Χρήσιμο ΠΑΣΟΚ το απόν ΠΑΣΟΚ;‏

16
38

Η λέξη «χάος», ίσως είναι λίγη για να περιγράψει το κλίμα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ. Τα όσα συνέβησαν στην ονομαστική ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή, επιβεβαίωσαν απλώς τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Και επειδή θεωρώ δεδομένο ότι πολλοί από εσάς θα σκεφτείτε «Και τι μας νοιάζουν τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ», σας καλώ να το ξανασκεφτείτε.

Πρώτα από όλα, το ΠΑΣΟΚ ως πλειοψηφόν κόμμα στη Βουλή, έχει τον πρώτο λόγο ως προς τις αποφάσεις που θα πάρει η κυβέρνηση στην πιο οριακή μεταπολεμικά συγκυρία για τη χώρα. Συνεπώς, το πώς θα συμπεριφερθεί το ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει άμεση επίπτωση στο πώς θα είναι η χώρα αύριο.

Υπάρχει, όμως, και ένα δεύτερο, το οποίο μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων είτε υποτιμάται είτε δε μας απασχολεί καθόλου.

Τα κόμματα αποτελούν τον αγωγό που συνδέει την κοινωνία με το Κοινοβούλιο, τον πυρήνα της Δημοκρατίας. Δε χωράει καμία αμφιβολία ότι στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης τα κόμματα και οι μηχανισμοί τους διαβρώθηκαν από αντιλήψεις που τα οδήγησαν στην παρακμή που γνωρίζουν σήμερα.

Έγιναν συνώνυμο της συναλλαγής, της διαπλοκής, της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Οι ιδεολογικές τους βάσεις συνεθλίβισαν μπροστά στην ταύτιση με την εξουσία, την επαγγελματική προσέγγιση αλλά και την ελιτίστικη αντίληψη της πολιτικής.

Εξέθρεψαν πολιτικές προσωπικότητες βγαλμένες απευθείας από τα λούκια των σκληρών μηχανισμών, επιδιδόμενα σε μία ακούραστη αναπαραγωγή μιας κλειστής κάστας ημετέρων και αφήνοντας τον «αληθινό κόσμο» απ΄ έξω. Πόσοι φάγαν τα μούτρα τους προσπαθώντας να σπάσουν τα στεγανά των κομμάτων…

Και τώρα ήρθε η κρίση να ισοπεδώσει και τις ισχνές κλωστές που τα κρατούσαν δεμένα με την κοινωνία. Μια κοινωνία, που όσο ευημερούσε άφηνε στο σπίτι για λίγο το ανάθεμα και πήγαινε στην κάλπη, έστω και βρίζοντας, να ρίξει το ψηφοδέλτιο. Τώρα, το κοινωνικό ανάθεμα και η απαξία αιωρείται πάνω από το κομματικό σύστημα, το τυλίγει και το λιώνει.

Το ΠΑΣΟΚ, που άσκησε την εξουσία όπως την άσκησε, τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν απλώς το πρώτο θύμα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στην ίδια ή αντίστοιχη δυσμενή θέση θα ήταν οποιοδήποτε κόμμα βρισκόταν στην εξουσία αυτήν την περίοδο υπ’ αυτές τις συνθήκες. Και όσοι διψούν για να την αναλάβουν προσεχώς,ας μην έχουν καμία αυταπάτη ότι θα βγουν αλώβητοι από τη χοάνη της κρίσης.

Το να ξαναβρούν τα κόμματα, εν προκειμένω το ΠΑΣΟΚ, την επαφή τους με την κοινωνία, το να επαναπροσδιοριστούν, να ανανεωθούν, να εμπνεύσουν και να την εκπροσωπήσουν και πάλι, είναι κρίσιμο για τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Η κρίση ταυτότητας των κομμάτων οδηγεί και σε κρίση αντιπροσώπευσης των πολιτών. Η απουσία του ΠΑΣΟΚ, γιατί περί απουσίας πρόκειται, έχει αφήσει ορφανό τον ιδεολογικό χώρο που εκτείνεται από το ριζοσπαστικό κέντρο μέχρι και τη μετριοπαθή Αριστερά.

Ποιος πολιτικός φορέας εκπροσωπεί, αλήθεια, αυτό το φάσμα σήμερα; Σε ποιον θα εμπιστευθούν την ψήφο τους στις προσεχείς εκλογές όσοι πολίτες κινούνται ιδεολογικά σε αυτό το χώρο, από τον οποίο και προσμένουν μία ρεαλιστική απάντηση στην πρωτοφανή κρίση που μαστίζει τη χώρα;

Νέοι ισχυροί πολιτικοί φορείς δεν εμφανίστηκαν ακόμη, και το ΠΑΣΟΚ προφανώς και δεν προλαβαίνει πλέον να κάνει αυτή τη «δουλειά». Δεν είμαι καν σίγουρη αν θα προλάβαινε αν οι διαδικασίες είχαν ήδη κινηθεί.

Και τώρα;

Τώρα το ΠΑΣΟΚ θυμίζει λαϊκή. Άλλος πουλάει πατάτες, άλλος ντομάτες και άλλος άγρια χόρτα. Ο ένας πάγκος ανταγωνίζεται τον δίπλα, άλλος με την τιμή, άλλος με την ποιότητα, άλλος με τη βροντερή φωνή και άλλος με την ωραία «βιτρίνα».

Οι βουλευτές είναι σκορποχώρι, ο Σκανδαλίδης ζητά άμεση εκλογή νέου προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Χρυσοχοϊδης παλεύει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ο Λοβέρδος προαναγγέλλει μακελειό αν πειραχθεί ο Παπανδρέου, ενώ φυσάει την καταψήφιση του άρθρου για τα φαρμακεία και δεν κρυώνει, ο Ραγκούσης δηλώνει ότι δε θέλει να έχει καμία σχέση με όσους εκπροσωπούν τη σκοτεινή πλευρά της Μεταπολίτευσης, όλοι βάλλουν εναντίον όλων και… ο μπαμπάς λείπει ταξίδι!

Υπάρχει όμως, ειλικρινά, κάποιος που να περιμένει να κυλήσουν τα πράγματα ομαλά μέχρι το Μάρτιο, οπότε και τα επίσημα όργανα τοποθέτησαν τις διαδικασίες διαδοχής;

Ας μην είμαστε αφελείς. Όλα όσα συνέβησαν στα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ εσχάτως ήταν απολύτως παράλογα. Σα να βρίσκεται ένας πολυτραυματίας στην εντατική, να σφαδάζει από τους πόνους και να αιμορραγεί και οι γιατροί, αντί να τρέχουν, να κάθονται με σταυρωμένα χέρια από πάνω του και να συζητάνε τι θα πρέπει να κάνουν στο μέλλον για να τον θεραπεύσουν.

Στο μεταξύ, είναι βέβαιο ότι ο τραυματίας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο θάνατο.

Στο πολυθρύλητο Εθνικό Συμβούλιο δεν υπήρξαν ούτε εντάσεις, ούτε εκρήξεις, ούτε τολμηρές παρεμβάσεις όπως θα περίμενε κανείς. Λες και ο πολιτικός φορέας που λέγεται ΠΑΣΟΚ δεν οδεύει προς εξαφάνιση. Μόνο προσεκτικές σκακιστικές κινήσεις και δειλά βηματάκια σε απόσταση ασφαλείας από το συρματόπλεγμα των προσωπικών στρατηγικών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου με μία ατελείωτη ομιλία, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας είπε ότι τα έκανε όλα καλά, αλλά εμείς δεν το καταλάβαμε. Αφιέρωσε δε τόσο χρόνο στην κυβέρνηση Καραμανλή που σε έκανε να αναρωτιέσαι αν τελικά έχασε τις εκλογές του 2009 με 10 μονάδες ή απλώς το φαντάστηκες. Υπερασπίστηκε την πρότασή του για εσωκομματικές εκλογές μετά το PSI και πριν τις εκλογές και δεν ξεκαθάρισε αν ο ίδιος προτίθεται να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του κόμματος ή όχι. Την ερμηνεία των προθέσεών του ανέλαβαν άλλοι. Λίγες δε μέρες μετά, έφυγε για το μακρινό του ταξίδι στην Κόστα Ρίκα, ενώ στη Βουλή θα διεξαγόταν μία ψηφοφορία στην οποία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης -που κατά τα άλλα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο- έδινε το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

Στην ίδια αίθουσα, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και άλλοι πιθανοί υποψήφιοι, δεν ξεκαθάρισαν τη θέση τους. Πολύ πιο σημαντικό όμως και από τα πρόσωπα, δεν υπήρξε οποιαδήποτε προσπάθεια διαμόρφωσης μίας κοινής αντίληψης ως προς την αυτοκριτική που πρέπει να γίνει, τι πήγε λάθος, αλλά, πολύ περισσότερο ως προς το νέο ιδεολογικό δρόμο πάνω στον οποίο πρέπει να περπατήσει το ΠΑΣΟΚ, αν και εφόσον βεβαίως προσδοκά την επιβίωσή του στους χρόνους.

Στο ΠΑΣΟΚ, τελικά έκριναν, άλλοι επειδή το πιστεύουν, άλλοι επειδή έτσι τους βολεύει και άλλοι επειδή οι στρατηγικές τους δεν τους επιτρέπουν μια σύγκρουση, ότι η παράταση της αβεβαιότητας, της πολυγλωσσίας και, φυσικά, του σκληρού πράσινου παρασκηνίου ως το Μάρτιο είναι πιο επωφελής για τη χώρα από την άμεση εκκίνηση της προσπάθειας ανασυγκρότησης του κόμματος και του χώρου συνολικά.

Το θλιβερό συμπέρασμα, αλλά συνάμα και η σκληρή παραδοχή, είναι ότι αυτό που στην ουσία αποφάσισαν, είναι ότι αυτή τη στιγμή χρήσιμο για τη χώρα ΠΑΣΟΚ είναι το απόν ΠΑΣΟΚ.

Το απόν ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να εξελιχθεί και σε επικίνδυνο ΠΑΣΟΚ, και που μαζί του -διόλου απίθανο- στο ταξίδι της καταστροφής να συμπαρασύρει και τη χώρα.

Follow on twitter:@SiaKossioni

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο«Αδιάβαστε» Μιχάλη, δεν πείθεις πια και χαίρομαι…
Επόμενο άρθροΤι με νοιάζει εμένα η φοροδιαφυγή;
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1980. Μεγάλωσα στα Μελίσσια και σήμερα εξακολουθώ να μεγαλώνω στον Πειραιά. Απόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος MSc New Media, Information and Society από το London School of Economics. Μιλώ αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά. Από το 2000 εργάστηκα σε ραδιόφωνο, τηλεόραση και έντυπα στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα εργάστηκα στη ΝΕΤ, τον SportFM, τη SportDay και τον ΣΚΑΪ όπου από το Σεπτέμβριο του 2006 παρουσιάζω το κεντρικό δελτίο ειδήσεων και έχω καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή. Ζω με τον άνδρα μου και το σκύλο μας.

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυρία Κοσιώνη, εσείς, στον σταθμό που δουλεύετε, τι θέση πήρατε για το δημοψήφισμα, το οποίο στην ουσία διέλυσε το ΠΑΣΟΚ;

  «ΠΟΙΟΙ φοβούνται τους λαούς και τα δημοψηφίσματά τους»- http://gkdata.gr/?p=7298

  Όταν οι λαοί λένε «όχι»
  Και ΜΟΝΟ η αναγγελία του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, ΤΡΟΜΑΞΕ σχεδόν τους πάντες.

  @@@@

  «Κι όμως! Ο ΓΑΠ είχε δίκιο για το δημοψήφισμα (!!!)»- http://gkdata.gr/?p=7281

  Robert Reich
  Chancellor’s Professor of Public Policy, University of California at Berkeley
  @huffingtonpost

  …Τι εμπιστεύεστε περισσότερο: την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ή τις ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ;

  Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε ΥΠΕΡ της δημοκρατίας, ανακοινώνοντας δημοψήφισμα αναφορικά με τις δρακόντειες περικοπές δαπανών, που η ΕΕ και το ΔΝΤ απαιτούν από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την διάσωσή της. (Ή μάλλον, για να είμαστε πιο ακριβείς, τις περικοπές που απαιτούνται από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την διάσωση των μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών ΤΡΑΠΕΖΩΝ που της δάνεισαν χρήματα, και που κινδυνεύουν σοβαρά αν αυτή χρεοκοπήσει).

  Read more… http://gkdata.gr/?p=7281

 2. «Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται», λέει ο λαός μας. Και από αυτά που έχουμε δει και ζήσει τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα, αποδείχθηκε πέρα πάσας αμφοβολίας πόσο ανίκανοι υπήρξαν οι άνθρωποι που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία 30 χρόνια. Στα εύκολα, στα προ-κρίσης χρόνια, ούτε μία φορά δεν τόλμησαν να τα βάλουν με τις παθογένειες του κράτους(προφανώς, γιατί τούς βόλευε να τις συντηρούν, αν όχι να τις επιδεινώνουν). Απεδείχθησαν «λίγοι» και ασπονδύλωτοι. Το εθνικό μας καράβι πήγαινε με τον αυτόματο πιλότο -και πέσαμε στα βράχια.

  Αλλά η ανεπάρκειά τους δεν γινόταν τότε εμφανής, ελέω δανεικών. Σήμερα, στα δύσκολα, όπου θέλοντας και μη, οφείλουν ΚΑΤΙ να αλλάξουν, αποδεικνύονται στα μάτια όλων πια, πόσο παρτάκηδες και οπορτουνιστές είναι και δίχως «guts».

  Κουβέντα στην κουβέντα, συζήτηση στη συζήτηση, λόγια έπεα-πτερόεντα, 2 χρόνια κρίσης και δεν έχει γίνει το παραμικρό για να αλλάξει η χώρα μας ρότα.

  Παραδομένοι απόλυτα και ηττοπαθείς, περιμένουν είτε το μοιραίο είτε κάποιον από μηχανής Θεό να μάς σώσει.

  Ό,τι από τα δύο «μάς κάτσει» πρώτο…

 3. κ..ΚΟΣΙΩΝΗ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ.
  ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ -ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΙΚΗ ΑΦΟΥ ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΝ .ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΟΝΤΑΣ ΑΠΟΝ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.

  ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΞΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ. ΚΟΥΣΟΥΛΗ: «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΞΟΥΣΙΑΣ» ΚΑΙ » ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΤΟΚΑΤΑΛΥΘΕΙ» ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ http://www.legeinandprattein.gr

 4. Πάρα πολύ διεισδυτική η ανάλυσή σου και οξυδερκής.Συγχαρητήρια.΄Οπως οι νόμοι της φυσικής δεν ανέχονται το κενό έτσι και στον πολιτική πολύ εύκολα θ΄ αναπληρωθεί το κενό του ΠΑΣΟΚ από άλλες δυνάμεις,ελπίζω ειλικρινέστερες,τιμιότερες,υγιέστερες. Παρ΄ όλες τις ευχές μου,νομίζω ότι αυτός ο τόπος δεν είχε μέλλον και δεν έχει.Είναι θέμα πολιτισμικό.

 5. Αγαπητή Σία , γιά ποιό ΠΑΣΟΚ μιλάς ?? Εγώ που από το 1974 το στηρίζω πολιτικά & συνσυκαλιστικά, τώρα δεν το αναγνωρίζω. Αυτό δεν είναι το πασοκ που ακολούθησα , είναι ένα μεταλλαγμένο κόμμα, Από τον Απρίλιο του 2010 μεταμορφώθηκε χάρις στον ανίκανο Γιώργο.
  Τα παλιά στελέχη του , στην κυριολεξία έχουνε χαζέψει , ρητορεύουν σήμερα χειρότερα από τον Γκαίμπελς και δεν έχουν επαφή με τα λεγόμενά τους . Δυστυχώς το πασοκ είναι απόν από τον Απρίλιο του 2010 , ΟVER.

 6. Ωραίος ο τίτλος (και η σκέψη) ! Το ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια είναι δύο (τουλάχιστον) κόμματα και δεν θέλει να το παραδεχθεί. Ισως γιατί αυτό είναι η δύναμη του. Συμπολιτεύεται και αντιπολιτεύεται ταυτόχρονα. Αναλαμβάνει δεσμεύσεις και τις καταγγέλει. Παίρνει αποφάσεις και τις υπονομεύει. Κι όλες αυτές οι καθυστερήσεις για το μέλλον του τον στόχο αυτό εξυπηρετούν. Πως θα λειτουργήσει ως «το όλον ΠΑΣΟΚ», πως θα υπερασπιστεί και τα όσα έκανε και τα αντίθετα τους. Δεν είμαι σίγουρος ότι το «τρικάκι» έφτασε στα όρια του.

 7. Έγραψε ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός το πασίγνωστο:
  «Χαρές και πλούτη να χαθούν και τα βασίλεια κι όλα , τίποτα δεν είναι ,
  αν η ψυχή μένει στητή κι ολόρθη» .
  Σωστό ! Όμως ΣΗΜΕΡΑ :
  ΠΩΣ να την κρατήσει «στητή κι ολόρθη» την ψυχή του ο άστεγος !
  ΠΩΣ να την κρατήσει «στητή κι ολόρθη» την ψυχή του ο άνεργος !
  ΠΩΣ να την κρατήσει «στητή κι ολόρθη» την ψυχή του ο συνταξιούχος !
  Είναι τραγικό κ. Κοσιώνη να ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ,ΣΗΜΕΡΑ , μισό αιώνα μετά ,
  οι «ΜΟΙΡΑΙΟΙ» του Κ. ΒΑΡΝΑΛΗ και να …. «ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ» στίχοι του Σολωμού!
  Δείτε , αν θέλετε «Οσονούπω ….Μοιραίοι» στο http://chrisblog.gr
  Και μακάρι να ήταν ΜΟΝΟ θέμα ΠΑΣΟΚ !

 8. To ΠΑΣΟΚ στηρίζεται τόσα χρόνια ως αρχηγικό κόμμα στο εκάστοτε αρχηγό του. Μόνο σοσιαλιστικό κόμμα και κόμμα του λαού δεν είναι όπως κατάντησε. Ας αποφασίσουν πρώτα τι θέλουν και αν αυτά που πρεσβεύουν είναι προς όφελος της Ελλάδας και να σταματήσουν τις μεταξύ τους διαμάχες.

 9. Και γιατί παρακαλώ, το απόν ΠΑΣΟΚ είναι επικίνδυνο; Γιατί δεν περνάνε διάφορα νομοσχέδια;
  Αυτά μπορούν να περάσουν με πολύ απλό τρόπο: Να τα ψηφίσουν και τα υπόλοιπα κόματα της συγκυβέρνησης! 3 κόμματα συμμετέχουν, 4 συνολικά στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση! Πάνω από 250 βουλευτές!!! Αν δεν ψηφίζουν 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ένα άρθρο, ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ από τους βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων.
  Όμως, για την καταψήφιση των άρθρων από τα άλλα κόμματα, ΚΑΝΕΝΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ! ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ!
  Βγήκε ο Τασούλας και κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ ότι καταψήφισε το άρθρο για τα φαρμακεία, όταν η μισή ΝΔ έλειπε!!! Κι αντί να ακούσει καμιά βαριά κουβέντα, χρησιμοποιήθηκαν οι δηλώσεις του για να επιτεθούν τα ΜΜΕ στο ΠΑΣΟΚ!

  Λοιπόν, η τωρινή κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ έχει και τα καλά της.
  Αν τα κόμματα της συκγκυβέρνησης θέλουν να υπερψηφίζονται τα νομοσχέδια, θα πρέπει να τα υπερψηφίζουν κι αυτά!
  Οι τζάμπα μαγκιές, τέλος!

 10. Ο Γ.Παπανδρέου το μόνο που ήθελε ήτανε να κυβερνήσει και να γραφτεί στην ιστορία σαν προθυπουργός.Τ΄αποτελέσματα των πράξεων του και τι αυτά θα σήμαιναν για τους πολίτες?λίγο τον ενδειαφέραν-ουν.Μου θυμίζει λίγο Μαρκεζινη ο οποίος είχε πει …ας ας κυβερνήσω την Ελλάδα μία μέρα και ας πεθάνω .Αποτέλεσμα?Εγινε ο τελευταίος προθυπουργος της χούντας.Οσο για το ΠΑΣΟΚ μακρυά από τον κ..ο μας και όπου θέλει ας μ..ι

 11. Έχουν γίνει τόσα λάθη από το ΠΑΣΟΚ…όμως πάντα τα κόμματα παίζουν πολύ συγκεκριμένους ρόλους… όπως και όταν η ΝΔ έχασε με 10 μονάδες είχε προβλήματα…όμως εξέλεξε ηγεσία και προχωρα ( δεν θα κρίνω κανέναν). και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του…και αν μπορεί να εμπνεύσει ξανα…και η ΝΔ πέρασε δύσκολες στιγμές μετά την ήττα με 10 μονάδες…
  Δοκιμάζεται η συνοχή και είναι στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ…Και η αβεβαιότητα και η πολυγλωσσία δεν βοηθούν…
  Τα σέβη μου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here