Τζανακόπουλος: Η Τουρκία να μην μπλέκει τη σκιά της με το μπόι της

0
60

Αυστηρό μήνυμα έστειλε στην Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε: «Η Τουρκία να μη μπλέκει τη σκιά της με το μπόι της».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το περιστατικό ότι ζητήθηκε από την Τουρκία σχέδιο πτήσης από το πρωθυπουργικό ελικόπτερο πάνω από τη Ρω, αλλά διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης, ζήτησαν σχέδιο πτήσης, σηκώθηκαν τα ελληνικά μαχητικά και το θέμα έληξε».

Σχετικά με τις δηλώσεις του Μπεκίρ Μποζντάγ ότι η Τουρκία κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε αιχμηρά ότι «ο Τούρκος αντιπρόεδρος μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει. Δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή σημαίας, δεν υπάρχει γνώση του ΓΕΝ και έχει διαψευστεί το θέμα και από το ΓΕΕΘΑ, το περιστατικό δεν έχει συμβεί».

Ο κ. Τζανακόπουλος αποσαφήνισε πάντως ότι «υπάρχει επικοινωνία με την Τουρκία, και χρέος μας είναι να διατηρούμε τους διαύλους επικοινωνίας να μην υψώνουμε τους τόνους».

Όπως επεσήμανε στο Αιγαίο η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν τετελεσμένα, ότι έχει υπογράψει διεθνείς συνθήκες και ότι θα ήταν προτιμότερο για τη σταθερότητα στην περιοχή να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, καθώς δεν την έχει βοηθήσει και η πολιτική της.

Για τους τρεις νεαρούς που σήκωσαν πέντε σημαίες σε βραχονησίδες ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται πρωτοβουλιακά και από ιδιώτες, αλλά από την κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα». Καλό θα ήταν, είπε, να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες για να αποφευχθούν αρνητικά περιστατικά.

«Αντέδρασαν όπως αντέδρασαν γιατί έδειξαν ότι ιδρώνει το αυτί τους, είναι απομονωμένοι…Εμείς δεν έχουμε λόγο κανένα να ανεβάζουμε τους τόνους» ανέφερε δε για την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Όσον αφορά στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζητούν άσυλο και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν σε φυλακή της Αδριανούπολης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαιότητα σε δυο ανόμοιες περιπτώσεις, οι οκτώ Τούρκοι ζήτησαν άσυλο και πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες».

Για τους δύο Έλληνες υπενθύμισε ότι η τελευταία ενημέρωση που υπάρχει δια στόματος του Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι ότι βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας διερεύνησης της υπόθεσης και μάλλον έχουν υπερβεί τα όρια οι συγκεκριμένες έρευνες

«Πρόκειται για ένα περιστατικό που θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί εντός 72 ωρών» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την επιστροφή των ελλήνων στρατιωτικών στη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here