Ξεσηκώθηκαν οι δημιουργοί ελληνικού τραγουδιού εναντίον της Μενδώνη

0
372

Όλα τα σωματεία των δημιουργών ελληνικού τραγουδιού ζητούν να αδειοδοτηθεί η αυτοδιαχειριζόμενη Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής, αλλά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν ανταποκρίνεται ζητώντας έκθεση βιωσιμότητας, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ένταση. Χθες έδωσαν συνέντευξη όλοι μαζί («ΑΣΜΑ450+», «ΜΕΤΡΟΝ», «ΣΩΜΣΕ», «ΥΠΕΡΒΑΣΗ») και στη συνέχεια έκαναν συγκέντρωση κάτω από το γραφείο της υπουργού στην οδό Μπουμπουλίνας.

Ήταν εκεί αρκετοί από τους κορυφαίους του ελληνικού τραγουδιού: Σταμάτης Κραουνάκης, Λίνα Νικολακοπούλου, Φοίβος Δεληβοριάς, Γιώργος Ανδρέου, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος,Θέμης Καραμουρατίδης, Παρασκευάς Καρασούλος, Κώστας Καλδάρας και άλλοι.

«Θα ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις. Ακόμα χειρότερα θα οργανώσουμε τη σιωπή μας. Και όταν η μουσική μιας χώρας πάψει να ακούγεται, η σιωπή γίνεται εκκωφαντικότερη από κάθε μουσική. Και η σιωπή –όπως η μουσική- απλώνεται διεθνώς», είπε ο Φοίβος Δεληβοριάς.

«Από τον Οκτώβριο παρακαλούμε την υπουργό με πλήθος επιστολών (που όλες έμειναν αναπάντητες) να μας δώσει την άδεια πριν την παράδοση του business plan διότι είμαστε εκτεθειμένοι απέναντι σε όλους τους εξωτερικούς κινδύνους και το 2020 θα μας βρει χωρίς δικαιώματα. Και ξαφνικά, το μοιραίο και αναμενόμενο. Μαθαίνουμε από τις εφημερίδες πως ιδιώτης αδειοδοτείται να κάνει νέα Ανώνυμη Εταιρεία Δικαιωμάτων. Μόλις προχτές αποκαλύφθηκε επισήμως πως αυτός είναι ο Δημήτρης Μάρης ο οποίος καλεί εμάς και την υπουργό σε συνεργασία. Όπως είναι φυσικό, έγινε χαμός. Ο χώρος –κατεστραμμένος ήδη από ιδιώτες και έχοντας ως όνειρο έναν διεθνή οργανισμό- αναστατώθηκε και άρχισε να διαμαρτύρεται βίαια. Κι έτσι βρισκόμαστε εδώ. Ζητάμε δημόσια από τον πρωθυπουργό να τηρήσει την γραπτή του υπόσχεση για να μετεξελιχθεί ο σημερινός ΕΥΕΔ σε ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από το κράτος φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών μας δικαιωμάτων. Να μας δοθεί η άδεια τώρα αμέσως- κι ας καθυστερήσει λίγο ακόμα το business plan. Είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε».

«Πώς είναι δυνατόν να εισπράττει πνευματικά δικαιώματα κάποιος που είναι ταυτόχρονα και εκδότης και χρήστης;» αναρωτήθηκε ο κ. Ανδρέου για τον Δημήτρη Μάρη, ο οποίος «έχει στην ιδιοκτησία του έναν από τους μεγαλύτερους Ομίλους ψηφιακών Μέσων και δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς».

Η στιχουργός Ελένη Γιαννατσούλια τόνισε: Μας καίει η διασφάλιση και η ασφαλής είσπραξη, καθώς και η σωστή διανομή. Οι στιχουργοί είναι κλάδος που βάλλεται κατεξοχήν, καθώς δεν μπορεί να έχει άλλο εισόδημα πλην των δικαιωμάτων τους, με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here