Βαράντκαρ: Ένωση Ιρλανδίας με Βόρεια Ιρλανδία αν υπάρξει σκληρό Brexit

0
96

Mε κατακερματισμό του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, σε περίπτωση που υπάρξει το λεγόμενο σκληρό Brexit. Όπως είπε, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κάνει πράξη όσα λέει, τότε θα εγερθεί αναπόφευκτα ζήτημα σχεδιασμού μιας μελλοντικής ένωσης της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία».

«Αν η Βρετανία βγάλει τη Βόρεια Ιρλανδία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την επιθυμία της πλειοψηφίας του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας –κάτι που τους αφαιρεί την ευρωπαϊκή υπηκοότητα και υπονομεύει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής– εγείρονται τέτοια ερωτήματα, είτε μας αρέσει, είτε όχι», τόνισε. «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Στο δημοψήφισμα που έγινε το 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 56% των ψηφοφόρων στη Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ».

Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 προβλέπει τη διενέργεια δημοψηφισμάτων και από τις δύο πλευρές των συνόρων για την ένωση του νησιού, εφόσον το Λονδίνο και το Δουβλίνο θεωρήσουν ότι υπάρχει επαρκής στήριξη από τους ψηφοφόρους. Η βρετανική κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει ότι δεν πιστεύει ότι τώρα ισχύει κάτι τέτοιο.

Δεν έμεινε δε μόνο εκεί. Υποστήριξε ότι το σκληρό Brexit μπορεί να υπονομεύσει και τη θέση της Σκωτίας μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο δημοψήφισμα του 2016, το 62% των Σκωτσέζων είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here