Βερολίνο: Χαιρετίζουμε την ένταξη χωρών των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ

0
58

Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίηση του Βερολίνου για την επικείμενη παρουσίαση της Στρατηγικής Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Επίσης, επεσήμαναν τις ευρείες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν τονίζοντας παράλληλα ότι οι όποιες διμερείς διενέξεις πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν από μια ενδεχόμενη ένταξη κράτους στην ΕΕ καθώς και ότι δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις «αυτόματης ένταξης».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ: «Επί της αρχής χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει αυτή τη Στρατηγική. Υπογραμμίζει έτσι την σημασία που έχουν για μας στην Ευρώπη οι περαιτέρω αλλαγές και η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι απαραίτητες περαιτέρω ευρείες και πειστικές μεταρρυθμίσεις σε κεντρικά θέματα, όπως το κράτος δικαίου, η ανταγωνιστικότητα, η περιφερειακή συνεργασία. Ιδιαίτερα πρέπει διμερείς διενέξεις να έχουν επιλυθεί πριν από μια ένταξη. Για αυτό ενθαρρύνουμε όλους τους φορείς αποφάσεων στις χώρες τις οποίες αυτό αφορά«.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η κυβέρνηση θεωρούσε πάντα σημαντική τη λεγόμενη «ευρωπαϊκή προοπτική» των κρατών των δυτικών Βαλκανίων, διευκρινίζοντας όμως ότι η έκθεση της Κομισιόν θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος προτού γίνει οποιαδήποτε επίσημη τοποθέτηση. «Είναι όμως σαφές: πολλά από τα υποψήφια για ένταξη κράτη πρέπει ακόμη να υλοποιήσουν ευρείες μεταρρυθμίσεις στις χώρες τους και βεβαίως δεν θα υπάρξει κάτι σαν ‘αυτόματη ένταξη’ σε προκαθορισμένες ημερομηνίες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here