«Βόμβα» από Τουρκία: Τα Ίμια είναι δικά μας-Τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιλντιρίμ

0
480

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ότι η Ελλάδα έκανε έντονο διάβημα στην Τουρκία για το επεισόδιο στα Ίμια, η Άγκυρα κορύφωσε την αντιπαράθεση δηλώνοντας ότι τα Καρντάκ (τα Ίμια) ανήκουν στην Τουρκία και ότι η Τουρκία έκανε διάβημα στην Ελλάδα και όχι το ανάποδο.

Η ενέργεια της κυβέρνησης Ερντογάν είναι πρωτοφανής, καθώς έως τώρα υποστήριζε ότι τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα, όχι ότι αποτελούν τουρκικό έδαφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι παραπληροφορεί την ελληνική κοινή γνώμη

Η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο, σε συνέχεια του σοβαρού επεισοδίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού προκαλώντας υλικές ζημιές.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ξεκάθαρα πως τα Ιμια ανήκουν στην Τουρκία και πως η Ελλάδα παραπληροφορεί την ελληνική κοινή γώμη. «Η αλήθεια είναι πως ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα (Καρντάκ) Ίμια, τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρωθυπουργός Γκιλντιρίμ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και συζήτησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τού επισήμανε ότι η στάση της χώρας του υπονομεύει ευθέως τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

«Δυστυχώς η ελληνική πλευρά παραπληροφορεί  την ελληνική κοινή γνώμη και όπως κάνει συνήθως αλλάζει την πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι πως ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα (Καρντάκ) Ίμια, τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα.

Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, πως δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση».

Εντονο διάβημα στην Αγκυρα για το περιστατικό στα Ιμια

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, προς την Τουρκία, για με επικίνδυνο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων.

Παράλληλα, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

«Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία».

Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Βόμβα» από Τουρκία: Τα Ίμια είναι δικά μας-Τηλεφώνημα Τσίπρα-Ερντογάν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here