Ξεκινούν για την κυπριακή ΑΟΖ τα ερευνητικά πλοία της Exxon Mobil

0
135

Προς την Κύπρο κατευθύνεται το Ocean Investigator, ένα από τα δύο ερευνητικά πλοία που έχουν ναυλωθεί από την Exxon Mobil και την Qatar Petroleum, για να κάνουν έρευνες στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Το δεύτερο ερευνητικό σκάφος βρίσκεται ακόμα ανοικτά της Χάιφας.

Τα δυο πλοία έχουν ως έργο να εντοπίσουν τα σημεία, στα οποία βρίσκονται υδρογονάνθρακες, έτσι ώστε τον Οκτώβριο να αρχίσουν εργασίες για την εξόρυξή τους.

Το ερώτημα είναι τι θα στάση θα τηρήσει η Τουρκία. Θα προσπαθήσει να παρεμποδίσει το έργο της αμερικανο-καταριανής κοινοπραξίας, όπως έκανε με το πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ στο Οικόπεδο 3; Ή θα αφήσει να γίνουν κανονικά οι πρώτες έρευνες και θα επιχειρήσει να στήσει κλοιό με πολεμικά πλοία τον Οκτώβριο;

 

Στην Κύπρο έχουν γίνει όλες οι σχετικές προεργασίες για να φτάσουν τα δύο πλοία στον τελικό τους προορισμό τους. Η περιοχή ερευνών είναι ήδη δεσμευμένη από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην περιοχή βρίσκεται δύναμη αμερικανικών πολεμικών πλοίων τα οποία λαμβάνουν μέρος σε ασκήσεις με Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος τού 6ου Στόλου έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα αμερικανικά πολεμικά δεν βρίσκονται εκεί για να υποστηρίξουν τα πλοία της Εxxon.

Ξεκινούν για την κυπριακή ΑΟΖ τα ερευνητικά πλοία της Exxon Mobil

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here