«Βροχή» ερωτήσεων στον Γαβρόγλου στο Φανάρι

0
49

Eρωτήσεις και προβληματισμούς κατέθεσαν τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου κατά την επίσκεψή του στο Φανάρι, ενώ ο ίδιος δήλωσε πως φεύγει αισιόδοξος, ωστόσο άκουσε πολλά από τους Μητροπολίτες.

Αφού έθεσε το πλαίσιο και τα ζητήματα που έχουν προκύψει από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο κ.Βαρθολομαίος έδωσε το λόγο στους Ιεράρχες που ρώτησαν τον κ.Γαβρόγλου για τα «αγκάθια» του πλαισίου συμφωνίας, επιμένοντας στο καθεστώς των Κληρικών και στο άρθρο 3 του Συντάγματος. Ο υπουργός απάντησε με γενικό τρόπο λέγοντας πως θα μεταφέρει τους προβληματισμούς στην Αθήνα και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Φεύγοντας από την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε: «Είχα τη χαρά να ενημερώσω τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το πλαίσιο της συμφωνίας της Κυβέρνησης και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εξήγησα τη δυνατότητα που δίνει η συμφωνία στο πλαίσιο του εξορθολογισμό των σχέσεων, τη διασφάλιση των εργασιακών των Ιερέων και το νοικοκύρεμα των οικονομικών. Πάνω σε αυτές τις θέσεις οικοδομούμε την ιστορική συμφωνία. Εκφράστηκαν προβληματισμοί γύρω από το άρθρο 3, και υποσχέθηκα πως θα τους μεταφέρω.

Φεύγω πολύ αισιόδοξος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έθεσε τα ζητήματα που πρέπει να δούμε, όπως των Ιερέων του Οικουμενικού Θρόνου στον υπόλοιπο κόσμο. Οπως επίσης κι άλλες λεπτομέρειες. Βάλαμε συγκεκριμένα θεμέλια στο βαθμό που υπάρχουν τα ζητήματα αυτά, καθώς άλλα συζητάμε με την Εκκλησία της Ελλάδας, άλλα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Υπάρχει βούληση και θα βρεθούν οι νομοθετικές λύσεις. Θα συνεχιστεί ο διάλογος με τον Μακαριώτατο, την Εκκλησία της Ελλάδος, τον ΙΣΚΕ. Βάση αυτών θα κατατεθεί σχέδιο για συζήτηση. Κάθε βήμα πρέπει να γίνει προσεκτικά».

vimaorthodoxias.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here