Ζάεφ: Διεθνής συμφωνία για το όνομα, όχι αλλαγή συντάγματος

0
90

Διεθνή συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων, η οποία θα επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια των δυο χωρών και από τον ΟΗΕ, προτείνει ο Πρωθυπουργός τών Σκοπίων, αντί για αλλαγή Συντάγματος, η οποία -όπως λέει- δεν αποτελεί μόνομη εγγύηση για την Ελλάδα.

«Η όποια αλλαγή στο νομικό σύστημα της «Μακεδονίας» δεν αποτελεί μόνιμη εγγύηση για την Ελλάδα, επειδή, ότι αλλάξει μπορεί να επανέλθει. Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόσουμε αυτό που όλος ο κόσμος ξέρει και αυτό είναι η γνωστή διεθνής πρακτική επίλυσης τέτοιων διαφορών – διεθνείς συμφωνίες, κύρωση στα κοινοβούλια, αποφάσεις ΟΗΕ – και τότε (η λύση) θα μείνει αιώνια. Είμαι πεπεισμένος ότι με τέτοιες προσεγγίσεις, μεριμνώντας για αυτό που είναι σημαντικό για τους πολίτες της Ελλάδας και της «Μακεδονίας», μπορούμε να βρούμε τη λύση στη διένεξη που έχουμε με την Ελλάδα», ανέφερε Ζόραν Ζάεφ.

Επέμεινε δε ότι οι δύο χώρες δεν πρέπει να θέτоυν κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις.

«Δεν πρέπει να βάζουμε κόκκινες γραμμές αν θέλουμε να βρούμε λύση. Πρέπει να φροντίζουμε ο ένας για τον άλλον, για να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια και των δύο λαών, των δύο χωρών και των δύο εθνών και, σε κάθε περίπτωση, να διαφυλάξουμε αυτό που σημαίνει συναίσθημα και αυτό είναι η ταυτότητα. Η ταυτότητα είναι συναίσθημα, κανείς δεν μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις και παζάρια γι’ αυτήν. Εγώ πιστεύω ότι, σε αυτό το πνεύμα, προσεγγίζοντας προσεκτικά τους εταίρους με τους οποίους διαπραγματευόμαστε, θα βρούμε λύση», ανέφερε.

Μάλιστα, εμφανίστηκε πρόθυμος να δει το ελληνικό Σύνταγμα και να διπιστώσει πώς  μεριμνά η Ελλάδα για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας, ώστε και οι «Μακεδόνες» να μεριμνούν με τον ίδιο τρόπο για τους «Μακεδόνες» εκτός «Μακεδονίας».

«Ας ανοιχτεί και το Σύνταγμα της Ελλάδας και να δούμε πως αυτοί μεριμνούν για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας. Εγώ είμαι έτοιμος, όπως αυτοί μεριμνούν για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας, έτσι και εμείς αντιστοίχως να μεριμνούμε» σημείωσε.

Τέλος, υποστήριξε ότι με την μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και της εθνικής οδού, η χώρα του κλείνει τα κεφάλαια που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμούς.

Ζάεφ: Διεθνής συμφωνία για το όνομα, όχι αλλαγή συντάγματος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here