντευξη έδωσε στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός σχετικά με τη συμφωνία για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Όπως τονισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας «επιδιώξαμε λύση με αμοιβαίο σεβασμό, πετύχαμε συμφωνία που αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό, με βάση την εθνική μας θέση. Πετύχαμε συμφωνία με σύνθετη ονομασία, erga omnes, που κατοχυρώνει την ιστορία και την πολιτισμική μας κληρονομιά«.

    • Αισθάνομαι ευτυχής και τυχερός συνάμα διότι είχα την ευτυχή συγκυρία να είμαι πρωθυπουργός σε μια στιγμή που στη γειτονική χώρα υπήρξε μια πολιτική αλλαγή που έδωσε τη δυνατότητα σε εμένα και τον Ζάεφ μετά από επίπονη προσπάθεια προκειμένου να λύσουμε διαφορές, να έχουμε αυτή την ιστορική συμφωνία
    • Δεν θέλαμε να ταπεινώσουμε τους γείτονές μας….Το σημαντικότερο για μας είναι πως πρόκειται για μια συμφωνία που κατοχυρώνει την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορία μας.
    • Η σημαντική πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα έδωσε σε μένα και τον πρωθυπουργό της να λύσουμε ένα θέμα που ταλανίζει τις δύο χώρες εδώ και δεκαετίες. Δημιουργούμε ένα σημαντικό momentum να νικήσουμε τους εκατέρωθεν εμπόρους πατριωτισμού
     • Στο σύνταγμά τους δεν θα αλλάξουν μόνο ονομασία αλλά θα απαλείψουν κάθε έκφραση αλυτρωτισμού. Η ψυχή μας είναι η ιστορία μας. Και αυτή η συμφωνία κατοχυρώνει πλήρως την κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας ως ελληνική κληρονομιά
     • Οι ΥΠΕΞ θα υπογράψουν μια συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ όταν περάσουν από μια διαδικασία. Υποχρέωση άμεσης κύρωσης έχουν οι γείτονες μας. Αφού προχωρήσουν στη συνταγματική αναθεώρηση τότε θα κυρώσουμε στην Ελληνική Βουλή τη συμφωνία και τότε θα τεθεί σε ισχύ. Ως τότε η υποχρέωση της χώρας είναι μόνο να δείξει καλή πίστη. Αν χαθεί μία από τις προϋποθέσεις της συμφωνίας και δεν κυρωθεί από τους γειτόνους μας τότε δεν θα προχωρήσει. Αν όμως ολοκληρωθεί και έρθει στην Ελληνική Βουλή τότε θα κυρωθεί από μια ευρεία δημοκρατική πλειοψηφία.
     • Οι γείτονες μας θα μετονομάσουν τη χώρα τους σε Severna Macedonia, Βόρεια Μακεδονία. Δεν είναι αμετάφραστη η ονομασία. Μεταφράζεται αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε χώρας αν θα αναφέρεται στη γλώσσα της, ή στη γλώσσα της γείτονος.
    • Οι δύσχρηστοι όροι απαλείφονται στην καθημερινή χρήση της γλώσσας. Γι’ αυτό και το «Βόρεια Μακεδονία» αντί για το αμετάφραστο «Σεβέρνα Μακεντόνιγια». Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει Μακεδονικό έθνος, αναγνωρίζει μόνο το δικαίωμα των γειτόνων μας στον αυτοπροσδιορισμό.
    • Eμείς δεν θα τους πούμε ποτέ Μακεδόνες, θα τους λέμε Σλαβομακεδόνες
    • Μέχρι σήμερα 140 χώρες αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία». Με τη συμφωνία κατοχυρώνουμε το «Βόρεια Μακεδονία». Όταν γίνει συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ, τότε θα επικυρώσουμε τη συμφωνία. Αλλιώς η συμφωνία θα ακυρωθεί.
    • Θλιβερή η στάση των ηγετών της αντιπολίτευσης και στις 2 χώρες. Μικροκομματική η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης, όταν πήγαινε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ξέχναγε όσα έλεγε στο εσωτερικό. Μετά τη Σόφια άλλαξε ξανά στάση. Κρατάει στάση πολιτικού τζογαδόρου.
    • Με τον Ζάεφ δώσαμε και οι δύο σκληρές μάχες να υπερβούμε δυσκολίες, καθώς και την προσπάθεια διαφόρων εμπόρων πατριωτισμού.
    • Μου το έχει δηλώσει ο Πάνος Καμμένος. Δεν θέλω να αλλάξει θέση. Ο Πάνος Καμμένος είναι υπεύθυνος κεντρώος πολιτικός, δεν είναι έμπορας πατριωτισμού,
    • Η συμφωνία θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία
    • Δεν υπήρξε έλλειψη ενημέρωσης. Δεν έγινε τίποτα πίσω από κλειστές πόρτες & με κλειστά χαρτιά. Η συμφωνία θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία. Υπάρχουν βουλευτές και κόμματα θετικά προς τη συμφωνία. Όποιος έχει αμφιβολία για τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης, να καταθέσει πρόταση μομφής.
    • Όταν κάνεις εξωτερική πολιτική, το βλέμμα είναι στραμμένο στα συμφέροντα της χώρας. Δεν φοβάμαι, αλλά σέβομαι τις αντιδράσεις των πολιτών. Πατριωτικό συμφέρον είναι να κλείσουμε ένα θέμα που μας ταλανίζει χρόνια. Για ποιό λόγο να κρατήσουμε αυτή τη πληγή ανοικτή;
    • Βρεθήκαμε στη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη εποχή και πήραμε κρίσιμες αποφάσεις. Λειτούργησα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού. Δείγμα ηγεσίας είναι να επωμίζεται κανείς το ρίσκο του πολιτικού κόστους, υπερασπιζόμενος το εθνικό συμφέρον.
    • Η Ελλάδα από μια χώρα παρίας έγινε μέρος της λύσης του προβλήματος. Ήταν μια χώρα χρεοκοπημένη και σήμερα έχει πλεονάσματα. Παραλάβαμε μια χώρα χωρίς αποθέματα και σήμερα έχει αποθέματα. Επιστρέψαμε στην κανονικότητα και την ανάπτυξη. Είναι λογικό και οι επικριτές μου αλλά και έγκυροι αναλυτές να λένε ότι άλλαξε η χώρα, αυτό δεν αρέσει στους πολιτικούς μου αντιπάλους.
    • Πιστεύω ότι θα υπάρξουν συναινέσεις στην Κεντροαριστερά.
    • «Θα το καταφέρουμε γιατί ούτε εγώ ούτε ο Ζάεφ ανήκουμε στον δικό σου πολιτικό χώρο» απάντησε ο Πρωθυπουργός όπως είπε στον κ. Τουσκ όταν του τηλεφώνησε για το πώς πήγαινε η διαπραγμάτευση.
    • Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική και κατοχυρώνεται με αυτή τη συμφωνία, που μέχρι τώρα κανείς δεν μπόρεσε να καταφέρει.

 Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στάση των ΑΝΕΛ λέγοντας ότι όταν ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία δεν υπήρχε ορίζοντας να υπάρξει μια τέτοια Συμφωνία. Όπως ανέφερε δεν ζητά από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής του, του ζητεί να αναγνωρίσει και να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, την κρίσιμη αυτή στιγμή μάλιστα που είμαστε κοντά να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

«Ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού«, υπογράμμισε και τόνισε ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη, ενώ καταλόγισε πολιτική τζογαδόρου και ανεύθυνη στάση απέναντι σε ένα εθνικό θέμα στον πρόεδρο της ΝΔ.

Ερωτηθείς για το εάν σε περίπτωση πρότασης μομφής, η συζήτηση αυτή θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε γενικότερα ότι όλες οι σημαντικές συζητήσεις και οι κρίσιμες διαδικασίες έχουν τέτοιον χαρακτήρα.

«Κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν ας μου κάνουν πρόταση μομφής» είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για το αν θα μετατρέψει την ενδεχομένη πρόταση μομφής σε διαδικασία παροχής ψήφους εμπιστοσύνης, είπε: «Δεν έχω κανέναν λόγο. Δεν αισθάνομαι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου«.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για τις αντιδράσεις του κόσμου, ο πρωθυπουργός είπε πως δεν φοβάται, αλλά, αντίθετα, σέβεται τις αντιδράσεις των πολιτών. Πρόσθεσε πως όταν κάνεις εξωτερική πολιτική, το βλέμμα είναι στραμμένο στα συμφέροντα της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here