Βενιζέλος: Είμαστε σε επίφοβη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά

0
71

Επίφοβη περίοδο χαρακτήρισε ο κ. Βενιζέλος την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία, εκτιμώντας ότι θα είναι πυκνή σε εξελίξεις και γι’ αυτό απατείται τεταμένη προσοχή. Σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε: «Είναι επίφοβη περίοδος, όχι μόνο όσον αφορά τον Ερντογάν. Πρέπει να δει κανείς και τη ρητορεία της αντιπολίτευσης, η οποία ασκεί πίεση εθνικιστικού, παραδόξως, χαρακτήρα». Αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης είπε ότι πρόκειται για «παγκόσμια συνοριακή συνθήκη, που δεν μπορεί να μεταβληθεί. Αυτή η μεγάλη αλλαγή των τελευταίων ετών. Η Τουρκία ήταν στον χερσαίο χώρο μία μη αναθεωρητική δύναμη, αυτό έχει αλλάξει. Φάνηκε και από τον τρόπο που δικαιολόγησε την επίθεση στην Αφρίν της Συρίας».

Ερωτηθείς πώς βλέπει την ελληνική στάση έναντι της Τουρκίας είπε: «Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θέλω να κάνω αντιπολίτευση. Οταν όμως δεν υπάρχει ενιαίος λόγος, κινείσαι σπασμωδικά, δεν υπάρχει στρατηγικό βάθος. Στα θέματα αυτά πρέπει να διακρίνουμε τα γεγονότα από τα λόγια. Οταν έχεις γεγονός με αμφισβήτηση τμήματος της ελληνικής επικράτειας, πρέπει να αντιδράς βάσει πρωτοκόλλου. Οταν έχεις λόγια πρέπει να διακρίνεις τι λόγια είναι αυτά, είναι κρίσιμη δήλωση από επίσημα χείλη; Σε αυτά απαντάς αμέσως, λιτά, κατά το διεθνές δίκαιο, μετρώντας τις λέξεις. Αν έχεις επικοινωνιακά σχόλια, δεν πρέπει να μετέχεις στον διάλογο. Οι δίαυλοι όμως πρέπει να είναι πάντα ανοιχτοί. Τις εντάσεις πρέπει να τις αντιμετωπίζεις τα πρώτα λεπτά γιατί μετά κακοφορμίζουν».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε λόγο για συμφωνημένη διγλωσσία μεταξύ Καμμένου και Τσίπρα: «Για τη χώρα μάλιστα είναι προτιμότερο να λες ότι η διγλωσσία είναι συμφωνημένη παρά να στερείται ιθύνουσας γραμμής. Αν κρίνω από τις διαφωνίες τους, αλλά δω τι γίνεται στη Βουλή με την επιμονή ΣΥΡΙΖΑ να προστατεύσει Καμμένο καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει ρήξη. Υπάρχει ένα πλαίσιο που διατηρεί την κυβέρνηση στην εξουσία. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διατήρηση στην εξουσία, όλα τ’ άλλα είναι κάρβουνο στη μηχανή του λαϊκισμού. Τόσο απλό, κυνικό και ωμό είναι το γενικό τους πλαίσιο, και γι’ αυτό λειτουργεί!».

Σχετικά με την πώληση πυρομαχικών του στρατού στη Σαουδική Αραβία είπε ότι η αντιπολίτευση αγωνίζεται μήνες για το αυτονόητο, δηλαδή να εφαρμοστεί ο κανονισμός της Βουλής και να κλητευθούν οι εμπλεκόμενοι. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είναι «ρητά κατοχυρωμένο δικαίωμα της αντιπολίτευσης και αυτό φαλκιδεύεται και ακυρώνεται μέσα από τη λυσσώδη μάχη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έρθει ο Καμμένος».

Σχολιάζοντας την απόφαση να έρθει τελικά ο κ. Καμμένος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι αυτό δεν αρκεί: «Είπαν ας έρθει τελικά, αλλά ο κ. Καμμένος αν έρθει μόνος του για να στρεψοδικεί δεν έχει νόημα. Να έρθουν και ο Μισαήλ Παπαδάκης (σσ. είναι ο ταξίαρχος που απειλήθηκε με σύλληψη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας) και ο μεσάζων Βασίλειος Παπαδόπουλος. Η επιμονή μας είναι προσβλητική, δεν έχουμε παραβίαση κανονισμού αλλά νοοτροπία που οδηγεί στην παρεμπόδιση των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης. Αν έρθει μόνο ο Καμμένος θα είναι αστείο, πρέπει να μπορούμε να ελέγξουμε στοιχειωδώς το θέμα». Μιλώντας ειδικά για την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών είπε: «Δεν είναι μόνο η θέση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, με την οποία δεν υπάρχει κανένα προσωπικό θέμα. Υπηρετεί κομματική γραμμή, την οποία ακολουθούν όλοι, δεν διαφοροποιείται κανείς. Λόγω θέσης, η κυρία Χριστοδουλοπούλου σηκώνει το βάρος και καθένας κινείται ανάλογα με το ήθος του. Είναι σκληρό το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται και είναι κατόπιν συνεννόησης με Τσίπρα και Καμμένο».

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here