Ζητάνε και τα ρέστα οι Τούρκοι -Mιλούν για ελληνικές προκλήσεις σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο

0
55

 

«Είναι ειλικρινής προσδοκία μας ότι δεν θα επιτραπούν οι προκλητικές ενέργειες και οι ανεύθυνες δηλώσεις, που δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Tούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε εκδήλωση για την άσκηση «Θαλασσόλυκος» της Αγκυρας.

«Η επιθυμία μας και η προσδοκία μας είναι ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας- που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο- και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου θα γίνουν σεβαστά. Αναμένουμε από όλες τις πλευρές να σεβαστούν αυτά τα θέματα. Αυτό είναι το πιο φυσικό δικαίωμά μας», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία, σε κάθε περίπτωση, εκφράζει τη στήριξή της για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο εντός του πλαισίου των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου και αναμένει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.  Πιστεύω ότι οι συζητήσεις επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα συνεχιστούν στο μέλλον και πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών».

Πριν από 48 ώρες ο Τούτκος υπουργός και πρώην αρχιστράτηγος αμφισβήτησε ανοιχτά το εύρος των 10 μιλί8ων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, λέγοντας ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν έχει 6 μίλια χωρικά ύδατα, αλλά 10 μίλια εναέριο χώρο. Ξεχνώντας ότι το ελληνικό δικαίωμα είχε αναγνωρίσει ρητά το 1931 μέσα στο τουρκικό Κοινοβούλιο ο τοότε υπουργός Εξωτερικών Αράς. Ταυτόχρονα, είχα υποστηρίξει ότι Η ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες έχοντας στρατό στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here