Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Επιθετικός με Κοσιώνη, Παπαχελά, άγνοια για νεκρούς στο Μάτι…

0
259

Πάνω από δύο ώρες διήρκεσε η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ, με την οποία έσπασε το εμπάργκο που ο ίδιος είχε επιβάλει πριν από ένα χρόνο. Η Σία Κοσιώνη και ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς έθεσαν με ευθύ τρόπο τα ερωτήματα και δεν δίστασαν να τον διακόψουν σε αρκετές περιπτώσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας, όταν πιέστηκε υπεβολικά, τους κατηγόρησε ότι ουσιαστικά μεταφέρουν τη γραμμή της ΝΔ, ενώ για την παρουσιάστρια των ειδήσεων θύμισε ότι είναι σύζυγος του Κώστα Μπακογιάννη, του οποίου ο πατέρας έχει δολοφονηθεί από τη 17 Νοέμβρη.

Στην αρχή της συνέντευξης συζητήθηκε το εμπάργκο σε βάρος του σταθμού. «Επιστροφή στην κανονικότητα», χαρακτήρισε την παρουσία του στο στούντιο η Σία Κοσιώνη. «Όλα όσα συνέβησαν δεν είναι ξεχασμένα, είναι όμως περασμένα. Δίνεται μια ευκαιρία και στον σταθμό να ξανασκεφτεί την γραμμή που είχε όλο αυτό το διάστημα» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. Για να προσθέσει: «Βρίσκομαι απέναντι σε δύο δημοσιογράφους που εκτιμώ. Υπήρξαν όμως και άλλοι οι οποίοι δημιούργησαν μια εικόνα που πλήττει την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα του σταθμού, που καταλαμβάνει μια δημόσια συχνότητα, υπερβήκατε τα όρια. Υπήρξαν φορές που σκέφτηκα να κάνω ένα βήμα να εξομαλυνθεί αυτή η ένταση. Οχι ζητώντας σας να αλλάξετε γραμμή, αλλά ζητώντας μια στοιχειώδη δημοσιογραφική αντιμετώπιση. Δημόσια συχνότητα καταλαμβάνετε. Στο σημείο όμως που είπα ότι θέλω να αγιάσω και δεν με αφήνετε είναι όταν έγινε η τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ και σε μια ανακοίνωση που εκδώσατε, επικρίνατε την κυβέρνηση…Να ευχηθώ συγχαρητήρια στον κ. Παπαδημητρίου και τον κ. Μπογδάνο γιατί θα είναι πιο εύκολο γι’ αυτούς να εκφράζονται μέσα από τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απετέλεσε μια πολιτική δύναμη που δημιουργούσε ανασφάλεια, όχι σε δημοσιογράφους, αλλά σε ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών που σήμερα πληρώνουν για την κατοχή δημόσιας συχνότητας, σε αντίθεση με το παρελθόν που δεν πλήρωναν μια».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών: «Δεν αισθάνομαι πως ο κόσμος μας μαύρισε στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει πολύ δύσκολα τεσσεράμισι χρόνια, αλλά παρά την δυσαρέσκεια και την κόπωση λάβαμε το 24%. Πιστεύω πως η δυσαρέσκεια των πολιτών, που το 2015 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται στο ότι δεν καταφέραμε να βγάλουμε την χώρα από τα Μνημόνια όσο αναίμακτα και όσο γρήγορα προσδοκούσε. Προφανώς έχω ευθύνη για την επιλογή Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015, έχω παραδεχτεί πως έγιναν λάθη σε επιλογές προσώπων. Παρά τις δύσκολες στιγμές όμως κάναμε τις δύσκολες πολιτικές επιλογές, δηλαδή η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και να γίνει ένας δύσκολος συμβιβασμός που μετά τέθηκε σε εκλογές. Καταλογίστε μου όσες ευθύνες θέλετε για άγνοια συσχετισμών στην Ευρώπη. Ήμασταν προετοιμασμένοι, αλλά οι άλλοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι από εμάς».

Ο Αλέξης Παπαχελάς τον ρώτησε επισταμένα για την καταστροφική φωτιά στο Μάτι Αττικής.

«Εγώ εκείνη την ημέρα βρισκόμουν σε μια διεθνή εκδήλωση για μια βράβευση. Κάποια στιγμή με ειδοποίησαν ότι η φωτιά στο Μάτι είναι ανεξέλεγκτη. Είχα την αίσθηση ότι η φωτιά μπαίνει στον οικισμό και ότι πρέπει να γυρίσω. Πέρασα από πάνω από το Μάτι με το αεροπλάνο και είδα μια εικόνα τραγική. Δεν ήξερα για νεκρούς όταν έφτασα στο κέντρο επιχειρήσεων. Δεν είχα καν εικόνα αν η σύσκεψη βγαίνει αυτό σε ζωντανή σύνδεση. Το τελευταίο πράγμα που εκείνη την ώρα εμένα προσωπικά με ένοιαζε ήταν η διαχείριση, με ενδιέφερε τι θα κάνουμε για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Εκείνη την ώρα το μόνο που είχα ως φήμη ήταν ότι υπήρχε η πιθανότητα για έναν ή δύο ανθρώπους που είχαν χάσει τη ζωή τους από αναθυμιάσεις. Αυτοί που ήταν στο τραπέζι, ακριβώς επειδή αιφνιδιάστηκαν με την ύπαρξη της κάμερας, πάγωσαν και δεν μας είπαν τίποτα. Οταν έφυγε η κάμερα, μου είπαν, πρόεδρε υπάρχει πιθανότητα να είναι περισσότεροι οι νεκροί. Αυτό που βαραίνει στην δική μου σκέψη, δεν είναι η προφανώς κακή επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν. Την επόμενη μέρα ζήτησε να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο. Ανέλαβα όλη την ευθύνη και ευθύνες που δεν μου αναλογούν, για την πολυετή ανεπάρκεια».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την πιθανότητα να επιστρέψει στην αντιπολίτευση και για το αν -στην περίπτωση αυτή- θα επιστρέψει στη λογική του «go back madame Merkel», και απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στην αντιπολίτευση, ούτε θα γυρίσει στο 3%. Εχω προετοιμαστεί να δώσω τη μάχη για να κερδίσω. Μην βιάζονται όσοι ράβουν κοστούμια. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει ακόμα την οριστική του απόφαση».

Για την άγρια φορολόγηση της μεσαίας τάξης: «Δεν γεννήθηκα στην κορυφή του Ολύμπου, μεσαία τάξη είμαι κι εγώ. Ξέρω τι γίνεται στους πρόποδες.Γεννήθηκα σε γειτονιά της Αθήνας και ξέρω πώς ζει ο κόσμος. Τα σαλόνια δεν τα μέμφομαι. Μέμφομαι τα σαλόνια των θαλασσοδανείων και του μαύρου πολιτικού χρήματος».

Πολλές ερωτήσεις έγιναν για τη Novartis, τη δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, αλλά και για το γεγονός ότι «κρεμάστηκαν στα μανταλάκια». Η απάντηση του πρωθυπουργού: «Το σκάνδαλο του φαρμάκου είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της χώρας. Διακρατούσε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και δεν έχασε από το PSI, όπως όλες οι άλλες εταιρείες, διότι είχε εσωτερική πληροφόρηση. Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα είναι αυτά που αφορούν τα εξοπλιστικά, τις προμήθειες γενικά στο δημόσιο και το σκάνδαλο του φαρμάκου και της υγείας. Γιατί η Novartis πήρε τιμές που δεν πήραν οι άλλες εταιρείες; Αυτοί που έκαναν παρέμβαση στην υπόθεση Νοvartis ήταν αυτοί που έκαναν μηνύσεις, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Λοβέρδος. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και άλλοι υπουργοί του είχαν κατηγορηθεί για μια σειρά από αδικήματα. Εκανε κανείς μήνυση κάποιος από αυτούς; Αν υπήρξαν παραλείψεις ή καθυστέρηση δεν ευθυνόμαστε εμείς. Όπως ακριβώς ήταν την παραπέμψαμε αμέσως στην Δικαιοσύνη για να διαλευκανθεί. Ποιος έβγαλε στα μανταλάκια ποιους; Ήρθαν στη Βουλή από την Εισαγγελία τα 10 πολιτικά πρόσωπα».

O Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και  υποστήριξε ότι όλα έγιναν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Απολάλυψε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του είπε ότι δεν μπορεί να υπογράψει την τελευταία προεκλογικά εβδομάδα το προεδρικό διάταγμα. Ωστόσο, θα το κάνει αμέσως μετά την 7η Ιουλίου. «Κουβεντιάσαμε το θέμα αυτό με τον κ. Παυλόπουλο και μου είπε ότι ως εγγυητής του Πολιτεύματος, θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του γιατί δεν θέλει να μπει η Δικαιοσύνη στην διελκυστίνδα της αντιπαράθεσης την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές. Διαφωνώ με την απόφασή του, αλλά τη σέβομαι, και πιστεύω ότι μετά τις εκλογές  θα πράξει ό,τι του υπαγορεύει το συνταγματικό του καθήκον».

Για την αλλαγή των ποινικών κωδίκων και για το γεγονός ότι δίνει την ευκαιρία στους υτομοκράτες της 17 Νοέμβρη να καταθέσουν αίτηση αποφυλάκισης, απάντησε εκνευρισμένα και με επιθετικό τρόπο στη Σία Κοσιώνη, κατηγορώντας την ότι κάνει αντιπολίτευση. «Αναπαράγετε μια ψευδή εντύπωση, κ. Κοσιώνη, ένα fake news, να βγει έξω ο Κουφοντίνας ή ο Γιωτόπουλος. Ο Ποινικός Κώδικας δεν φτιάχτηκε στο Μαξίμου, αλλά από έγκριτους νομικούς που μόνο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι. Έφτιαξαν ένα σχέδιο όλο το προηγούμενο διάστημα και δεν είπατε τίποτα επί 6 μήνες που ήταν σε διαβούλευση, αλλά τώρα 4 μέρες πριν τις εκλογές. Καταλαβαίνω ότι ο σύζυγός σας έχει χάσει τον πατέρα του από τρομοκρατική επίθεση της 17 Νοέμβρη». — «Εγώ δεν κάνω αντιπολίτευση, είμαι δημοσιογράφος» απάντησε η Σία Κοσιώνη.

Ο Αλέξης Παπαχελάς ρώτησε τον πρωθυπουργό για τις διακοπές του στο κότερο του εφοπλιστή Παναγόπουλου και της συζύγου του. «Ο κάθε πολιτικός έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, έχει δικαίωμα να βρεθεί με την οικογένεια και τα παιδιά του, το Σαββατοκύριακο. Βρέθηκα στο σκάφος μιας συνεργάτιδός μου. Δεν ήμουν στο σκάφος του κ. Αλαφούζου ή του κ. Μαρινάκη. Θα ήταν δικαιολογημένη η κριτική αν βρισκόμουν στο σκάφος κάποιου επιχειρηματία της διαπλοκής, ή στο σκάφος κάποιου επιχειρηματία με τον οποία θα είχα fake αντιπαράθεση. Βρέθηκα στο σκάφος της κ. Παναγοπούλου που ήταν συνεργάτης μου και το σκάφος ο άνδρας της δεν το απέκτησε από τη διαπλοκή», είπε. Και πρόσθεσε: «Λυπάμαι που φέρνετε αυτό το θέμα με αυτόν τον τρόπο. Ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητά του, έχει δικαίωμα να κάνει ένα σαββατοκύριακο με τα παιδιά του όταν του λέει ένας συνεργάτης του σου προσφέρω αυτή την δυνατότητα. Σχολιάζετε με πολιτική σκοπιμότητα αυτό, αλλά δεν σχολιάζετε ότι κάποιοι υπέκλεψαν τις φωτογραφίες της προσωπικής μου ζωής και τις πούλησαν έναντι αντιτίμου προφανώς για να δημιουργήσουν ένα προεκλογικό γεγονός. Η εικόνα θα «κλωτσούσε» αν βρισκόμουν σε σκάφος επιχειρηματία που έχει κατηγορηθεί για διαπλοκή. Βρέθηκα στο σκάφος μιας γυναίκας συνεργάτιδάς μου που είχε την οικονομική δυνατότητα ο σύζυγός της και δεν την απέκτησε από την δική μου εύνοια».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here