Τσίπρας: Ξενυχτήσαμε με τον Ζάεφ, έχουμε διανύσει απόσταση

0
130

«Με τον Ζόραν Ζάεφ είχαμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση μετά το δείπνο χθες το βράδυ έως σχεδόν τις πρώτες πρωινές ώρες, είχαμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, άλλωστε η πρόοδος το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Σούνιο, ήταν ουσιαστική», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια.

«Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε. Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση,αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί. Πάντα τα τελευταία βήματα της διαπραγμάτευσης είναι και τα πιο δύσκολα. Εξετάζουμε όλες τις λεπτομέρειες, πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία αλλά δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία. Θα ήταν κοινή μας επιδίωξη να έχουμε ένα αποτέλεσμα που να προλαβαίνει τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιουνίου και λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών. Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές. Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη στάση τού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Άκουσα με χαρά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετείται υπερασπιζόμενος την εθνική θέση που διαπραγματευόμαστε, αυτή η στάση είναι καλοδεχούμενη, γνωρίζουμε ότι διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν μεγαλύτερες ευαισθησίες και διαφωνίες. Η διαμόρφωση ενός κλίματος τουλάχιστον συνεννόησης μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για την πορεία της χώρας. Είμαι διαθέσιμος προς ενημέρωση για όσους ζητήσουν να έχουν ενημέρωση».

 

Για ενίσχυση της φιλίας, μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, έκανε νωρίτερα λόγο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ.
Ο κ. Ζάεφ, με ανάρτησή του στο Facebook,τόνισε πως « ”Η Δημοκρατία της Μακεδονίας» και η Ελλάδα ενισχύουν τη φιλία τους. Με τον κ. Τσίπρα πιστεύουμε ότι θα βρούμε μια λύση για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των πολιτών και στις δύο χώρες».
H συνάντηση των δύο ηγετών διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα και σύμφωνα με τις πληροφορίες έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την άποψη ότι μια συμφωνία ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Αθήνα για το ονοματολογικό μπορεί να επιτευχθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο. Στο μεταξύ και ο Αλέξης Τσίπρας με tweet ανέφερε πως έχουν γίνει πολλά βήματα, αν και σημείωσε ότι «τα τελευταία μέτρα είναι πάντοτε πιο δύσκολα».

Τσίπρας: Ξενυχτήσαμε με τον Ζάεφ, έχουμε διανύσει απόσταση, υπάρχει δρόμος ακόμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here