Βουλευτής – λαμόγιο και Βουλή – διαφθορείο; Τι διάολο, δε βλέπουμε;

25
83

Μου τηλεφωνεί φίλος από τη Νέα Υόρκη, Έλληνας γιατρός που ζει εκεί τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά παρακολουθεί από πολύ κοντά τα συμβαίνοντα στη γενέτειρα.

– «Δεν μου λες, κάποιοι προσπαθούν να μετατρέψουν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας σε πρόβλημα θεσμών; Τι έκρηξη λαϊκισμού είναι αυτή, τη στιγμή της μάχης για να αποτραπεί η χρεοκοπία; Είναι δυνατόν να αποκαλούν όλους τους βουλευτές λαμόγια και να φωνάζουν να καεί το «μπουρδέλο» η Βουλή; Και αν καεί με τι θα το αντικαταστήσουν; Με στρατόπεδα και λοχίες; Γιατί δεν γράφεις γι’ αυτό;»

Ομολογώ πως είμαι πολύ προβληματισμένος, μήνες τώρα. Όχι με την κυβέρνηση. Εκεί τα πράγματα είναι απλά, φωνάζουν από μόνα τους. Κανένας σχεδιασμός, μηδενική αποφασιστικότητα, κραυγαλέα λάθη, παλινωδίες, γκάφες, ψέματα.

Ο προβληματισμός μου αφορά την αντίδραση σ’ όλα αυτά. Δεν μιλάω για τη σκληρή κριτική που ασκείται -μάλλον επιεική θα τη χαρακτήριζα- ούτε για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και αυριανών ανέργων που βλέπουν τη ζωή τους να συνθλίβεται. Αλίμονο αν δεν υπήρχαν.

Αναφέρομαι στον ακραίο λαϊκισμό που αναπτύσσεται και τροφοδοτείται από κόμματα, συνδικαλιστές και ΜΜΕ ως απάντηση στην κυβερνητική ανικανότητα και, γενικότερα, στα τερατώδη σφάλματα του πολιτικού κόσμου, στα μεταπολιτευτικά χρόνια.

Αναφέρομαι στην ισοπεδωτική λογική που θέλει όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές απατεώνες και τη Βουλή σύμβολο διαφθοράς.

Για να μην παρεξηγηθώ (η εποχή  ευνοεί κάθε είδους παρεξήγηση), διευκρινίζω ότι θεωρώ εξοργιστική τη στάση των κομμάτων, κυρίως των μεγάλων, στις σκανδαλώδεις υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Στο ξέφρενο πάρτυ της διαφθοράς η απάντησή τους ήταν η διαιώνιση της ατιμωρησίας -και μέσω του εκτρωματικού νόμου περί ευθύνης υπουργών. Υπάρχουν πολιτικοί που πλούτισαν, απέκτησαν σπίτια -παλάτια, εξοχικές επαύλεις, κότερα. Όλα από μίζες. Πόσοι δικάστηκαν και πήγαν φυλακή; Κανένας.

Είναι αλήθεια, ακόμη, ότι πολλοί χάιδεψαν αυτιά, έβαλαν το κομματικό και προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το εθνικό, διόρισαν απ’ το παράθυρο συγγενείς και φίλους, συνέβαλαν τα μέγιστα στη δημιουργία του φαύλου πελατειακού κράτους.

Αυτό, όμως, τι σημαίνει; Ότι όλοι οι βουλευτές είναι λαμόγια και πρέπει να τους δέρνουμε όπου τους πετυχαίνουμε; Ότι η μηνιαία αποζημίωσή τους πρέπει να φτάσει στο επίπεδο του ανειδίκευτου εργάτη, ώστε να καταλάβουν στο πετσί τους το πού οδήγησαν τον τόπο με τις επιλογές τους; Ότι πρέπει να κυκλοφορούν ρακένδυτοι και ανυπόδητοι σε ένδειξη μεταμέλειας; Μήπως, αλήθεια, δεν τους χρειαζόμαστε καθόλου; Μήπως αναλάβει κάποιο άλλο Σώμα να νομοθετεί και, τελικά, να κυβερνά; Ένα Σώμα αδιάφθορων και αρίστων; Κάποια φωτισμένη πρωτοπορία; Κάποια ομάδα εκλεκτών, μήπως;

Εκεί είναι που αναρωτιέμαι, τι διάολο, δεν καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα εξωθούνται στα άκρα; Η χρεοκοπία του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος θέλουμε να μετεξελιχθεί σε χρεοκοπία της ίδιας της Δημοκρατίας; Αν δεν εκτιμούμε αυτούς τους βουλευτές ας εκλέξουμε άλλους, στο χέρι μας είναι. Αν θεωρούμε απαξιωμένα τα κόμματα ας τα καταψηφίσουμε και ας επιβάλλουμε τη δημιουργία νέων σχηματισμών. Αν πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη ας την αλλάξουμε, ψηφίζοντας άλλη. Αν δεν πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρει καμιά μονοκομματική κυβέρνηση ας μη δώσουμε αυτοδυναμία σε κανέναν -ας επιβάλλουμε με την ψήφο μας τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων.

Όσο για τους βουλευτές, εκείνους που εμείς θα έχουμε επιλέξει να μας εκπροσωπούν, ας τους επιτρέψουμε να έχουν αμοιβές που θα τους εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή και δεν θα τους δημιουργούν την ανάγκη της διαπλοκής με οικονομικά συμφέροντα. Ας μην έχουμε αυταπάτες: Στην περίπτωση που οι αμοιβές τους μειωθούν δραματικά – λέω δραματικά, δεν λέω καθόλου – στο εξής υποψήφιοι για το Κοινοβούλιο θα είναι, κυρίως, πλούσιοι ή λαμόγια.

Ξέρω, ήδη σκέφτεστε ότι τα βουλευτικά προνόμια δεν εμπόδισαν κάποιους να παίρνουν μίζες όλα αυτά τα χρόνια. Είναι γεγονός. Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων, που υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα; Με έναν και μόνο τρόπο. Αποκαλύπτοντάς τους και τιμωρώντας τους. Πράγμα που έως τώρα δεν έχει γίνει ποτέ από μια κακώς εννοούμενη αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτικών – αυτό που ο λαός περιγράφει με τη φράση «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει».

Δύο αποφάσεις θεωρώ κρίσιμες και αναγκαίες: Πρώτον, να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη και τα χρόνια της βουλευτικής ιδιότητας να προσμετρώνται ως συντάξιμα στα συνολικά καθενός και καθεμιάς εξ αυτών και δεύτερον, να καταργηθούν οι αμοιβές για την παρουσία των βουλευτών σε Επιτροπές.

Τα γράφω όλα αυτά σήμερα γιατί συμμερίζομαι την ανησυχία του φίλου μου, που πιστεύω ότι είναι και ανησυχία πολλών, πάρα πολλών, συμπολιτών μας. Θα ήταν ολέθριο αν επιτρέπαμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού να κυριαρχήσουν και να μετατρέψουν την πολιτική και οικονομική κρίση σε κρίση θεσμών. Άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος των σημερινών δεινών μας, στον λαϊκισμό οφείλεται. Στον λαϊκισμό που δίδαξε τον πολίτη να κινείται σαν ψηφοφόρος και να απαιτεί σαν πελάτης (που έχει πάντα δίκιο).

Follow on twitter: @XrPanag

25 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεν θα διαφωνήσω με τα περισσότερα από όσα λέτε. Ενώ όμως ορθά (κατά τη γνώμη μου) προβάλετε τη δύναμη της ψήφου, πιστεύω ότι παραβλέπετε τη στρέβλωση του εκλογικού νόμου. Όσο υφίστανται αποκλίσεις από την απλή αναλογική και οι λευκές ψήφοι λογίζονται ως άκυρες (κατά παράβαση της γνωμοδότησης του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου), τόσο περιορίζεται η δύναμη της ψήφου και ψαλιδίζεται η έννοια της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.Οι δημοκρατικές συμπεριφορές φοβάμαι ότι αρμόζουν μόνο στα δημοκρατικά πολιτεύματα.

 2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΕ…..
  ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΛΑΜΟΓΙΑ……ΔΕΝ ΕΚΛΕΨΑΝ ΟΛΟΙ, ΔΕΝ ΕΦΑΓΑΝ ΟΛΟΙ…….ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΕΣ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΥΣΕΙΣ…….
  ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΥΣΕΙΣ;Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕ ΟΜΑΔΙΚΑ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ;ΔΕΝ ΒΑΦΤΙΖΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ;
  Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΔΕΝ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ 1.000.000 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ 9.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ; ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΕΥΣΕΙΣ; ΟΠΟΤΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΤΡΟ, Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΛΟΙΔΩΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ……..ΑΛΛΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ…….
  ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ; ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΥΡΙΟ, ΠΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ;Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΤΩΣΟΥΜΕ;Ε, ΝΑ ΜΑΤΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΛΟΙΠΟΝ……….ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 6.000 ΜΗΝΙΑΙΩΣ; 2.500 ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ……ΟΠΩΣ ΖΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΝΑ ΖΟΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ………ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ……..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ…; ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ………ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΝΑ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΑΛΒΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ Η ΕΛΒΕΤΙΑΣ……..ΑΛΒΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ………
  ΤΕΛΟΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΨΕΙ ΟΛΟΙ, ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ……ΟΛΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ, ΟΛΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟΥΣ…….ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΠΑΧΘΕΣΤΑΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ…….ΟΛΟ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΨΙΛΟΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ……..ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ, ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΟΥΝ…….ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΝΙΩΘΕΙ ΕΞΑΠΑΤΗΜΕΝΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ;
  ΝΑ ΣΤΕ ΚΑΛΑ…….

 3. Εκτός απο το να καταργηθεί η βουλευτική αποζημίωση..άκου αποζημίωση, λές και κάποιος τους ανάγκασε να γίνουν βουλευτές, να μειωθεί και ο μισθός τους κατά το μισό και να κοπεί κάθε προνόμιο οικονομικό και μη!!!
  Επίσης κάθε υποψήφιος βουλευτής να δωρίζει την περιουσία του στο κράτος όταν εκλέγεται!!!!
  ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΎΜΕ ΜΕΤΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΛΈΒΕΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΆΝΕΙ ΛΑΜΟΓΙΕΣ Κ.Λ.Π.

 4. Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που γράφετε.Να συμπληρώσω μόνο ότι πρέπει να καταργηθεί και η βουλευτικη ασυλία.

 5. Κύριε Παναγιωτόπουλε
  με προσοχή διάβασα το άρθρο σας και με έκπληξη -και απογοήτευση συνάμα- τελείωσα το κείμενο μη βρίσκοντας αυτό που περίμενα: μία πρόταση….

  Λοιπόν δεν χρειάζεται να είσαι μαθητής του Γυμνασίου για να πεις τα τετριμμένα: «Όλα τα δάκτυλα δεν είναι ίδια», «Σε κάθε επάγγελμα υπάρχουν τίμιοι και όχι» κλπ,κλπ…

  Αυτό πού μας οδηγεί?
  Στο να ανακαλέσει ο πολίτης την οργή που έχει για το σύστημα και τους θεσμούς?
  ΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ!!!!

  Πρόβλημα υπάρχει με αυτούς που υπηρετούν τους εκάστοτε θεσμούς.
  Ο λαός έχει πρόβλημα με την αναξιοπιστία των συγκεκριμένων βουλευτών, λειτουργών κλπ, οι οποίοι αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων.
  Αν ο λαός κάνει κάποιο μεγάλο λάθος στην κρίση του, τότε είναι χρέος αυτών που -όπως είπατε- ψηφίσαμε ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ….

  Είναι καθολικά αποδεκτό ότι έχουν γίνει λάθη.
  Όμως τα λάθη για να φτάσουν στο επίπεδο να τα κάνει ο λαός, είναι λάθη νομοθετικά, λάθη εκτελεστικής εξουσίας και λάθη πολιτικής (εσωτερικής και εξωτερικής) πολιτικής.
  Με αυτή τη λάθος πορεία για χρόνια, έφτασε ο λαός να κάνει και αυτός λάθη και να έχει λανθασμένη οπτική και συμπεριφορά.

  Εσείς όμως τολμάτε, χωρίς να έχετε καμμία πρόταση, να αναγάγετε για άλλη μία φορά το θέμα σε χρηματικό.
  Ασχολείστε με την αποζημίωση την βουλευτική και όλα τα συμπαραμαρτούντα…

  Τον λαό δεν τον ενδιαφέρουν οι βουλευτικές αποζημιώσεις.
  Ας ήταν επαγγελματίες και ας έφερναν ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ και ο λαός θα ήταν -με σεβασμό- σύμφωνος και σε μεγαλύτερες αποζημιώσεις…

  Όμως όταν ο επαγγελματίας είναι ανακόλουθος και αναποτελεσματικός, στον ιδιωτικό τομέα απολύεται ενώ στο Δημόσιο τομέα δεν προάγεται. (Σε μία ευνομούμενη χώρα με αξιοκρατία…..)

  Δεν συμφωνείτε ότι το «ψάρι βρωμάει από το κεφάλι»?

  Είδατε εσείς καμμία αντίδραση, στις χρυσές εποχές με την ψεύτική ευμάρεια, κατά των βουλευτών?
  Καμμία….
  και το χειρότερο ήταν ότι δεν υπήρχε και σταθερή αντίδραση από καμμία αντιπολίτευση, ή από κάποιο τραστ δημοσιογραφικό για να προειδοποιηθεί ο λαός -σοβαρά εννοούμε και με επιχειρήματα, στοιχεία και μακροχρόνια πίεση- για τον επερχόμενο κίνδυνο….

  Είναι πιστεύω λοιπόν χρέος σας, παράλληλα με την καταγραφή των ανησυχιών του συναδέλφου γιατρού από τη Νέα Υόρκη, να περιγράψετε ποιό θα είναι αυτό το σύστημα που θα μπορούσε να μας βάλει σε μιά διαφορετική πορεία…

  «Τα στρατόπεδα και οι λοχίες» που λέει ο συνάδελφος μπορεί να μη μπορούν, αλλά πιστεύω ότι οι περισσότεροι από τους Έλληνες θα ήθελαν ΜΙΑ ΦΡΕΣΚΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΑΡΧΗ, με ξεκάθαρους κανόνες και -μάλλον- και με καινούρια άφθαρτα πρόσωπα.

  Ποιά είναι αυτά? Εγώ είμαι πολύ χαμηλά σε αυτή την αλυσίδα της κοινωνίας για να ξέρω, ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ:
  Άνθρωποι που δεν έχουν σαν επάγγελμα την πολιτική αλλά έχουν τις επιστημονικές γνώσεις και την διάθεση να ανακατευτούν με αυτή. (Η λέξη ανακατευτούν δεν είναι τυχαία…)
  Άνθρωποι που έχουν μάθει να ακολουθούν τους ηθικούς κανόνες και είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεών τους ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΓΙ ΑΥΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ του τύπου: «ε αφού και ο δίπλα το κάνει γιατί να τιμωρηθώ μόνο εγώ»…
  Άνθρωποι που είναι αδαμάντινοι χαρακτήρες και στις επιλογές τους κατευθύνονται και από ιδανικά που τείνουν να είναι ξεχασμένα για τους πιό πολλούς και έχουν παραδοθεί στη χλεύη….
  Άνθρωποι που η ζωή τους να είναι συνυφασμένη με τα λόγια τους….
  Άνθρωποι που το χρηματικό αντίτιμο των υπηρεσιών τους, δεν είναι ο πρώτος και μοναδικός λόγος για τον οποίο βρίσκονται στο συγκεκριμένο επάγγελμα/λειτούργημα….

  Σας περιέγραψα έστω κατά τι την γενική εικόνα που έχουμε για τους βουλευτές μας?
  Δεν διαφωνώ ότι υπάρχουν εξαιρετικοί βουλευτές και σαν άνθρωποι και σαν επαγγελματίες.
  Αλλά ο λαός δεν φταίει που το πλείστο των βουλευτών δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα αυτή.

  Εν πάσει περιπτώσει, η χειροδικία και η κατακρήμνιση των θεσμών με βρίσκει και μένα αντίθετο.
  Όμως θεσμός δεν μπορεί να θεωρηθεί, ας πούμε, ένας δικτάτορας που βαδίζει αντίθετα με την κοινή λογική και βούληση των πολιτών της χώρας του.
  Θεσμός δεν μπορεί να θεωρηθεί, το αφεντικό/εργοδότης που εκμεταλλεύεται τη θέση του για να στραγγίσει τον εργαζόμενο.
  Θεσμός δεν μπορεί να θεωρείται ο κρατικός λειτουργός που εκμεταλλεύεται τη θέση του μη ΄παραιτούμενος όταν αποτυγχάνει.
  Θεσμός δεν είναι ο αιρετός αντιπρόσωπος ο οποίος ψηφίστηκε με άλλες εξαγγελίες (scripta manent) και άλλα -αναγκάζεται(?)- να κάνει στη συνέχεια….

  Συγγνώμη, αλλά σε τέτοια θέματα, μπορεί ένας Λοχίας από ένα μικρό χωριό της Ελληνικής επαρχίας να έχει πιό πολύ αντριλίκι και να αποσπάσει πιό πολύ σεβασμό από τον στρατιώτη γιό μου, ώστε να υλοποιηθούν οι διαταγές και οι οδηγίες του….

  Δεν θα μας απαγορέψετε να τιμούμε κανένα Κυναίγειρο, κανένα Παύλο Μελά, κανένα Καποδίστρια, κανένα Ιπτάμενο της ΠΑ, κανένα Αξιωματικό που φοραέι το Εθνόσημο και έχει ρίγη, κανένα στρατευσιμο των Ειδικών Δυνάμεων που κρατάει τον μπερέ ασκόνιστο και με τιμή στο ντουλάπι του ενώ πάει να παραλάβει το επίδομα ανεργίας, κανένα ΕΛΛΗΝΑ που ανησυχεί πιό πολύ για την Εθνική ταυτότητα της χώρας του, παρά για το τελικό εισερχόμενο εισόδημά του….

  Οι χρηματικές απολαβές είναι ένα θέμα που τα media και κάποιοι καλοθελητές, μας έμαθαν να ενστερνιζόμαστε σαν το πιό σημαντικό αυτή την εποχή.
  Η Εθνική και προσωπική μας υπερηφάνια, καθώς και η επιθυμία να ζήσουν τα παιδιά μας σε ένα κόσμο -χαμηλής ή όχι χρηματικής απολαβής- με νόμους και τάξη, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ….

  ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ…….

  Φιλικά

 6. ΚΥΡΙΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΕ,
  ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ.ΟΜΩΣ ΤΟ ΕΥΛΟΓΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΒΑΝ ΠΟΙΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ?
  ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΝΟΥΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΟΛΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΙ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΝΕΝΑ.ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ «ΦΙΛΕΤΩΝ» ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΞΕΦΤΙΛΙΣΤΗΚΑΝ.ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΛΕΧΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΣΕ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΝΩΝ MASS MEDIA ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ.
  ΜΕ ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ

 7. Οι ιδιοι βουλευτες και οι πολιτικοι εχουν καταργησει την Δημοκρατια,δημιουργωντας ενα αυθαιρετο συνοθυλευμα συγκαληψης και προωθησης.Και δεν αναφερομαι μονο στην τιμωρια των πολιτικων κλπ κλπ.Αναφερομαι και στην καθημερινοτητα του Ελληνα πολιτη,που καθολου δημοκρατικη δεν ειναι οταν λιγες ομαδες,οδηγουμενες απο συνδικαλιστοσκυλα και βουλευτες,την μετατρεπυν σε κολαση…αυθαιρετα και χουντικα.Αυτες οι ομαδες εχουνν καταλυσει οχι μονο την Δημοκρατια αλλα και το αυτονοητο της απεργιας.Την εχουν ξεφτιλισει και την εχουν αναγαγει σε ευκαιρια για καφεδακι στο Συνταγμα.Μεσω αυτης βεβαια,τα συνδικαλιστοσκυλα,αυτοεπιβεβαιωνονται και δικαιολογουν την αιτια της υπαρξης τους.Το εζησα καλα πριν λιγα χρονια και στο Πανεπιστημιο,οπου μια μικρη ομαδα τεμπελχαναδων,συγκεκριμενου κομματος,ανοιγοκλεινε κατα το δοκουν τις σχολες.Αυτοι οι τεμπελχαναδες,λοιπον,με μαθηματικη ακριβεια,γινονται βουλευτες.Και οχι μονο δεν εχουν δουλεψει μια μερα στην ζωη τους,αλλα εχουν μαθει στην πληρη ασκηση της αυθαιρεσιας και του ολοκληρωτισμου.Αποφασιαω και διαταζω.Και ειναι,πολλοι απο αυτους,φτωχοπαιδα.Ε και??

 8. Κύριε Παναγιωτόπουλε,
  πολύ φοβάμαι πως και εσείς λαϊκίζετε, όταν γράφετε όλα αυτά τα σουξέ που μέρες τώρα επαναλαμβάνουν οι ταγοί (λέμε τώρα) της δημοκρατίας. Λέτε και λένε τα περί βουλευτικής αποζημίωσης, να κοπούν οι παροχές και τα προνόμια, να μην αμοίβονται στις κυβερνητικές επιτροπές, κλπ. Όλοι τώρα τα θυμηθήκατε όλα αυτά; Γιατί προσπαθούμε όλοι μας λίγο, πολύ να κάνουμε το αυτονόητο…αδιανόητο;
  Στις ζοφερές ημέρες που όλοι οι πολίτες βιώνουμε, αφού αυτοί ταγοί (λέμε τώρα) και οι άλλοι ταγοί (λέμε τώρα), συνέθλιψαν τις ζωές μας, χωρίς ντροπή και τσίπα και ΕΝΑ ΕΥΡΩ παραπάνω μοιάζει να είναι προκλητικό. Προσωπικά θα ήθελα όντως οι βουλευτές να αμοίβονται καλά, έτσι ώστε να μπορούν να είναι επικεντρωμένοι στο καλό και το άριστο,μόνο στόχο να έχουν την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα, τα παιδιά που σπουδάζουν ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ, οι απόμαχοι να μπορούν να ζουν με γαλήνη, οι εργαζόμενοι να μπορούν να κρατούν τα κεκτημένα τους, που με αγώνες και αίμα απέκτησαν.
  Όμως όλοι οι εκπρόσωποί μας, δυστυχώς, φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, θέλησαν να σώσουν το τομάρι και την υστεροφημία τους και όχι τη χώρα. Το μόνο που τους νοιάζει είναι αυτό το βλέμμα τους το αλαζονικό, του φτηνού τσαμπουκά, της ημιμάθειας και του αυταρχισμού, να το περιφέρουν ξεδιάντροπα στα παράθυρα των δελτίων. Χωρίς ίχνος ηθικής, αυτοκριτικής, μετάνοιας, συγνώμης, κλπ.
  Γιατί λοιπόν να υπάρχουν; Γιατί να αμοίβονται πλουσιοπάροχα; Γιατί δεν τους πληρώνει το κόμμα τους; Άλλωστε όπως είπε και ένας…γνωστός μου «λεφτά υπάρχουν», από αυτά τα υπάρχοντα να πληρωθούν λοιπόν. Μπορεί να τους στέλνει εμβάσματα… ο Χριστοφοράκος (το ξέρει το έργο).
  Από την μια γκάφα στην άλλη, και θα πληρώνονται κιόλας;
  Κακώς πιάνει τα δυο άκρα ο γιατρός φίλος σας εξ Αμερικής. Κανείς δε θέλει συνταγματάρχες να τον κυβερνούν (αλίμονο), όμως οι πολίτες και η κοινωνία οφείλουν να παλέψουν για μια πλήρη αλλαγή των προσώπων και των συσχετισμών στην παρούσα βουλή.
  Στο κάτω, κάτω ας δοκιμάσουμε νεότερους, καλύτερα να κάνει λάθος ένας τριάντα φεύγα, που όμως είναι άφθαρτος και καθαρός, παρά αυτά τα παλιακά τζάκια με ημιμαθείς και μέτριους.
  Προσωπικά ονειρεύομαι και παλεύω γι’αυτό το όνειρο, να έρθει στα πράγματα αυτός που δε θα σταματήσει ποτέ,
  «ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ ΤΗ ΣΕΛΗΝΗ».
  Σας ευχαριστώ.

 9. Κύριε Παναγιωτόπουλε,
  δυστυχώς το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι βαθειά πολιτικό και όχι μόνον οικονομικό. Οι κατηγορίες που εξαπολύουν καθημερινά οι πολίτες στους πολιτικούς, επιδεικνύουν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ότι ο λαός νιώθει εξαπατημένος και ανίκανος να διορθώσει ή να κατανοήσει την ρότα που έχει πάρει η πολιτική ζωή της χώρας. Ακόμα και από το έτος 2009 που κυβερνά η παρούσα κυβέρνηση έχει σταθεί ανακόλουθη σε όλες τις δηλώσεις της, και πλέον δεν έχει καμία αξιοπιστία. Ο ελληνικός λαός έχει επιδείξει απίστευτη ανοχή στα τραγικά που του εξαγγέλουν ότι τον περιμένουν, αλλά και σε αυτά που ήδη αντιμετωπίζει. Μην ρίχνετε το «μπαλάκι» στον ελληνικό λαό, με εκφράσεις του τύπου αν δεν σας αρέσουν μην τους ξαναψηφίστετε. Δεν υπάρχει πολιτικό απόθεμα και το γνωρίζετε. Φταίει το σύστημα και φταίει και το συνάφι σας, το οποίο προωθεί τα πολιτικά πρόσωπα που το συντηρούν. Αλήθεια ο φίλος σας λόγου χάρη γιατί δεν παρέμεινε στην Ελλάδα να πολιτευτεί, λαμπρά μυάλά και ικανοί άνθρωποι του τόπου γιατί μεταναστεύουν και δεν πολιτεύονται;Γιατί αρκετές γενιές τώρα τα μμε προωθούν τους πολιτικούς, που τα συντηρούν και εξυπηρετούν εκκατέρωθεν συμφέροντα. Αναλογιστείτε λίγο πόσα κείμενα από «ψαρωμένους» δημοσιογράφους, που άγγιζαν ακόμη και πολιτικά πρόσωπα τα «έκοψε» η λογοκρισία;Πώς απαιτείτε τώρα από τον απλό πολίτη να μην τα ισοπεδώνει όλα, όταν σε καμία έκφανση της ζωής του δεν υπάρχει διαφάνεια και αξιοκρατεία;;;Ποιόν να εμπιστευτεί και με ποιά κριτήρια (των δημοσιογράφων;). Και μεταξύ μας τώρα… να πούμε και μια αλήθεια, πλέον η βουλή των Ελλήνων είναι διακοσμητική!!Ποιοί λαμβάνουν τις αποφάσεις οι βουλευτές ή η συμμαχία Γερμανία- Αμερική;;Αφού λοιπόν και κατ’ επίφαση πρέπει να υφίσταται ο θεσμός τουλάχιστον ας το κάνουν με μισθούς τιμής ένεκεν και όχι με παχυλούς μισθούς!Και πραγματικά αυτό που με ενθαρρύνει έντονα στο εκφραστώ τόσο απόλυτα, είναι ότι ακόμη και σήμερα τόσο τα πολιστικά πρόσωπα του τόπου όσο και οι δημοσιογράφοι μας ασχολούνται με το αν λαικίζουν οι πολίτες που υπομένουν τα πάνδεινα και όχι με τα σκάνδαλα που οδήγησαν την χώρα σε αυτό το σημείο, θα περίμενε κανείς κάθε μέρα ένας ευσυνείδητος δημοσιογράφος να παρακολουθεί με αγωνία την πορεία της υπόθεσης των καταγγελιών των μελών της ΕΛΣΤΑΤ από τον οικονομικό Εισσγγελέα, αντί να προσπαθεί να νουθετήσει τους πολίτες να μην λαϊκίζουν.

 10. Κύριε Παναγιωτόπουλε, γνωρίζετε κάποια δημοκρατία που να
  λειτουργεί τέλεια όταν ένα τεράστιο τμήμα του λαού της είναι
  εξαθλιωμένο; Οταν συμβαίνει αυτό τότε δεν έχουμε δημοκρατία
  αλλά παρωδία.
  Νομίζω πως άρθρα όπως το σημερινό σας κάτι τέτοιο τελείως
  ουτοπικά ονειρεύονται.
  Η τέλος πάντων προς κάτι τέτοιο διολισθαίνουν.
  (μα τι λέω γαμώτο, έχω γεράσει τελείως;)
  Οταν ο κόσμος εξαθλιώνεται έρχεται η αυτοσυντήρηση και τον
  κάνει άγριο θηρίο. Βέβαια το θλιβερό είναι πως σήμερα
  υπάρχουν τρόποι να κρατά η εξουσία το κόσμο σκυφτό για
  μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς αυτός να αντιδρά. Τι κρίμα….

 11. Κύριε Παναγιωτόπουλε,
  Σε κάποια άλλη χρονική συγκυρία ίσως το άρθρο σας ιδιαίτερα στο κομμάτι των αποζημιώσεων ή μισθών μπορεί νάχε κάποια βάση. Στη Ελλάδα του τώρα είναι ένα ακόμα δίλημμα και δυστυχώς καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάποιο τέτοιο (ή παιρνουμε μέτρα ή χρεωκοπούμε , ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε , ή πληρώνουμε ή δεν έχουμε λεφτα για μισθούς κλπ)
  Ποιοί είναι όμως στη Βουλή των Ελλήνων και γιατί λειτουργούν με το τρόπο που λειτουργούν; Γιατί δεν έχουν σχεδόν ποτέ καθαρίσει τα του οίκου τους ; Γιατί οι εξεταστικές επιτροπές καταλήγουν σε παρωδία; Μια ματιά στην ανθρωπογεωγραφία της Βουλής θα εξηγήσει αρκετά παρεπόμενα των ενεργειών και της συμπεριφοράς τους. Από τους 300 λοιπόν της Βουλής και αν εξαιρέσουμε τα παιδιά η συγγενείς πολιτικών προγόνων (Παπανδρέου , Καραμανλής , Ντόρα κ Κυριάκος Μητσοτάκης, Κεφαλογιάννη κλπ) υπάρχουν 66 που έχουν σχέση με τη νομική επιστήμη (δικηγόροι , δικαστικοί, συμβολαιογράφοι κλπ), 37 οικονομολόγοι,36 γιατροί , 35 μηχανικοί, 21 δημοσιογράφοι ,15 εκπαιδευτικοί. Από το σύνολο των 300 υπάρχουν 74 άτομα, που ήταν ή πρώην νομάρχες ή δημοτικοί άρχοντες με αρκετούς απ αυτούς να περιλαμβάνονται στις παραπάνω κατηγορίες. Μα θα μου πει κανείς τι το κακό βρίσκεις σ αυτό. Ας πούμε λοιπόν ότι υπάρχει η λογική για μένα και αυτονόητη σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη, με επιταγή των θεσμικών εταίρων ανάγκη να ανοίξει το επάγγελμα των δικηγόρων ή των συμβολαιογράφων . Λέτε οι 66 να μην έχουν λόγο στο τρόπο που (δεν) θ ανοίξει το επάγγελμα η που όλο και πάει όλο και πιο κάτω στη λίστα των προς άνοιγμα επαγγελμάτων ;
  Οι 35 μηχανικοί δεν έχουν λόγο στους νόμους που επιβαρύνουν το κόστος της οικοδομής, τα πράσινα πιστοποιητικά, τους ελέγχους των κτιρίων και άλλες εφευρέσεις που αυξάνουν το εισόδημα του κλάδου τους ; Και από πού προέρχεται η πλειοψηφία πολλών απ αυτούς ; Τους ξέραμε και από παλιά; Μα είναι γνωστοί απ τους αγώνες τους θα πει κάποιος . Και πως και που τους έδωσαν αυτούς τους αγώνες; Μέσα από συνδικαλιστικές οργανώσεις και επαγγελματικά σωματεία, που με τις ευλογίες του κομματικού τους μηχανισμού και τη μέθοδο του ψηφίζουμε το 1,5, 15, 42(τυχαίοι οι αριθμοί αλλά που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα ονόματα ) των ψηφοδελτίων επιλέγονται συγκεκριμένοι, που με τον ίδιο τρόπο και υπηρετώντας τα συμφέροντα πρώτα του κόμματος και αν περισσέψει κάτι των ψηφοφόρων φτάνουν να περάσουν τις εξετάσεις και άρα τη πόρτα του Κοινοβουλίου. Θα μου πείτε όλοι ίδιοι είναι ; Και εδώ η απάντηση είναι όχι αλλά οι περισσότεροι ναι ίδιοι είναι (ποιος δε βλέπει στη συμπεριφορά πρώην συνδικαλιστών, όλων των πτερύγων της Βουλής). Μπορείτε να το βρείτε στα βιογραφικά τους. Το κόμμα τους χρωστάει πολλά αλλά και οι ίδιοι στο κόμμα απ το οποίο προήλθαν με τις ευλογίες του και όχι για τους αγώνες τους. Τώρα τουλάχιστον γι αυτούς του ΠΑΣΟΚ είναι η ώρα της εξόφλησης των γραμματίων άσχετα αν αυτά τα γραμμάτια, που αντιστοιχούν σήμερα σε εφαρμογή των χειρότερων μέτρων εξαθλίωσης μεγάλων κοινωνικών ομάδων απ τα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι σήμερα θα πλήξουν αυτές τις κοινωνικές ομάδες άμεσα αλλά και το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας βαθαίνοντας την ήδη βαθειά ύφεση.
  Η ευθύνη μας είναι ότι γνωρίζοντας ή μη γνωρίζοντας στρώσαμε το χαλί για την είσοδό τους στη βουλή με τη ψήφο μας.
  Η ευθύνη τους είναι ότι πήραν τη ψήφο μας και οι περισσότεροι απ αυτούς την χρησιμοποίησαν για βελτίωση των οικονομικών τους αποζημιώσεων, των οικονομικών όσων εργάζονται γι αυτούς και τη Βουλή,για το κουκούλωμα σκανδάλων μέσα από εξεταστικές επιτροπές που αθωωνουν ουσιαστικά τους εαυτούς τους και για την συμμετοχή τους στο θέατρο που παιζεται συνεχώς στη αίθουσα με τη συμμετοχή στις σικέ ψηφοφορίες και όχι στην προβλεπόμενη απ το σύνταγμα ψήφο κατα συνείδηση.
  Η πλειοψηφία τους λοιπόν έχει χάσει την συνείδηση, εμείς που υφιστάμεθα τις συνέπειες τι πρέπει να κάνουμε ;

 12. Να είμαστε περισσότερο προσεκτική την επόμενη φορά. Δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού …
  Το πολλάκις ? …

  φιλικά Κ.Π.

 13. ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΛΑΪΚΙΣΜΟ!

  ΤΕΡΜΑ ΟΙ “ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ” ΣΩΤΗΡΟ_ΜΕΣΊΕΣ!!

  ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ ΤΟΥ “ΩΡΙΜΟΥ ΦΡΟΥΤΟΥ”!!!

  Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν και πρέπει «να βγάλουμε τον σκασμό» και να δουλέψουμε, ΕΠΙ_ΤΕΛΟΥΣ. Όλα τα άλλα είναι για ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Ή για να ευοδωθεί η αρπαγή της Εξουσίας με την “άσφαλτη”- άχαστη- σίγουρη μέθοδο του “ώριμου φρούτου”, που σάπισε, όμως, πλέον, και μόνο οι βλάκες δεν το έχουν πάρει χαμπάρι, ακόμα, αφού κοιτούν και …χαζεύουν, αντί να βλέπουν:

  http://gkdata.wordpress.com/2011/10/03/%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BB%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%87/#more-5632

 14. «Εκεί είναι που αναρωτιέμαι, τι διάολο, δεν καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα εξωθούνται στα άκρα; Η χρεοκοπία του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος θέλουμε να μετεξελιχθεί σε χρεοκοπία της ίδιας της Δημοκρατίας;».
  Kύριε, ξεκινάτε απο λάθος βάση. Συνεπώς το άρθρο σας είναι ανούσιο. Είμαι 32 χρονών και κατέληξα στο συμπέρασμα πως δημοκρατία δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Γιατί δημοκρατία χωρίς ισονομία και δικαιοσύνη δεν υφίσταται. Στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης είχαμε και ακόμα έχουμε κομματοκρατία. Κάποιοι ημέτεροι ήταν πιο ίσοι απο τους άλλους Έλληνες και η δικαιοσύνη φρόντιζε και ακόμα φροντίζει οι παρανομούντες ημέτεροι και οι πλησίον αυτών όχι μόνο να τη βγάζουν καθαρή, αλλα στη πλειοψηφία των περιπτώσεων να μην τους απαγγέλονται καν κατηγορίες. Η μεταπολίτευση δεν ήτανε παρα ένα τεράστιο πάρτι ημέτερων με το μανδύα της δημοκρατίας. Το τεράστιο έγκλημα έγκειται στο οτι όσοι βρέθηκαν στη μέση -και ήταν πάρα πολλοί- δεν μίλησαν. Οι μεν απο νωθρότητα, οι δε απο αφέλεια, οι τρίτοι απο φόβο, οι τέταρτοι γιατί αρκέστηκαν σε ένα ξεροκόματο που τους πετούσαν οι πράσινες ή μπλε ολιγαρχίες που λυμαίνονταν το κράτος. Τα δύο τελευταία είναι χαρακτηριστικό λαών που ζούνε κάτω απο μη δημοκρατικά καθεστώτα. Το όνειρο και ο στόχος αυτών των ολιγαρχιών, ακόμα και τούτη τη μοιραία για το έθνος ώρα, είναι να εξακολουθούν να το λυμαίνονται και να κυβερνούν με μειοψηφίες. Αυτό ακριβώς είναι το νόημα του κατάπτιστου νέου εκλογικού νόμου για τον οποίο κανένας δημοσιογράφος δεν γράφει ούτε μια λέξη (γιατί άραγε?). Η δημοκρατία σας δεν είναι παρα μία αυταπάτη.
  Φιλικά απο το εξωτερικό.

 15. Κύριε Παναγιωτόπουλε, όταν μιλάτε για δημοκρατία και δημοκρατικό κράτος, φαντάζομαι, ότι δεν μιλάτε για το κράτος όπου η κυβερνητική πλειοψηφία διοικεί εντελώς αντίθετα από το πρόγραμμα, που ενέκρινε ο λαός, σωστό η λάθος δεν έχει σημασία, η εντολή του λαού είναι ορισμένη.
  Επίσης δεν μιλάτε, φαντάζομαι για το κράτος, όπου οι σημαντικότερες αποφάσεις (πρόσκληση ΔΝΤ π.χ.) λαμβάνονται ερήμην του.
  Ακόμα δεν νομίζω να είναι δημοκρατικό μέτρο η εκχώριση του δικαιώματος της υπογραφής σε συμφωνίες τύπου μνημονίου σε ένα και μόνο άνθρωπο, χωρίς ακόμα και η ίδια Βουλή να γνωρίζει το κείμενο της συμφωνίας.
  Και επίσης δεν μιλάμε για δημοκρατία σε χώρες όπου ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της παραδέχονται την εκχώριση εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές της.
  Και εφόσον δεν υφίσταται θέμα δημοκρατίας, όπως μας κατάντησαν, τότε ποιό ακριβώς το έργο των «δημοκρατικά» εκλεγμένων βουλευτών;
  Για ποιό έργο ακριβώς πληρώνονται με μηνιαίους μισθούς που αντιστοιχούν σε ετήσιες αποδοχές ενός ανειδίκευτου εργάτη;
  Το θέμα, πιστεύω, είναι πρωτίστως θεσμικό, δηλαδή δημοκρατία που λειτουργεί, βουλευτές με ιδία θέληση και όχι ψηφοφόροι κομματικών γραμμών, και το κυριότερο αγάπη και σεβασμός για το κομμάτι γης που είναι η πατρίδα μας και τους ανθρώπους της.

 16. ΚΥΡΙΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΓΩ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΛΕΒΩ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ.ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΚΛΕΒΕΙ ΣΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΛΛΑ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΤΕ.ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΚΑΘΙΣΤΑ ΑΥΤΟ ΗΘΙΚΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ?ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΝΗΘΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΒΑΘΜΟ…ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ 90% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ…ΚΑΙ ΚΑΛΩ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΟΥΝ ΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΙΣΟΥΝ…ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΗΝ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΕΙΤΕ ΣΚΟΠΙΜΑ.ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ Η ΒΟΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΜΕ ΤΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΤΗ ΣΚΑΛΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΦΙΛΟ ΣΑΣ ΟΤΙ ΖΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΞΩ ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.ΚΥΡΙΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ…ΜΗ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΩΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑΝΚΣ.ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΚΥΡΙΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΕ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΤΑΝΚΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.ΕΚΕΙ ΑΡΓΗΣΑΝΕ ΔΗΛΑΔΗ?ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ.ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΝΑ ΚΑΘΕΙΣ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ…
  ΜΕ ΕΥΧΕΣ
  ΒΑΣΙΛΗΣ 18 ΕΤΩΝ

 17. Θεωρείτε ότι έχουμε χρόνο για όλη αυτή την κουβέντα??
  Πρόταση
  Αφιερώστε όλοι τα επόμενα άρθρα σας στο να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί.
  Τώρα.
  Τα υπόλοιπα τα κουβεντιάζουμε

 18. Οι βουλευτικές καρέκλες είναι χουζούρικες…….. και αυτό είναι το μεγαλύτερο κακό να κρατούν τα 2 μεγάλα κόμματα (αφού η πλοιοψηφία των ψηφοφόρων αυτό επιλέγει) την τύχη της Ελλάδας στα χέρια τους, και να που φτάσαμε , να ξεπουλάμε τα πάντα υπό την κατοχή των τραπεζικών συστημάτων, με τις ευλογίες των δοσίλογων βουλευτών και των συγγενών των που κέρδισαν απο αυτό το «παιχνιδι«. Ήρθε η ώρα να τιμωρηθούν (ακολουθώντας τις διαδικασίες που προβλέπει το σύνταγμα ) ψηφίζοντας αντιμνημονιακά κόμματα που έχουν ανεβασμένα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις ΑΡΑ και πιθανότητα να διεκδικήσουν ακόμη και την διακυβέρνηση, αφού στο μέχρι σήμερα ¨ΟΧΙ ΞΥΛΙΝΟ λόγο τους δηλώνουν ότι ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ οι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ αλλά και όσι ΕΚΛΕΨΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ απο ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ και όχι απο ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ όπως αυτή για τον ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ……. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είναι η πρόταση μου . Ας τους δώσουμε την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα λεγόμενα στο πρόγραμμα τους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here