Χολέρα στη Ζάμπια, έκκληση του Δεσπότη Ιωάννη για βοήθεια και φάρμακα

0
244

Όταν μυρίζεις τα μεγάλα προβλήματα τότε νιώθεις τα προνόμια και την τύχη να γεννηθείς σε έναν τόπο που παρά τιςδυσκολίες εξακολουθεί να πορεύεται μέσα σε έναν πολιτισμένο κόσμο.

Αφήνουμε λοιπόν στην άκρη τις καθημερινές συγκρούσεις, τις μικρές απώλειες, τη μιζέρια, τα ασύστολα ψέμματα, τις κοκκορομαχίες και τη γκρίνια της χώρας μας. Πιάνουμε το τηλέφωνο, βάζουμε κάτω χάρτες και ταξιδεύουμε 6.000 χιλιόμετρα από την Αθήνα, στην Ζάμπια. Eκείκάτω, στα Βόρεια της Νοτίου Αφρικής, από τις 6 Οκτωβρίου 2017, έχει ξεσπάσει Χολέρα, μια επιδημία πουεπικεντρώνεται στην πρωτεύουσα Λουσάκα.

Μέχρι τις 4.1.2018 είχαν καταγραφεί 2.047 περιπτώσεις χολέρας σε όλη τη χώρα,με τους νεκρούς να φτάνουν τους 50. Ο ιός της χολέρας βρέθηκε ακόμη και σε δείγματα από ξενοδοχεία, χώρους εστίασης, ακόμη και μικρά καταστήματα και φούρνους, καθημερινά αρκετές επιχειρήσεις σφραγίζονται.

Η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Edgar Lungu, έβγαλαν το στρατό στο δρόμο, έκαναν έκκληση ακόμη και στο facebook, απαγόρευσαν να γίνονται δημόσιες συγκεντρώσεις με συμμετοχή περισσοτέρων των πέντε ατόμων, έκλεισαν όλεςτις αγορές, ανάμεσα στα άλλα απαγόρευσαν ακόμη και τους γάμους, ενώ αναβλήθηκε η έναρξη του σχολικού έτους, κλείδωσαν το πανεπιστήμιο και ζήτησαν από τους πολίτες να συμμετέχουν στον καθαρισμό της πόλης.

“Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη”,την εικόνα από τη Λουσάκα μας μετέφερε ο Δεσπότης Ζάμπιας και Μαλάουι Ιωάννης, όπως μας είπε “στην πόλη έχει βγει ο στρατός και υπάρχουν αρκετά σημεία ελέγχου, ενώ τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά, έχουν σφραγίσει και τα σούπερ-μάρκετ. Η κατάσταση όλο και δυσκολεύει, ευτυχώς η κοινότητα των περίπου 600 Ελλήνων είναι καλά”.

Ο Δεσπότης Ιωάννης παραμένει στη Ζάμπια,κρατά ανοιχτές τις εκκλησίες και την αγκαλιά του στο ιεραποστολικό έργο. Αγωνίζεται στις γειτονιές της πρωτεύουσας και απευθύνει έκκληση βοήθειας και για φάρμακα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό του νερού από το βακτήριο της χολέρας.
(πληροφορίες για τη Μητρόπολη Ζάμπιας και Μαλάουι: https://www.facebook.com/Orthodox-Metropolis-of-Zambia-and-Malawi-391805074291380/)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here