Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2019 από το «Αθηνόραμα»: H γιορτή του κόσμου του θεάτρου

0
197

 

Τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2019 από το περιοδικό Αθηνόραμα απονεμήθηκαν τη Τρίτη 26 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μια λαμπερή και ιδιαίτερα ατμοσφαιρική βραδιά, αφιερωμένη στη μαγεία του θεάτρου.

Πιστοί στο ετήσιο του ραντεβού τους, ο κόσμος του θεάτρου και το θεατρόφιλο κοινό συναντήθηκαν και φέτος στη δική τους γιορτή, χειροκροτώντας τους καλύτερους της περσινής σεζόν, απολαμβάνοντας ένα γοητευτικό θέαμα και χαλαρώνοντας στο πάρτι που έκλεισε την 21η τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού.

Τα βραβεία Ενδυματολογίας, απένειμε η Φαίη Ξυλά στους Αλέξανδρο Γαρναβό και Λίνα Σταυροπούλου, συνεργάτες του Άγγελου Μέντη εκ μέρους του οποίου παρέλαβαν το βραβείο (1ο βραβείο για το «Γιούγκερμαν»), Ηλένια Δουλαδίρη (2ο βραβείο, για τον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ») και Κλερ Μπρέισγουελ (3ο βραβείο για τον «Κύκλο του Έρωτα»)

Καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2018-2019 αναδείχθηκε -σύμφωνα με την κρίση των αναγνωστών του Αθηνοράματος και του athinorama.gr- το «Άνθρωποι και ποντίκια» της ομάδας Cartel, η οποία απέσπασε και το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Βασίλη Μπισμπίκη. Δεύτερη καλύτερη παράσταση αναδείχθηκε το «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (η οποία απέσπασε επίσης το τρίτο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και το πρώτο βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον Γιάννη Νιάρρο).

Η Ιωάννα Παππά και ο Χρήστος Λούλης απένειμαν τα βραβεία Ανδρικού ρόλου στους Γιάννη Νιάρρο (1ο Βραβείο για το «Ποιος Σκότωσε το Σκύλο τα Μεσάνυχτα»), Γρηγόρη Βαλτινό (2ο βραβείο για το «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι»), Γιάννη Στάνκογλου (3ο βραβείο για το «Γιούγκερμαν»)
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης απένειμε τα βραβεία καλύτερης παράστασης στον Βασίλη Μπισμπίκη και την ομάδα Cartel (1ο βραβείο για το «Άνθρωποι και Ποντίκια»), στον Μίλτο Σωτηριάδη Διευθυντή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (2ο βραβείο για το «Ποιος Σκότωσε το Σκύλο τα Μεσάνυχτα») και στον Δημήτρη Λιγνάδη Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου (3ο βραβείο για το «Ξύπνα Βασίλη»)

Για την τρίτη θέση, οι αναγνώστες του Αθηνοράματος έδειξαν «Ξύπνα Βασίλη» στο Εθνικό Θέατρο καθώς και Άρη Μπινιάρη (δεύτερο βραβείο σκηνοθεσίας). Ψηλά στην προτίμηση των θεατών βρέθηκε και ο «Γιούγκερμαν» του θεάτρου Πορεία συγκεντρώνοντας πέντε βραβεία. Με το βραβείο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας τιμήθηκε η Μαρία Ναυπλιώτου για την ενσάρκωση της Μαρίας Κάλλας στο «Master Class».

Η θριαμβεύτρια στην κατηγορία καλύτερου γυναικείου ρόλου Μαρία Ναυπλιώτου με το βραβείο στο χέρι, παρέα με τον Μιχάλη Αδάμ παραγωγό της παράστασης «Master Class» και τη Ζέτα Δούκα

Την τελετή απονομής σκηνοθέτησε και παρουσίασε ο Γιώργος Νανούρης, ο οποίος υπέγραψε και τα κείμενα, συνοψίζοντας με λιτό αλλά θεαματικό τρόπο τη μαγεία του θεάτρου, αυτή δηλαδή την ξεχωριστή και μοναδική χημική αντίδραση που δημιουργείται στη σκηνή και μεταδίδεται στην πλατεία κάθε φορά που ανοίγει η αυλαία. Μαζί με μια ομάδα νέων ηθοποιών, τον πιανίστα Χρήστο Θεοδώρου και την Bodyterranean Orchestra του Simone Mangelli, μετέφεραν την ιδιαίτερη αύρα κάθε κατηγορίας βραβείου μετουσιώνοντάς τη σε σκηνική εικόνα, χορογραφία, μουσική και λόγο κερδίζοντας θερμό χειροκρότημα από το αυστηρό κοινό των ανθρώπων του θεάτρου και των θεατρόφιλων αναγνωστών του Αθηνοράματος που γέμισαν την αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη».

Ο Βαγγέλης Μήτσης, Director of Viva Services, χορηγού της τελετής απονομής, απένειμε τα βραβεία Φωτισμού στους Μελίνα Μάσχα (1ο βραβείο για την «Τερέζ Ρακέν»), Αλέκο Αναστασίου (2ο βραβείο για το «Γιούγκερμαν») και Αντώνη Καλογρίδη, τον σκηνοθέτη της παράστασης που παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του Λευτέρη Παυλόπουλου (3ο βραβείο για το «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές»)
O Τζώρτζης Ποφάντης γενικός διευθυντής προγράμματος του ΑΝΤ1 μαζί με την ερμηνευτική παρέα της απίστευτης τηλεοπτικής επιτυχίας «Άγριες Μέλισσες» Γιώργο Γάλλο, Αναστάση Ροϊλό, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Μαρία Κίτσου, Γιάννη Στάνκογλου και Κωστή Σαββιδάκη

Ο θεσμός των Θεατρικών Βραβείων Κοινού μπήκε πλέον στην τρίτη του δεκαετία. Τα πρώτα Θεατρικά Βραβεία δόθηκαν το 1999 και στη φετινή γιορτή του θεάτρου τιμήθηκε αυτή η «τάξη του ’99», οι ηθοποιοί δηλαδή (κάποιοι είναι και σκηνοθέτες πλέον) οι οποίοι αποφοίτησαν από τις δραματικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης λίγο πριν από το περίφημο μιλένιουμ. Πέντε από αυτούς, η Θάλεια Ματίκα, η Φαίη Ξυλά, η Ιωάννα Παππά, ο Παντελής Δεντάκης και ο Χρήστος Λούλης, ανέβηκαν στη σκηνή για να παραδώσουν τα αγαλματίδια στους φετινούς βραβευμένους.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Κώστας Σεμερτζίδης, η Άννη Ηλιοπούλου συνιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» και η Όλγα Κεφαλογιάννη Βουλευτής και πρώην Υπουργός

Η τελετή απονομής των 21ων Θεατρικών Βραβείων διεξήχθη με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής που εκπροσωπήθηκαν από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ο οποίος ανέλαβε και τις βραβεύσεις των τριών καλύτερων παραστάσεων.

Ο Χάρης Ψαρούδας, Διευθυντής Reserve Brands Diageo Hellas, χορηγού της τελετής απονομής, απένειμε τα βραβεία Μουσικής Σύνθεσης στον Μίνωα Θεοχάρη, τον σκηνοθέτη της παράστασης ο οποίος παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του Θέμη Καραμουρατίδη που έλειπε σε επαγγελματικό ταξίδι (1ο βραβείο για την «Απλή Μετάβαση»), Κατερίνα Πολέμη (2ο βραβείο για το «Γιούγκερμαν») και Μίνωα Μάτσα (3ο βραβείο για την «Τερέζ Ρακέν»)

Στη σκηνή ανέβηκαν επίσης για να παραδώσουν βραβεία στους φετινούς νικητές και οι εκπρόσωποι των χορηγών της βραδιάς: Ο κύριος Βαγγέλης Μήτσης, director of Viva Services και ο κύριος Χάρης Ψαρούδας, διευθυντής Reserve Brands Diageo Hellas (για το single malt whiskey Cardhu). Βραβείο παρέδωσε, τέλος, ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Η Άννη Ηλιοπούλου συνιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» με τον Σταύρο Μπένο πρόεδρο της ΜΚΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τον Νίκο Θεοχαράκη πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Χορηγοί της τελετής ήταν η ψηφιακή πλατφόρμα Viva.gr, το single malt ουίσκι Cardhu και η Toyota.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here