Βερολίνο: Σκόπια και Αθήνα έγραψαν ιστορία

0
55

Στη δήλωσή του αναφορικά με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το όνομα των Σκοπίων ο Γερμανός ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «πολύ σημαντική είδηση» την επίτευξη συμβιβασμού ενώ απευθύνει έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις των δύο χωρών να συμβάλουν στην υλοποίηση της «ιστορικής συμφωνίας».

«Τα Σκόπια και η Αθήνα έγραψαν σήμερα ιστορία» δηλώνει σε γραπτή του ανακοίνωση ο Χάικο Μάας όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle. Μεαξύ άλλων αναφέρει πως το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας «είναι μια πολύ σηματική είδηση». Οι δε προσπάθειες των δύο πλευρών δείχνουν «τι είναι εφικτό όταν στο διεθνή στίβο αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο με υπομονή, σύνεση και σεβασμό».

Αναφερόμενος στη γερμανική συμβολή ο κ. Μάας επισημαίνει πως «απέδωσε καρπούς ότι ποτέ δεν εγκαταλείψαμε την ελπίδα, ότι βρισκόμασταν σε συνεχή ανταλλαγή απόψεων και ότι οι δύο πλευρές ακόμη και στις δύσκολες στιγμές πάντα έβρισκαν μια συμβιβαστική λύση». Παρ’ ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν «χρονοβόρες και επίπονες» στο «τέλος, ωστόσο, ήταν η αποφασιστικότητα και το όραμα των δύο πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών τους που οδήγησαν στην επιτυχία. Συγχαίρω από καρδιάς τις δύο κυβερνήσεις για αυτή την ιστορική συμφωνία!» γραφει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μάας.

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο Γερμανός ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την DW, απευθύνεται στα κόμματα των δυο χωρών κάνοντας έκκληση να στηρίξουν τη λύση που επιτεύχθηκε: «Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια και την Αθήνα να συμβάλουν στην υλοποίηση αυτής της ιστορικής συμφωνίας διότι ενισχύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και συμβάλει στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων». Εκτός αυτού έχει ξεπεραστεί «ένα σημαντικό εμπόδιο για την προσέγγιση των Σκοπίων με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», διευκρινίζει o Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here