Ο «βουλευτής» Κώστας Καραμανλής

6
59

Ο Κώστας Καραμανλής είναι σχεδόν όλο το χρόνο μαυρισμένος. Αθλείται, αλλά δεν του φαίνεται. Επίσης δεν είναι εργασιομανής. Είναι μάλλον οπαδός της ευζωΐας και της αποκέντρωσης των ευθυνών -για να το πω κομψά. Ο διάδοχός του Αντώνης Σαμαράς κινείται στον αντίποδα. Αθλείται και του φαίνεται. Ξεκινάει τη δουλειά νωρίς το πρωί και φεύγει από το γραφείο τη νύχτα. Αποφεύγει ακόμη και να τρώει κρέας, θέλει να έχει τον έλεγχο των πάντων και μοιράζει ρόλους χωρίς να αποκεντρώνει ευθύνες.

Άνθρωποι της ίδιας γενιάς με μικρή διαφορά ηλικίας, αν και έχουν καθίσει στην ίδια καρέκλα, έχουν ουσιώδεις διαφορές και έναν ανοιχτό λογαριασμό. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να δώσει δείγμα γραφής αλλά όλοι ομολογούν ότι έχασε τις εντυπώσεις.

Ο νυν πρόεδρος της ΝΔ από αουτσάιντερ κατέληξε παίκτης πρώτης γραμμής και τώρα αναζητά τη δική του ευκαιρία. Ο Κώστας Καραμανλής πίστευε ότι η πλειοψηφία στη χώρα έχει κεντροαριστερές απόψεις και γι΄αυτό ενστερνίστηκε το “μεσαίο χώρο”. Ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει ότι “κάποτε πρέπει να τελειώσουμε με τις εμμονές και τα κολλήματα της μεταπολίτευσης” και δεν διστάζει να κινηθεί επιθετικά με βάση τις απόψεις της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Οι διαφορές αυτές είναι μόνο ενδεικτικές των διαφορετικών δρόμων που ακολουθεί ο νυν από τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ. Ο νυν θέλει να ξεφορτωθεί το φορτίο των κυβερνήσεων του πρώην, ο πρώην θέλει να αποκατασταθούν στα μάτια, καταρχήν του κομματικού ακροατηρίου, οι κεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων του.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα παρεισφρύουν οι «πραιτοριανοί» του νυν και του πρώην αρχηγού που είναι πάντα έτοιμοι να δώσουν τη μάχη, ακόμη και χωρίς άνωθεν εντολή. Εξ΄αιτίας όλων αυτών επισημοποιήθηκε και η ψυχρότητα ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή, όταν ο νέος εκπρόσωπος Γιάννης Μιχελάκης αποκάλεσε “βουλευτή” τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο Αντώνης Σαμαράς του έστειλε μήνυμα πως δεν φοβάται τη ρήξη, έστω και αν ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Πέτρος Μολυβιάτης, είναι εκείνος που έδωσε το σύνθημα στην εσωκομματική εκλογή “να μην παραδοθεί το κόμμα στους Μητσοτάκηδες…”

Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να έχει τη δική του ευκαιρία αλλά όσο ο Κώστας Καραμανλής σιωπά, υπάρχει πάντα το αγκάθι του κυβερνητικού παρελθόντος της ΝΔ για το οποίο ποτέ δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις. Αυτός ο λογαριασμός εκκρεμεί και δεν θα κλείσει όσο ο πρώην πρωθυπουργός σιωπά.

Πάνω σ΄αυτή την εκκρεμότητα ανθούν κάθε είδους σενάρια από την επιστροφή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ μέχρι και την αποχώρησή του από τη Βουλή για να ιδιωτεύσει. Όποιο και να είναι το σχέδιο του, η προϋπόθεση παραμένει η ίδια: Πρέπει να μιλήσει δημόσια, να εξηγήσει, να απαντήσει τι έπραξε και γιατί δεν έπραξε τα απαραίτητα για να μην φθάσει η χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Το οφείλει πρώτα απ’ όλους στους πολίτες που τον εμπιστεύθηκαν, αλλά και στο πολιτικό κόμμα που τον ανέδειξε αρχηγό του. Το οφείλει, τέλος, στον διάδοχό του που καλείται να διαχειρισθεί την ιστορική ήττα της ΝΔ.

Ο Κώστας Καραμανλής είναι πρίγκιπας, έγινε βασιλιάς, και τώρα είναι έκπτωτος και αγωνιά για την υστεροφημία του, έχοντας να συγκριθεί και με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που είχε -ακόμη και εν ζωή- κερδίσει αδιαφιλονίκητη αποδοχή. Πάντως «βουλευτής» δεν είναι. Μπορώ να σας βεβαιώσω γι΄αυτό…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΓυναίκα και ανδρική βλακεία…
Επόμενο άρθροΜαρόκο, όλα φυτεμένα στη γη
Η δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά το πτυχίο της συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο στο LSJ, με αντικείμενο "ΜΜΕ και Ειδήσεις", και αργότερα στο πανεπιστήμιο της Μάλτας, με αντικείμενο τη "Διεύρυνση της ΕΕ". Παρακολουθεί από το 2009 στο ΚΕΚ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τους κύκλους "Σύμβουλος Διαχείρησης Κρίσεων» και η "Οικονομική Κρίση του 2010". Από το 1992 έχει εργασθεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΙ, STAR, ALTER και τώρα εργάζεται στο MEGA. Επίσης έχει εργασθεί στις εφημερίδες "Επενδυτής", "Εξουσία" και "Θεσσαλονίκη", ενώ τώρα συνεργάζεται με τον Αγγελιοφόρο" και την "Ημερησία του Σαββάτου". Έχει ασχοληθεί με το ελεύθερο ρεπορτάζ, έχει συμμετάσχει σε αποστολές στη Νοτιαανατολική Ευρώπη (Σκόπια, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία - Μαυροβούνιο). Από το 1998 ασχολείται με το πολιτικό ρεπορτάζ. Εχει εργασθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στον τομέα της Ενημέρωσης, και στο γραφείο του Σταύρου Δήμα την περίοδο 2004-2009, που ήταν Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ. Είναι παντρεμένη με τον πανεπιστημιακό Στράτο Στυλιανίδη και έχουν δύο παιδιά.

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυρία Σπυράκη
  Ωραίο το αφήγημά σας.
  Η τελευταία διαβεβαίωσή σας είναι όλα τα λεφτά.
  Καταλαβαίνετε ότι η Ν.Δ. με Σαμαρά δυστυχώς
  εξουσία δεν βλέπει.
  Σωστά διαγνώσατε ότι ο Καραμανλής απλός «βουλευτής»
  δεν είναι.

 2. Κα Σπυράκη, έχετε απόλυτο δίκιο. Ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να μιλήσει δημόσια, να εξηγήσει, να απαντήσει τι έπραξε και γιατί δεν έπραξε τα απαραίτητα για να μην φθάσει η χώρα στο χείλος του γκρεμού.
  Το χείλος του γκρεμού το βλέπει κανείς στο τέλος του δρόμου. Τώρα το ξέρουμε όλοι. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να μαθαίναμε, αν είναι δυνατόν, ΠΟΤΕ ο ίδιος κατάλαβε, υπολόγισε, πληροφορήθηκε ότι η «πιθανότητα» της χρεοκοπίας είχε αποκτήσει ένα μέγεθος κοινωνικά μη αποδεκτό.
  Ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να μάθει πόσο είναι το ρίσκο του να προσπαθείς να φέρεις το έλλειμμα σύριζα στο 6% του ΑΕΠ, πόσο αν σου ξεφύγει στο 10% ή στο 16%. Ο Μανώλης Κοντοπυράκης άλλωστε αυτή την δουλειά κάνει στην ΝΥ. Διδάσκει μαθηματικό υπολογισμό «πιθανοτήτων».
  Η αντιμετώπιση του sociological risk είναι ένα καινοφανές φαινόμενο στις σύγχρονες κοινωνίες, που θα πρέπει να μάθουν θα αξιολογούν τις «πιθανότητες» σπάνιων καταστροφικών ενδεχομένων. Αλλά εδώ είναι αμφίβολο αν τις είχε αξιολογήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Θα μας το πει άραγε;

 3. ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΥΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ…..Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ…….ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ…….Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ…….ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΦΕΡΝΕΙΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΚΑΝ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΙ ΕΓΙΝΕ………ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ……ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΣΥΛΙΑ………ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΣΑΝ ΙΕΡΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ……..Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ ΚΥΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ…….ΚΑΙ ΕΓΩ, ΣΑΝ ΑΠΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ………Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΕΣΤΩ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ……..ΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΚΟΨΑΝ, ΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑΤΙ Η ΑΔΕΡΦΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ, ΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΠΟΥ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΩΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΧΡΕΩΘΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ………ΝΑ ΣΤΕ ΚΑΛΑ ΚΥΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ…….ΣΑΣ ΕΚΤΙΜΩ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ….

 4. Κυρία Σπυρακη,
  Ο Κώστας Καραμανλής είναι ένας Ευπατρίδης της πολιτικής,ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά και την αναγκαιότητα της διαφύλαξης του Εθνικού συμφέροντος ,αλλά και της προστασίας της τιμής και της ενότητος Παράταξης.Ελπίζω ότι είναι αντιληπτό ότι ο Κώστας Καραμανλή αποτελεί Εθνικό Κεφάλαιο και πρέπει να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα σε χρόνο και με τρόπο που δεν θα υποστεί βλάβη το δημόσιο συμφέρον και η Παράταξη. Έτσι είναι τουλάχιστον ανοίκειο να επιδιώκεται η πάσης φύσεως «αποκαθήλωση» του, με την προβοκατορική μέθοδο της λήψεως «Απολογίας». Σήμερα όλο και περισσότεροι με νηφαλιότητα αντιλαμβάνονται ότι:Ο Καραμανλής δεν χρειάζεται να ζητήσει συγγνώμην.ι Ισως κάποιοι νεόκοποι παράγοντες πρέπει εκείνοι να ζητήσουν συγγνώμην γιατί με μέθοδο , σχέδιο και μεθόδευση οδήγησαν τα πράγματα εκεί που τα οδήγησαν. Κάποιοι θέλουν να λησμονήσουμε το ΌΧΙ ΣΧΈΔΙΟ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ,ΤΟ ΌΧΙ ΣΤΗ ΈΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ,ΤΗΝ ΥΠΌΘΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΏΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΎ,ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΌ ΜΈΤΟΧΟ,ΤΟΝ ΜΑΎΡΟ ΔΕΚΈΜΒΡΗ ΤΟΥ 2008,ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΌ ΣΤΉΣΙΜΟ ΚΡΙΣΊΜΩΝ ΥΠΟΘΈΣΕΩΝ ΚΛΠ. Ο Καραμανλής ούτε απλός βουλευτής είναι, ούτε μπορεί να γίνει. Δεν ρωτάτε τι λένε γι’ αυτά και οι βετεράνοι της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ? Ο Καραμανλής δεν είναι έκπτωτος, είναι ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ,ετσι τον αισθάνονται οι Νεοδημοκράτες και γιαυτό κάποιοι θέλουν να τον αποκαθηλώσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here