Χάθηκε η πρώτη, θα χαθεί και η δεύτερη ευκαιρία της Αριστεράς;

13
44

Όσοι αγωνιούν και διαμαρτύρονται σήμερα γι’ αυτά που συμβαίνουν (ακυβερνησία κλπ), πρέπει να γνωρίζουν ότι σε ενάμιση μήνα τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα, αν τα αποτελέσματα των νέων εκλογών είναι αυτά που φαίνονται.

Ακριβώς το ίδιο είχα γράψει και στην προηγηθείσα προεκλογική περίοδο και προκάλεσα τις αντιδράσεις ορισμένων αναγνωστών. Οι εκλογές της 6ης Μαΐου είχαν ένα καλό και πολλά κακά. Το καλό είναι ότι εκφράστηκαν οι ψηφοφόροι. Κάποια στιγμή θα γινόταν, έγινε τώρα. Αυτός είναι ο ένας στόχος των εκλογών στις δημοκρατικές χώρες. Ο λαός πρέπει να λέει αυτό που θέλει. Και το είπε. Εδώ τελειώνουν τα καλά και αρχίζουν τα περισσότερα κακά.

Πρώτον, διότι ο λαός δεν είπε καθαρά αυτό που θέλει. Ακόμη και η τιμωρία των δυο πρώην κομμάτων εξουσίας δεν είναι τέτοια που θα λύνει το πρόβλημα. Αντίθετα, διατηρούν πάνω από το 30% του εκλογικού σώματος και αυτό δεν προβλέπεται να μειωθεί στις επόμενες εκλογές.

Δεύτερον, ούτε η αντιμνημονιακή ψήφος υπερτερεί συντριπτικά της μνημονιακής. Διότι κατά του Μνημονίου ήταν και το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, αλλά και τα δυο αυτά κόμματα αποτελούν εντελώς ξεχωριστές περιπτώσεις και δεν αθροίζονται στα υπόλοιπα αντιμνημονιακά. Το ένα δεν μετέχει πουθενά και το άλλο δεν το θέλει κανένας.

Τρίτον, οι ψηφοφόροι δεν είπαν πώς και από ποιους θέλουν να κυβερνηθεί ο τόπος. Είπαν γενικώς ότι θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας και από εκεί και πέρα η απόλυτη σύγχυση. Καμιά λύση δεν είναι εφικτή: ούτε κυβέρνηση της Δεξιάς, ούτε της Κεντροδεξιάς, ούτε της Κεντροαριστεράς, ούτε της Αριστεράς. Η συζητούμενη κυβέρνηση των «φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» κολλάει σε δυο σημεία. Οι καθαρά φιλοευρωπαϊκές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά) κολλάει στο φόβο, πρωτίστως, του κόμματος του Φώτη Κουβέλη και, δευτερευόντως, του ΠΑΣΟΚ να μην υποστούν όλο το κόστος της διακυβέρνησης, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ απέξω να αλωνίζει αυξάνοντας τα ποσοστά του. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν εμφανίζεται πρόθυμο να επωμιστεί καμιά ευθύνη και , επιπλέον, αμφισβητείται αν είναι φιλοευρωπαϊκό, καθώς κομμάτια που το απαρτίζουν και προβεβλημένα στελέχη του έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.

Έτσι, χάνεται, κατά τα φαινόμενα, μια μεγάλη ευκαιρία να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας με όλους αυτούς, η οποία θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευθεί μεγάλο μέρος της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής (οι ευρωπαίοι είναι έτοιμοι γι’ αυτό) και να ανακουφίσει τα περισσότερο χειμαζόμενα τμήματα του πληθυσμού.

Υπάρχει ελπίδα αυτό να γίνει μετά τις διαφαινόμενες εκλογές του Ιουνίου; Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, όμως λύση δεν διαφαίνεται. Μόνο αν ένα κόμμα γίνει αυτοδύναμο, αλλά κάτι τέτοιο ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Οι συνεργασίες θα είναι εξίσου δύσκολες, καθώς τα κόμματα της Αριστεράς δεν φαίνονται διατεθειμένα να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες. Μόνα τους δεν θα μπορούν και μαζί με άλλους δεν θα θέλουν.

Και όλα αυτά μπορεί να επιδεινωθούν δραματικά, αν εν τω μεταξύ συμβεί κάποιο «ατύχημα» στις σχέσεις μας με τους ευρωπαίους.

Το χειρότερο για μια χώρα δεν είναι να βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Χειρότερο είναι να μην διαθέτει κόμματα και ηγέτες αποφασισμένους και τολμηρούς.

Δυο κόμματα της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ), που προεκλογικά επαγγέλθηκαν τη συμμετοχή τους σε κυβέρνηση και ανταμείφθηκαν από τους ψηφοφόρους (ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε χιλιάδες ψήφους ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ μόνο και μόνο επειδή πίστεψαν ότι θα ήταν καλύτερα να μετάσχει σε κυβέρνηση), απέδειξαν ότι δεν είναι έτοιμα να αναλάβουν τέτοιες ευθύνες.

Θα είναι μετά τις εκλογές του Ιουνίου; Πολύ αμφίβολο. Όμως, αν και τότε δεν το κάνουν, θα έχουν χάσει μια μεγάλη ευκαιρία, ίσως ιστορικών διαστάσεων. Την ευκαιρία να αποδείξουν ότι δεν διαπρέπουν μόνο στα λόγια και στις καταγγελίες, αλλά μπορούν να αναλάβουν ευθύνες και να τα καταφέρουν καλύτερα από εκείνους που καταγγέλλουν.

13 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δε μας παρατάτε λέω εγώ με την ευκαιρία της Αριστεράς να ζήσει το όνειρο του ευήμερου κομμουνισμού! Δεν ξέρουν που τους πάνε τα τέσσερα. Γίναμε που γίναμε πειραματόζωα των έξω, να γίνουμε και πειραματόζωα των μέσα; Έλεος πια με την αριστερά και τη δεξιά. Υπάρχει και αληθινή ζωή, ξέρετε και πρέπει να συνεχίσει. Και μας είναι αδιάφορο αν η αριστερά σκούζει και η δεξιά φοβάται. Δεν μπορούσαν να κυβερνήσουν και δε θέλησαν να κυβερνήσουν. Δεν περίμεναν καν να τους ζητηθεί. Ας πάρουν τα κουβαδάκια τους και ας πάνε σε άλλη παραλία. Έλεος, έλεος, έλεος. Πώς να το φωνάξουμε πια; Δεν αντέχουμε πια με τους ανέτοιμους και τους ανέντιμους, όπου και αν ανήκουν.

 2. Δεν είναι ανέτοιμοι να κυβερνήσουν κύριε Καρελιά. Ξέρουν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός (δηλαδή ξεβράκωτος) και ο λαός θα τους πάρει χαμπάρι και με τις λεμονόκουπες (οι ντομάτες είναι ακριβές). Είναι ανέντιμοι. Κοροϊδεύουν εσκεμένα τον ελληνικό λαό. Αν κάποιος παρακολουθήσει τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ( Τσάπρα, Λαφαζάνη, Στρατούλη, Γλέζο, Δραγασάκη, Παπαδημούλη κλπ) καταλαβαίνει το τεράστιο μέγεθος των αντιφάσεων και της κοροϊδίας τους. Αν αφήσουν και τις άλλες «συνιστώσες» να εκφραστούν δημόσια (ως τώρα τις έχουν σε καραντίνα) θα «γελάσει» κάθε πικραμένος, αν και η κατάσταση της χώρας είναι τόσο τραγική που μόνο κλάμμα προκαλεί. Μια λύση υπάρχει, να ψηφίσει ο λαός «γάτα που να πιάνει ποντίκια» και όχι γάτες που θα συνεδριάζουν για να σκεφτούν αν θα κυνηγήσουν τα ποντίκια, γιατί αυτά θα την έχουν, εν τω μεταξύ κοπανήσει. Δυστυχώς τέτοιες «αριστερές γάτες» δεν είχαν ούτε στην Κίνα και κατέφυγαν στις άλλες, τις κα[πιταλιστικές. Αυτά να δει ο λαός και να μην τους δώσει δεύτερη ευκαιρία, δεν την αξίζουν και δεν την αντέχει η χώρα.

 3. Μπράβο στον φωτογραφο που τραβηξε τοσες σημαίες ΚΟΕ χωρις να φανεί σε καμία το σφυροδρέπανο.
  Α ρε αριστερα που μας βρήκε….

 4. Εμενα μου φαίνεται πως οι μάσκες έπεσαν k ο Ελληνικός Λαός κατάλαβε τι γίνετε με τους πολιτικούς k τα κόμματα που ξεφύτρωσαν σαν πολύχρωμα αγκαθωτά τριαντάφυλλα από πρώην βουλευτές όπου κοίταξαν να εκμεταλλευτούν τον πόνο,την φτώχεια,την ασυδοσία ενός κράτους που δεν λειτουργούσε για χρονια κάτω από την δικια τους διοίκηση.
  Τώρα φάνηκαν τα πραγματικά κρυφά συμφέροντα τον καθηγητάδων, αναλυτών, ηθοποιών, δημοσιογράφων k άλλον ασχετων από διπλωματική, πολιτική τέχνη, αλλα που είχαν κατάκλιση τα κανάλια με το δήθεν ενδιαφέρον τους να διαλύσουν το κακό ΠΑΣΟΚ που κατάστρεψε τι πατρίδα κ που τώρα όλοι αυτοί οι σωτήρες τον ΜΜΕ σχολιαστές ,αναλυτές έχουν γίνει βουλευτές με τα πολύχρωμα κόμματα τον αποτυχημένων πολιτικών .
  Έτσι τώρα έχουμε όλους αυτούς τους ανίκανους, ανεύθυνους που προνόησαν δεκάδες δικαιολογίες ώστε να μην αναλάβουν να κυβερνήσουν την χωρα αναγκασμένοι να πάρουν υπεύθυνες απόφασις για την οικονομική σωτηρια τις πατρίδας.
  Ένα κομμάτι από αυτούς έχει εγκατασταθεί στην αριστερά που αναφέρεστε ως τα νέα πρόσωπα σωτήρες, εφόσον αυτούς που είχαν επιστράτευση τα ΜΜΕ στο παρελθόν εκπλήρωσαν τα συμφέροντα τους ως αναλώσιμα χρήσης.
  Αυτοί οι ανεύθυνοι θέλουν να καταστρέψουν την χωρα οικονομικά χωρίς να έχουν καμια ευθύνη συμμετοχής στη κυβέρνηση.
  Κ.Καρελια.
  Αυτοί οι αριστεροί έχουν όνομα k λέγονται ΣΥΡΙΖΑ
  ΣΥΡΙΖΑ = ΑΝΙΚΑΝΟΙ να κυβερνήσουν + ΔΗΛΟΙ να πάρουν ευθύνες + ΨΕΥΤΕΣ στα προεκλογικά, με όνειρα φαντασίας + ΑΣΧΕΤΟΙ στα οικονομικά, πολιτικά k διεθνή πολιτική. = Kαταστροφή τις ΕΛΛΑΔΑΣ.
  Τα αριστερά κόμματα τις σοσιαλ-δημοκρατίκής ιδεολογίας δεν έχουν κανένα κοινό σημείο με τον κουμμουνισμό τις k παπαρήγας.όπου πιστεύει σε απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο.
  Η αριστερά τις σοσιαλ-δημοκρατίας για την Ευρώπη τώρα ξαν’aρχιζι τον πολιτικο τις ρολο k όπως πάντα αναλαμβάνει τα ερείπια κατάχρησης , διαφθοράς απο τιν καπιταλιστική δεξιά.

 5. ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΑΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΗΣ ΔΟΘΗΚΕ, ΟΛΑ ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΑΤ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ ΕΓΩ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΠΙΘΥΜΩ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ !!
  ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΔΕΞΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ ΤΟ ΧΑΛΙ ΑΚΤΩ ΑΠ’ ΤΑ ΠΟΔΙΑ !!

 6. Μπρος γκρεμος και πισω ρεμα….Συμπληγαδες….Απο τη μια το ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ…εεεε συγγνωμη,ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ….οχι λαθος σκετος ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ…..οχι οχι τελικα ΣΥΡΙΖΑ….και απο την αλλη η φαυλοκρατια των ΜΜΕ και των αχυρανθρωπων πολιτικων που ειναι διαπλεκομενοι αγκαλια με μαυρο χρημα…και οι κυριως υπευθυνοι για την ελευθερη πτωση της χωρας μας.
  Αληθεια εκει στο ΣΥΡΙΖΑ θα μας πειτε για την περιφημη στηριξη και συμπραξη του αγαπητου σας επαναστατη κ. ΓΛΕΖΟΥ με τον Αντρεα που τωρα τον υβριζετε;Καιροσκοποι και γυρολογοι…
  Το πραγματικο «θεατρο του παραλογου»ειναι παντως με το ΚΚΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.Θελουμε αριστερη κυβερνηση,οι μεν,εμεις δε θελουμε,οι δε,ξανα παλι:Οχι,θελουμε την Αριστερα στην εξουσια,οι αλλοι:εμεις δε θελουμε εξουσια!!!
  Πειτε μου μετα,πως θα βρουμε την «Ιθακη» με τετοιο παραλογισμο…

 7. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την ευκαιρία να μαθητεύσει πλάι στους
  επαίοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να γίνει ειδικός στο πως εξευτελίζεις καταρακώνεις απελπίζεις και στέλνεις στην κόλαση έναν λαό.
  Ας μην ανησυχεί όμως ο γράφων και οι σχολιογράφοι θα δοθούν και άλλες
  τέτοιες ευκαιρίες.
  Ελπίζω να μην τίς εκμεταλευθεί ούτε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ υπό το βάρος της όποιας ευκαιρίας άλλωστε υπάρχει πάντα η ΔΗΜΑΡ για την μπουγάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here