Βεβήλωσαν το Εβραϊκό Μνημείο μέσα στο ΑΠΘ – Σύσσωμη καταδίκη

1
85

Μπογιές και συνθήματα πέταξαν στο Εβραϊκό Μνημείο μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης άγνωστοι.

Πρόκειται για το μνημείο που έχει τοποθετηθεί σε ανάμνηση του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου που καταστράφηκε το 1942.

Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα, με ανακοίνωσή της, τη βεβήλωση του Εβραϊκού Μνημείου και τονίζει ότι «το μίσος και η ρατσιστική βία που οδήγησαν το χέρι των δραστών δεν αρμόζουν στη Θεσσαλονίκη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να εκφράσει για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων τον έντονο αποτροπιασμό της και την απερίφραστη καταδίκη της για τη βεβήλωση, αυτή τη φορά, του Μνημείου του Ολοκαυτώματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η βεβήλωση του Μνημείου που θυμίζει ότι το ίδιο το πανεπιστήμιο της πόλης χτίστηκε πάνω στο ξεριζωμένο νεκροταφείο των Εβραίων συμπολιτών μας αποτελεί μέγιστη προσβολή όχι μόνο στη μνήμη των Εβραίων συμπολιτών μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, αλλά κυρίως στην ίδια τη συλλογική μνήμη και την ιστορία της πόλης.

Για ακόμη μια φορά η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι το μίσος και η ρατσιστική βία που οδήγησαν το χέρι των δραστών δεν αρμόζουν στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας ως ένα μνημείο παγκόσμιας αναφοράς κατά του ρατσισμού. Δεν αρμόζουν, επίσης, στην πόλη που σφύζει από επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που αποτελεί τουριστικό προορισμό ακριβώς χάρη στην πλούσια ιστορία της και στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της.

Η πόλωση που κυριαρχεί στην κεντρική πολιτική σκηνή και στη χώρα ολόκληρη το τελευταίο διάστημα με αφορμή θέματα εξωτερικής πολιτικής που απασχολούν την δημόσια ατζέντα, οπλίζει ακραίους και περιθωριακούς που βρίσκουν ευκαιρία να πλήξουν την ίδια τη δημοκρατία, αλλά και την ανοικτή και ανεκτική κοινωνία. Ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, η βία κάθε είδους, οι βανδαλισμοί και οι προσβλητικές ύβρεις απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό, η απουσία ανοχής και αποδοχής του Άλλου, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κρίση, οικονομική και κοινωνική, που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και χρόνια. Όμως, δεν πρέπει να περάσουν, δεν πρέπει να γίνουν ανεκτά, οι ένοχοι πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν».

Επίσης, τοο ΑΠΘ καταδικάζει απερίφραστα, με ανακοίνωσή του, τη βεβήλωση του μνημείου του Εβραϊκού Νεκροταφείου στην Πανεπιστημιούπολη, τονίζοντας ότι η ζημιά αποκαταστάθηκε άμεσα.

«Σήμερα άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. Αποκαταστήσαμε άμεσα τη ζημιά και καταδικάζουμε την απαράδεκτη πράξη.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο διδάσκουμε και εφαρμόζουμε την ανοχή στη διαφορετικότητα και τη συμβίωση με τον «άλλο». Ο θρησκευτικός φανατισμός και η μισαλλοδοξία δεν προσφέρουν λύσεις αλλά αποτελούν το πρόβλημα. Λύσεις προσφέρουν
η μόρφωση και η παιδεία» .

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για καλύτερη παιδεία και για μια πιο ανεκτική κοινωνία» επισημαίνεται.

Πηγή: thessnews.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. AΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΒΕΒΗΛΩΝΟΥΝ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΛΙΓΟ ΕΧΕΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙΣ ΦΘΟΡΕΣ ΣΕ ΠΕΤΡΕΣ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ! ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΡΑΓΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥΣ!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here